Στα χέρια του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη, του δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή και της Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κυρίας Μαριάννας Νικολαΐδου βρίσκονται εδώ και λίγες ημέρες τα σχέδια προκήρυξης της πρώτης φάσης εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος του διαγωνισμού για τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στην περιοχή της Κεράμου, η οποία είναι πλούσια σε αντιμόνιο ένα σπάνιο και παγκοσμίως περιζήτητο, κρίσιμο μέταλλο.
Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο κ. Μαλαφής, αναμένουν κάποιες απαντήσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σε διευκρινιστικά ερωτήματα ως προς το πλαίσιο της διαβούλευσης, πριν το κείμενο ανοίξει δημοσίως για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας αλλά και ενδιαφερόμενων φορέων. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, αφού οι ενδιαφερόμενοι λάβουν τα δεδομένα έρευνας της περιοχής που θα εκμισθωθεί από την Εθνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (EAΓME).
Ο εκμισθωτής, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, θα αφορά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών σε τμήμα εκτάσεως περίπου 9 τετραγωνικών χιλιομέτρων (km2). Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε πέντε έτη από την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης, εντός της οποίας θα πρέπει ο επενδυτής να καταβάλλει ανταποδοτικά τέλη στην τοπική κοινωνία.
Ειδικότερα, για τη χρηματοδότηση κοινωνικών και κοινωφελών έργων προσδιορίζεται ετήσια δαπάνη ποσού ίσου με 2% των καθαρών εσόδων εκμετάλλευσης, από την εκκίνηση της περιόδου εκμετάλλευσης έως τη λήξη της μίσθωσης, το οποίο κατά την περίοδο της έρευνας θα είναι ύψους 390.000 ευρώ που αναμένεται να διατεθούν εντός των πρώτων πέντε ετών. Στον μισθωτή θα δίνεται το δικαίωμα παράτασης της μίσθωσης ανά πενταετία και με μέγιστη διάρκεια τα 30 έτη.
Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν χρηματοοικονομική ικανότητα (π.χ. για φυσικό πρόσωπο 2 εκατ. ευρώ κλπ.) και ότι διαθέτουν εμπειρία και αποδεδειγμένο ιστορικό επιχειρηματικής δραστηριότητας στους κλάδους της έρευνας, εξόρυξης ή επεξεργασίας ορυκτών πρώτων υλών.
Το αντιμόνιο είναι ένα στρατηγικό ορυκτό που χρησιμοποιείται σε κάθε είδους στρατιωτικές εφαρμογές (π.χ. γυαλιών νυχτερινής όρασης, αισθητήρων υπερύθρων, οπτικών ακριβείας, λέιζερ κλπ), σε ψηφιακά κυκλώματα κάθε είδους συσκευών και ηλεκτρικών οχημάτων, σε ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες, σε μπαταρίες κ.ά.
Ο μισθωτής της έκτασης, θα πρέπει εντός τριών μηνών από τη σύναψη της σχετικής σύμβασης να υποβάλει λεπτομερές και τεκμηριωμένο Πρόγραμμα Μεταλλευτικής Έρευνας ( ΠΜΕ ) στο ΥΠΕΝ προς έγκριση, διαφορετικά θα κηρύσσεται έκπτωτος. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει το σύνολο των προτεινόμενων έργων, μελετών και εργασιών, τοπογραφικών και γεωλογικών σχεδίων και τομών με τους χώρους επί των οποίων θα εκτελούνται τα έργα, ακριβές χρονοδιάγραμμα των εργασιών και θα πρέπει να έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός της πρώτης πενταετούς μισθωτικής περιόδου. Από το δεύτερο μισθωτικό έτος και έπειτα κάθε χρόνο, ο επενδυτής θα πρέπει να υποβάλλει στο ΥΠΕΝ ειδική έκθεση προόδου. Πάντως, δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένων και εγκεκριμένων μεταβολών του προγράμματος.
Επίσης, για να μην κηρυχτεί έκπτωτος ο μισθωτής θα πρέπει -εντός τριμήνου από τη λήξη της περιόδου έρευνας και σε κάθε περίπτωση εντός της πενταετούς μεταλλευτικής έρευνας- να υποβάλλει πλήρη τεχνική/χρηματοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας, επαρκούς βαθμού λεπτομέρειας και ακρίβειας ( βεβαιότητας τουλάχιστον +-25%), ώστε να οδηγεί σε επενδυτική απόφαση. Στη συνέχεια θα έχει περιθώριο έξι μηνών για να υποβάλλει την Τεχνική Μελέτη Εκμετάλλευσης, μαζί με εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ένα πλήρες Επενδυτικό Σχέδιο Εκμετάλλευσης.
Αξιοσημείωτη είναι ειδική αναφορά στο σχέδιο σύμβασης εκμίσθωσης που αναφέρει ότι, «για τους σκοπούς της πλήρωσης της χρηματοοικονομικής ή/και τεχνικής ικανότητας o μισθωτής θα στηριχθεί στην οικονομική ή/και τεχνική ικανότητα της Rockfire Resources PLC». Πρόκειται για την αυστραλιανή εταιρεία που εντόπισε γερμάνιο στους Μολάους Λακωνίας, ένα επίσης υψηλής γεωλογικής σπανιότητας μέταλλο.
Εν αναμονή της δημόσιας διαβούλευσης, τοπικοί φορείς και κάτοικοι του νησιού έχουν χωριστεί στα δύο, με μια μερίδα να στηρίζει την προοπτική αξιοποίησης του δημόσιου μεταλλείου και με μια άλλη να καταγγέλλει κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση για καταστροφικές πολιτικές εις βάρος του περιβάλλοντος.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.