10.12.2016 10:47

Υπόσχεται Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά ο Αλ. Χαρίτσης

Είχε δεσμευτεί για αυτό στις συσκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των νησιών στο Μέγαρο Μαξίμου. Τώρα επαναλαμβάνει τη δέσμευση του, ελάχιστες ώρες μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά «πρώτης γραμμής».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλ. Χαρίτσης, σε επιστολή του προς τον βουλευτή Λέσβου, Γιώργο Πάλλη, δεσμεύεται για την ενεργοποίηση δυο Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για τις νησιωτικές περιοχές του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Τα δυο προγράμματα, κατά τον κ. Χαρίτση, θα χρηματοδοτηθούν από επιπλέον πόρους του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στόχος τους θα είναι να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, η ανεργία και η φτώχεια, η μόλυνση του περιβάλλοντος, το προσφυγικό ζήτημα, δίνοντας πνοή στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Σε αυτά τα νέα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα θα περιλαμβάνονται έργα και δράσεις με ολοκληρωμένο και συνεκτικό αναπτυξιακό χαρακτήρα που θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τις παρεμβάσεις των υφιστάμενων προγραμμάτων, ώστε να επιτευχθεί το τελικό ζητούμενο που είναι η ουσιαστική στήριξη των κατοίκων των νησιών.

Ο κ. Χαρίτσης προαναγγέλλει ότι η ενεργοποίηση των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων θα ξεκινήσει άμεσα. Ως χρονικός ορίζοντας δε υλοποίησής τους ορίζεται το έτος 2020.

 

Ερωτηματικά για την προεργασία

Σε επίπεδο προθέσεων ίσως η διάθεση του κ. Χαρίτση να μην αμφισβητείται. Έχει μάλιστα προαναγγελθεί επανειλημμένα από τον υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, με τη μορφή της Νησιωτικής Διακήρυξης εκ μέρους του πρωθυπουργού. Πληροφορίες του «π», ωστόσο, αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει προηγηθεί καμία απολύτως επεξεργασία στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, για αυτό εξάλλου και δεν εξαγγέλλεται κάτι πιο συγκεκριμένο.

Το δεδομένο αυτό επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει αναζητήσει την παραμικρή συνεργασία με φορείς της νησιωτικής χώρας, κάτι που οφείλει να κάνει αν πραγματικά επιθυμεί τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα να βασιστούν σε πλατφόρμα πραγματικών δεδομένων.

 

Κάθε κυβερνητική προσπάθεια διαμόρφωσης νησιωτικών αναπτυξιακών πολιτικών θα είναι ελλιπής και ατελέσφορη αν προηγούμενα δεν γίνει αντικείμενο ζύμωσης με τους νησιωτικούς φορείς, εκείνους που διαθέτουν πλήρη εικόνα και των δυνατοτήτων και των παθογενειών του νησιωτικού χώρου. Τις οποίες επανειλημμένα η κεντρική εξουσία έχει αποδείξει ότι δεν διαθέτει.  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ