5.4.2024 11:23

"Η τρομοκρατία δε θα περάσει - Απαράδεκτη η εγκύκλιος του κ. Κατσαρού"

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Ο Αδαμάντιος Κοραής»

Αυτοί με τις απειλές και με τρομοκρατία, εμείς με την ενότητα και με την απεργία! Ούτε βήμα πίσω!

Ο αυταρχικός κατήφορος δεν έχει πάτο!

Συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ τον αυταρχισμό και τις απειλές, δια του Γενικού Γραμματέα του Υπ. Παιδείας, Γ. Κατσαρού, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες ανέλαβε και χρέη δικαστή για να μεταφέρει τις αποφάσεις του δικαστηρίου για την απεργία – αποχή της ΔΟΕ, και εκδίδει εγκύκλιο – εντολή (34412/Ε3/03.04.2024) καλώντας του Διευθυντές Εκπαίδευσης να προβούν σε αντικατάσταση όλων των Διευθυντών/ντριών – Προϊσταμένων σχολικών μονάδων που υπερασπιζόμενοι το Δημόσιο Σχολείο και τους/τις μαθητές/ τριες τους συμμετέχουν στη νόμιμα κηρυγμένη απεργία – αποχή που έχει προκηρύξει τόσο ο τοπικός Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Αδαμάντιος Κοραής», όσο και η ΔΟΕ.

Είναι ντροπή και αίσχος η παραπάνω εγκύκλιος. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας γνωρίζει πολύ καλά ότι κανένα στέλεχος εκπαίδευσης, όπως και κανένας εκπαιδευτικός δεν αρνείται, δεν παρακωλύει, δεν παραβλέπει την υλοποίηση της αξιολόγησης, αλλά συμμετέχει στις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου για απεργία – αποχή, που είναι σε πλήρη ισχύ, απολύτως νόμιμη, αφού έχει επαναπροκηρηχθεί από τη ΔΟΕ και το σύλλογο με νέα αιτήματα. Αν κάποιος παρακωλύει την ομαλή λειτουργία των σχολείων είναι το ΥΠΑΙΘΑ με τα αντιπαιδαγωγικά και αντεπιστημονικά του μέτρα, με τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν μέχρι και τώρα, που δεν τολμάει να αρρωστήσει συνάδελφος γιατί δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

Δεν είναι τυχαίο που απειλές εντάθηκαν, ύστερα από τις μεγάλες συνελεύσεις των 10.000 εκπαιδευτικών, ύστερα από μια ολομέλεια Προέδρων με απαρτία από 75 συλλόγους που είχαν αποφάσεις επαναπροκήρυξης της απεργίας – αποχής, ύστερα από παρόμοιες αποφάσεις και από την ΟΛΜΕ και από την ΠΟΣΕΕΠΕΑ. 

Ξεκαθαρίζουμε ότι:

  • Το δικαίωμα στην απεργία είναι κατοχυρωμένο με τους αγώνες μας. Δεν το παζαρεύουμε, δεν το παραδίδουμε. 
  •  Οι συνάδελφοι/ισσες Διευθυντές/τριες, Προϊστάμενοι/ες συμμετέχουν στις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου, στην απεργία – αποχή που είναι σε πλήρη ισχύ. 
  • Το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Καμία ποινή, καμία καθαίρεση δε μπορεί να προκύψει για κάποιον υπάλληλο που συμμετέχει σε οποιαδήποτε μορφή απεργίας του κλάδου.
  • Ο χαρακτηρισμός της συμμετοχής σε απεργία των δημοσίων υπαλλήλων ως παράλειψη καθήκοντος μας γυρνούν σε αλήστου μνήμης εποχές. Δεν θα τους περάσει!

Τέλος, κάνουμε ξεκάθαρο ότι θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλος τον παιδαγωγικό και επιστημονικό μας ρόλο. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τα σχολεία να υπολειτουργούν και το Υπουργείο να λέει ότι φταίνε οι αναπληρωτές που δεν αποδέχονται τις θέσεις. Πώς να τις αποδεχτούν άλλωστε, με τέτοιους μισθούς πείνας για 4 και 5 μήνες και μετά ξανά ανεργία; Δεν ανεχόμαστε, να δουλεύουμε μέσα σε κοντέινερ, σε σχολικά κτίρια απαρχαιωμένα που δεν ξέρουμε πότε θα μας έρθουν στο κεφάλι. Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε με εκπαιδευτικά προγράμματα και εγχειρίδια που δεν προάγουν την γνώση, μόνο την κατακερματίζουν. Δεν ανεχόμαστε να λειτουργούν τα σχολεία μας σαν επιχειρήσεις αναζητώντας χορηγούς και με Δ/ντές μάνατζερ, με εκπαιδευτικούς άβουλους, σκυμμένους χωρίς δικαίωμα αντίδρασης.

Είναι προσβολή της κυβέρνησης, προς την πλειοψηφία των προϊσταμένων των νηπιαγωγείων και των διευθυντών-ριών των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, που μαζί με τους εκπαιδευτικούς προσπαθούν μέσα σε χίλιες δυσκολίες να κρατήσουν τα σχολεία όρθια. Είναι προσβολή ιδιαίτερα σε αυτό το τμήμα των στελεχών εκπαίδευσης που έχει συνταχθεί καθαρά με την πλειοψηφία του κλάδου και σήμερα του ζητάει να σκύψει το κεφάλι για να κρατήσει μία θέση στην διοίκηση. 

Είναι ντροπή την ίδια στιγμή που φορτώνονται οι διευθυντές με χιλιάδες καθήκοντα, τις περισσότερες φορές άσχετα με το παιδαγωγικό έργο, που βάζουν το κεφάλι του καθημερινά στον ντορβά για να διαχειριστούν απειλές, συγκρούσεις μέσα στο σχολείο, το Υπουργείο να τους απειλεί αντί να τους στηρίζει. 

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ! ΚΑΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ, ΚΑΜΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Το σωματείο στέκεται δίπλα σε κάθε Δ/ντή, Δ/ντρια, Προϊστάμενο/η και σε κάθε συνάδελφο που συμμετέχει στην απεργία – αποχή!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ – ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ

ΤΩΡΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΜΑΖΙΚΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ!

ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Καλούμε το ΥΠΑΙΘΑ να πάρει πίσω την απαράδεκτη και τρομοκρατική εγκύκλιο 

Καλούμε τον Δ/ντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Περιφερειακή Δ/ντρια Β. Αιγαίου να μην υποκύψουν σε αυτές τις πιέσεις και να μην προχωρήσουν στην αντικατάσταση των συναδέλφων!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  1. Έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων ΟΛΩΝ των δόκιμων εκπαιδευτικών άμεσα χωρίς εκβιασμούς μέσω των διατάξεων του ν. 4823/21.
  2. Πάγωμα κάθε πλευράς της "αξιολόγησης" - κατηγοριοποίησης και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης με τον κλάδο.
  3. Άμεση καταβολή σε όλους τους εκπαιδευτικούς του δώρου Πάσχα.
  4. Ανακοίνωση αριθμού μόνιμων διορισμών για τη νέα σχολική χρονιά που θα καλύπτουν τα κενά στα σχολεία και ίδρυση όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων σε γενική, ειδική αγωγή και ειδικότητες.
  5. Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για αποκατάσταση και συντήρηση στα σχολικά κτίρια για να μην παίζουμε μαζί με τα παιδιά μας τις ζωές μας κορόνα - γράμματα καθημερινά.

Πραγματοποιούμε ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ κάτω από τον ΟΙΚΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ και πορεία προς την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση την Τρίτη 9/4 στις 13:30.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ