22.1.2025 16:12

Αυτή είναι η εισήγηση των αντιπολιτεύσεων στη σημερινή συνεδρίαση για το αντιμόνιο

Η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών σε έκταση 9,02 τετραγωνικών χιλιομέτρων πυροδότησε νέο κύμα ανησυχίας στη χιακή κοινωνία, η οποία εκφράζει έντονους προβληματισμούς για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, στο περιβάλλον και στην τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες αποτελούν την αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπέβαλαν κοινή εισήγηση προς τον πρόεδρο του ΔΣ, Κλέαρχο Χρύση, κοινοποιώντας παράλληλα το κείμενο και στον δήμαρχο Χίου, Ι. Μαλαφή. Στο σχετικό έγγραφο τονίζεται ότι, παρά το γεγονός πως το θέμα δεν είχε αρχικά συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη, η ευαίσθητη φύση της σχεδιαζόμενης εξόρυξης και οι νεότερες εξελίξεις καθιστούν επιβεβλημένη την άμεση συζήτησή του. Οι παρατάξεις «Σύμπραξη Δημιουργίας για τη Νέα Χίο», «Συμμαχία Αξιών», «Χίος Μπροστά» και «ΛΑΣ Δ. Χίου» ζητούν από το Σώμα να λάβει σαφή και οριστική απόφαση που θα σταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο, ακυρώνοντας κάθε μονομερή κίνηση προς την κατεύθυνση εκμετάλλευσης του αντιμονίου.

Στην εισήγηση επισημαίνεται ότι ήδη από το περασμένο εξάμηνο το ζήτημα έχει αναδειχθεί έντονα, καθώς πληθαίνουν οι αντιδράσεις από φορείς και πολίτες που εκφράζουν φόβους για εκτεταμένες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις τόσο στο οικοσύστημα της βόρειας Χίου όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον του νησιού. Οι αντιπολιτεύσεις, αξιοποιώντας και την προηγούμενη απόφαση (α/α 343/14/10/2024) του Δημοτικού Συμβουλίου, υπογραμμίζουν ότι είναι υποχρέωση του Δήμου να λειτουργήσει προληπτικά και να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα. Καθώς η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου, διά του ίδιου του Περιφερειάρχη, έχει ήδη δηλώσει ανοιχτά την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε μεταλλευτική δραστηριότητα για αντιμόνιο στην περιοχή της Αμανής, οι επικεφαλής των τεσσάρων παρατάξεων καλούν το Δημοτικό Συμβούλιο να ευθυγραμμιστεί με αυτήν τη θέση.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που υπέβαλαν, οι τέσσερις δημοτικές παρατάξεις θεωρούν ότι η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού σε δύο φάσεις θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για επεμβάσεις με σοβαρές συνέπειες στη δημόσια υγεία, στα υδάτινα αποθέματα και στις οικονομικές δραστηριότητες του νησιού, με έμφαση στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό. Με δεδομένο ότι η Χίος διατηρεί μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, εκφράζονται φόβοι πως η πιθανή εξορυκτική δραστηριότητα για αντιμόνιο θα πυροδοτήσει αντιπαραθέσεις και ενδεχομένως θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, χωρίς να διασφαλίζει ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα οφέλη.

Στο πλαίσιο αυτό, η εισήγηση των αντιπολιτεύσεων διατυπώνει τρία σαφή αιτήματα. Πρώτον, διατυπώνεται απόλυτη αντίθεση στην έρευνα και στην εκμετάλλευση μεταλλευτικών ορυκτών σε οποιοδήποτε σημείο εντός των ορίων του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Νήσου Χίου, καθώς, όπως αναφέρουν, «αυτή αντίκειται στον δημοκρατικό σχεδιασμό που διαχρονικά έχει αποτυπωθεί για τον τόπο μας». Δεύτερον, προτείνεται η επίσημη καταδίκη της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ/ΔΜΕΒΟ/6181/61/20/01/2025), υπογραμμίζοντας ότι δεν λαμβάνει υπόψη την τοπική βούληση και τις εύλογες ανησυχίες της κοινωνίας. Τρίτον, ζητούν να προβεί ο Δήμος Χίου σε κάθε δυνατή νομική ενέργεια (ένδικα βοηθήματα και προσφυγές), προκειμένου να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να αποτραπεί η μελλοντική εφαρμογή του σχεδίου.

Παράλληλα, η κοινή αυτή πρόταση αναδεικνύει την ανάγκη ευρείας συσπείρωσης των θεσμικών και κοινωνικών παραγόντων της Χίου, ώστε να μπει φρένο σε μία διαδικασία που, κατά τη θέση των παρατάξεων, δεν συμβαδίζει με την παραδοσιακή οικονομική δραστηριότητα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού. Η αγροτική παραγωγή, ο ποιοτικός τουρισμός και η πολιτιστική κληρονομιά προβάλλονται ως οι βασικοί πυλώνες, πάνω στους οποίους στηρίζεται η αναπτυξιακή ταυτότητα της Χίου, σε αντιδιαστολή με το μοντέλο εξορύξεων που θεωρείται ότι απειλεί τη βιωσιμότητα και την αειφορία.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, δεδομένου ότι, τον Οκτώβριο του 2024, το Σώμα είχε αποφανθεί πως χρειάζεται νέα συνεδρίαση για τη λήψη οριστικής απόφασης επί του ζητήματος. Εάν, όπως προκύπτει, κριθεί ότι είναι απαραίτητο να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να εκφραστεί έγκαιρα η κάθετη άρνηση του Δήμου Χίου, οι σημερινές τοποθετήσεις αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής στάσης. Οι εισηγητές των παρατάξεων τονίζουν πως μία ενδεχόμενη καθυστέρηση θα επιτρέψει στο αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει ανενόχλητο στα επόμενα βήματα, κάτι που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση οι τοπικοί φορείς.

Οι σημερινές αποφάσεις θα σηματοδοτήσουν εάν η Χίος παραμένει σταθερή σε ένα μοντέλο ήπιας ανάπτυξης, που προτάσσει την προστασία της φυσικής της κληρονομιάς, ή αν θα εισέλθει σε ένα αβέβαιο μονοπάτι βιομηχανικής εξόρυξης, με επιπτώσεις που δύσκολα θα αντιστραφούν στο μέλλον.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ