Σε αποκαλυπτήρια προθέσεων αλλά και σχεδιασμών για τις επενδύσεις στη βόρεια Χίο, στο πλαίσιο του περιβόητου «επενδυτικού σοκ» που είχε εξαγγείλει η δημοτική αρχή, προχώρησαν από κοινού το πρωί της Πέμπτης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής με την Υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου.
«Η Χίος μπορεί να πρωταγωνιστήσει πανευρωπαϊκά»
Η Υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο δεν έχει λάβει ακόμη την τελική απόφαση για την εκμετάλλευση, αλλά βρίσκεται στη φάση διερεύνησης της δυνατότητας αυτής. «Η Ελλάδα διαθέτει ένα πλούσιο δυναμικό σε ορυκτές πρώτες ύλες, το οποίο για πολλά χρόνια παραμένει αναξιοποίητο», τόνισε, αναφέροντας ότι το αντιμόνιο, που είναι ένα από τα κρίσιμα μέταλλα, εισάγεται κατά 100% από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βολιβία.
Σημείωσε ότι η Χίος, μαζί με την περιοχή Καλυντήρι στη Ροδόπη, διαθέτουν σημαντικά αποθέματα αντιμονίου, γεγονός που μπορεί να δώσει την ευκαιρία στο νησί να πρωταγωνιστήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της αξιοποίησής τους. Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή αυτονομία και τη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενες πρώτες ύλες, τονίζοντας ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων αντιμονίου στη Χίο εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.
«Ναι» από τη δημοτική αρχή Μαλαφή
Με τη σειρά του και κατόπιν ερωτήματος του Politischios.gr, ο Δήμαρχος Χίου, Γιάννης Μαλαφής, εξέφρασε τη στήριξή του στη διερεύνηση της δυνατότητας εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, υπογραμμίζοντας τα πιθανά οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. «Είμαι ο άνθρωπος που προωθούσε εδώ και χρόνια την ιδέα του μεταλλευτικού πάρκου στην περιοχή», δήλωσε, αναφερόμενος στις παλαιότερες προσπάθειές του για την ανάπτυξη του πρώην Δήμου Αμανής.
«Η περιοχή της Βόρειας Χίου έχει ανάγκη από τέτοιες επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας και θα στηρίξουν την τοπική οικονομία. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία θα γίνει με διαφάνεια και σεβασμό στο περιβάλλον», κατέληξε ο Δήμαρχος.
Δύο βασικοί κανόνες
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η κ. Σδούκου εξήγησε ότι για την ορθολογική αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών απαιτούνται δύο πράγματα: ένας σωστός σχεδιασμός από την πολιτεία με αυστηρούς κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας και μια κοινωνική άδεια λειτουργίας. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε τέτοιες δραστηριότητες χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας», τόνισε, καλώντας τους κατοίκους και τους θεσμικούς φορείς να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση που θα ακολουθήσει.
Τα οφέλη
Τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αντιμονίου θα ενισχύσουν σημαντικά το ελληνικό δημόσιο, με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να κατευθύνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση για την υλοποίηση εμβληματικών έργων. Επιπλέον, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, άμεσων και έμμεσων, θα ενισχύσει την οικονομία του νησιού.
Η Υφυπουργός Σδούκου αναφέρθηκε επίσης στη διεθνή εμπειρία από παρόμοιες περιπτώσεις, όπως η Χαλκιδική, όπου τα αντισταθμιστικά οφέλη από την εκμετάλλευση των ορυκτών έχουν αποφέρει σημαντικά ποσά για την τοπική κοινωνία. Αντίστοιχα, η Χίος μπορεί να ωφεληθεί από τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της αξιοποίησης των κοιτασμάτων αντιμονίου.
Η συνέντευξη έκλεισε με ανοιχτή πρόσκληση προς τους πολίτες να συμμετάσχουν στην απογευματινή ημερίδα, όπου θα συζητηθούν λεπτομερώς τα επόμενα βήματα και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Η δημοτική αρχή και το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύτηκαν να ενημερώνουν συνεχώς την τοπική κοινωνία και να λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις της σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.