Γράφει η Φρροκάι Φωτεινή-Ελβίσα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (MSc, PhD C., SYLFF Fellow) Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου.
Ο αθλητισμός είναι μια επώδυνη προσπάθεια που απαιτεί εσωτερική δύναμη, τόσο σωματική όσο και ψυχική. Με πολλή προσπάθεια, υπομονή, επιμονή και πειθαρχία οι αθλητές καταφέρνουν να φτάσουν σε αυτό το αγωνιστικό επίπεδο. Σκεφτείτε πόσο πιο δύσκολη και αξιοθαύμαστη είναι η προσπάθεια των ανθρώπων με αναπηρία, που παρά την όποια δυσκολία τους παραμένουν ανθεκτικοί και συνεχίζουν να αγωνίζονται.
Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είναι μια καλή ευκαιρία να εστιάσουμε στην Παραολυμπιάδα και την Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα. Ένα πρόσωπο που θεωρώ ότι μας κάνει πολύ περήφανους τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι η Κέλλυ Λουφάκη. Μια γνωστή Παραολυμπιονίκης που είναι Χιώτισσα στην καταγωγή και έχει κάνει πολλές φορές περήφανο τον τόπο της για τις αθλητικές της επιδόσεις και όχι μόνο. Η Κέλλυ είχε μια άρδην αλλαγή στη ζωή της, καθώς μετά το καλοκαίρι του 2012 είχε ένα τροχαίο ατύχημα στη Χίο και αυτό την καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο. Αυτό όμως το συνταρακτικό συμβάν δεν το άφησε να καθορίσει τη ζωή της. Αντιθέτως, μάλιστα, συνέχισε να εργάζεται και μάλιστα αποφάσισε να ασχοληθεί σε επίπεδο πρωταθλητισμού με την ξιφασκία,“κερδίζοντας με το σπαθί της” κυριολεκτικά και μεταφορικά τη ζωή της.
“Ο αθλητισμός ήταν για μένα ένα σημαντικό challenge. Ξεκίνησα αρχικά διστακτικά, καθώς το σώμα μου ήταν αδύναμο. Στην πορεία όμως τα πράγματα άλλαξαν. Η προπόνηση-άσκηση έγινε για μένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου. Είναι μια διαδικασία που ανακαλύπτεις τα όρια σου, τα ξεπερνάς και κάθε φορά θέτεις νέους στόχους. Ξεκινάς να δουλεύεις με το σώμα, αλλά καταλήγεις σιγά σιγά να έχεις εκπαιδεύσει και το πνεύμα. Νομίζω ότι ο αθλητισμός-η καθημερινή άσκηση είναι το καλύτερο δώρο και η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας..”.
Από τα παραπάνω επιβεβαιώνεται η αρχαία ρήση “Νους υγιής εν σώματι υγιεί”. Η άσκηση είναι “το φυσικό xanax” του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια της εκκρίνονται ενδορφίνες, που είναι ορμόνες που επηρεάζουν τη διάθεση και καταπολεμούν το στρες. Το άτομο γίνεται πιο ανθεκτικό, αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση, ανακαλύπτει τα όρια του, καλλιεργούνται η πειθαρχία και η επιμονή και όλα έχουν ως απότοκο καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία.
Οι αθλητές που συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα φωτεινό παράδειγμα ανθρώπων που δεν χάνουν το κίνητρο στη ζωή τους, δεν σταματούν να παλεύουν και να αγωνίζονται και μετουσιώνουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν σε κάτι θετικό.
Η διαφορετικότητα λοιπόν είναι δύναμη και δικαίωμα στη ζωή!
Πληροφορίες: Πληροφορίες: Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος, τηλ 2271020000(εσωτ.2), www.kpechios.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.