Τα πυρά των αντιπολιτεύσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου συγκέντρωσε στο πρόσωπό της η περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου, με αφορμή τον απολογισμό των πεπραγμένων για το 2017.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ| Παντελής Φύκαρης
Στο σύνολό τους οι αντιπολιτεύσεις εστίασαν στο γεγονός της αδυναμίας της περιφερειακής αρχής να χαράξει και να εφαρμόσει αναπτυξιακή στρατηγική στο χώρο ευθύνης της ενώ από το στόχαστρό τους δεν ξέφυγε η τραγική κατάληξη στο εγχείρημα περιφερειακής αναβίωσης της ΕΝΑ, παρουσιάζοντάς την ως μία ζημιογόνα επιχείρηση παρότι υπήρχαν πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες παραγωγής έργου.
Γ. ΣΠΙΛΑΝΗΣ
Ψίχουλα για την ανάπτυξη και λουκέτο στην ΕΝΑ
Πρώτος από όλους ο επικεφαλής της παράταξης «Συμβόλαιο ζωής με το Αιγαίο», Γιάννης Σπιλάνης, κατηγόρησε την περιφερειάρχη ότι είναι αντιφατικό να μιλά για ανάπτυξη την ώρα που η Περιφέρεια έχει επενδύσει μόλις το 6,7 % για έργα ανάπτυξης και απασχόλησης. «Απεναντίας», υπογράμμισε ο κ. Σπιλάνης, «η κ. Καλογήρου έχει ταυτίσει την ανάπτυξη με το οδικό δίκτυο, διοχετεύοντας σε αυτό το 60% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Έχει αρνηθεί κατηγορηματικά να επεξεργαστεί σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης και συνεχίζει να δαπανά πόρους για την προβολή με σκεπτικό περασμένων δεκαετιών. Δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει σε καμία δράση υπέρ της επιχειρηματικότητας, απενεργοποιώντας το μόνο εργαλείο του είχε για αξιοποίηση των τοπικών φυσικών, πολιτιστικών και παραγωγικών πόρων ,την ΕΝΑ Βορείου Αιγαίου».
Κ. ΓΑΝΙΑΡΗΣ – Μ. ΚΡΑΚΑΡΗΣ
Απουσία μελετών και υποβάθμιση της Χίου
Ιδιαίτερα καυστικοί υπήρξαν στην τοποθέτησή τους οι πρώην αντιπεριφερειάρχες Κ. Γανιάρης και Μ. Κράκαρης, που κατηγόρησαν την περιφερειάρχη για μεροληπτική πρακτική σε βάρος της Χίου και ουσιαστική απουσία μελετών.
«Μετά από 3 χρόνια πρέπει να δούμε όλα τα ζητήματα από μηδενική βάση. Είναι αδιανόητο και πέρα από κάθε λογική η Λέσβος να παίρνει το 47% των έργων, η Χίος το 21% και η Σάμος το 24%. Είναι μονόδρομος η κατανομή έργων και κονδυλίων με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια, ό,τι δηλαδή ίσχυε μέχρι σήμερα», ανέφερε ο κ. Γανιάρης.
Από την πλευρά του ο Μ. Κράκαρης επεσήμανε την ανεπάρκεια της περιφερειακής αρχής στην παραγωγή μελετών για νέα έργα και προσέθεσε, αναφερόμενος στα λεγόμενα του Κ. Γανιάρη, ότι η κατανομή των έργων θα έπρεπε να είναι 42% στη Λέσβο, 30% στη Χίο και 28% στη Σάμο. «Δυστυχώς δεν έχουμε να παρουσιάσουμε κάτι για το μέλλον, γιατί θα έπρεπε να μπορούμε να παραδώσουμε κάτι στους επόμενους. Να αφήσουμε κάποια παρακαταθήκη με μελέτες που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», τόνισε.
ΑΓ. ΚΥΡΙΤΣΗ
Όλα καλώς έγιναν, αλλά τελικά έγινε το αντίθετο
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση της Αγλ. Κυρίτση, που κατηγόρησε την Χρ. Καλογήρου για έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής, λέγοντας ότι η περιφερειακή αρχή έχει αποδεχθεί αδιαμαρτύρητα τον περιορισμένο και απολύτως γραφειοκρατικό ρόλο της Περιφέρειας.
«Αν δει λοιπόν, κάποιος τον υπηρεσιακό απολογισμό τι καταλαβαίνει; Ότι όλα καλώς έγιναν. Αλλά, στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Όλο το χρόνο σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα συζητάμε φαίνεται θέματα, γίνονται προτάσεις και μετά χάνονται κι έρχονται απολογισμοί καταγραφής των όσων επιμέρους όλη τη χρονιά εισηγήθηκε η Χρ. Καλογήρου κι όλα μια χαρά καμωμένα. Δηλαδή, αν βγει έξω στον δρόμο η περιφερειάρχης ,ξέρει κανείς να της πει αν έκανε κάτι καλύτερο ή χειρότερο από τον προκάτοχό της, τον κ. Γιακαλή;», αναρωτήθηκε η κ. Κυρίτση.
Γ. ΑΡΓΥΤΡΟΥΔΗ
Ούτε ένα ίχνος ανάπτυξης
Αυστηρή στην τοποθέτησή της υπήρξε και η περιφερειακή σύμβουλος του Οικολογικού Ανέμου, Γ. Αργυρούδη, υπογραμμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του απολογισμού δεν φάνηκε ούτε στο ελάχιστο ίχνος αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα ήταν δυνατό να αντιστρέψει το κλίμα αποεπένδυσης που επικρατεί στα νησιά του Β. Αιγαίου.
«Αδίκως αναμέναμε μία εξαγγελία για τη συγκρότηση ενός Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που θα συνέδεε τα έργα υποδομών, τον επόμενο προϋπολογισμό με σχέδια τόνωσης των τοπικών οικονομιών και θα έδινε λύσεις στα προβλήματα των νησιωτών», ανέφερε.
ΣΤΡ. ΚΟΡΑΚΑΣ
Βιομηχανία μελετών
Σε βιομηχανία χρηματοδότησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, μέσω ανάθεσης σειράς μελετών, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου, Στρ. Κόρακας. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Δεν είδαμε να προωθούνται έργα ιεραρχημένα με βάση τις λαϊκές ανάγκες, όπως π.χ. έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης, ζωτικής σημασίας για την Περιφέρεια μας. Σχετικά με τις μελέτες, θα ‘λεγε κανείς ότι έχουμε βιομηχανία μελετών, ουσιαστικά για χρηματοδότηση του ΕΚΠΑ, ενώ, θα έπρεπε να γίνονται δωρεάν εκτός από ορισμένα έξοδα».
ΧΡ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ
Ανάγκη μετεξέλιξης των Περιφερειών
Αναφερόμενη στον απολογισμό της δράσης της Περιφέρειας η Χρ. Καλογήρου επέλεξε, για πρώτη ίσως φορά, να τοποθετηθεί περισσότερο πολιτικά, δίνοντας βάρος στην ανάγκη διαλόγου για τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση ώστε, με τη συμμετοχή της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) και των συναρμοδίων υπουργείων, να εκπονηθεί ο «οδικός χάρτης» που θα προσδιορίζει και θα κατευθύνει τα βήματα της μεταρρύθμισης, το χρονικό πλαίσιο, καθώς και το εύρος των αλλαγών.
Η ίδια επεσήμανε τις παρεμβάσεις της στην ΕΝ.Π.Ε., μέσα από τις οποίες ζητείται η προστασία της πρώτης κατοικίας, η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, η επικαιροποίηση νομοθεσίας και σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, η αύξηση στο 40% της ποσόστωσης φύλου στις εκλογές, αλλά και στα θεσμικά όργανα.
«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσα στη δύσκολη συγκυρία- με τα γνωστά σε όλους προβλήματα στελέχωσης των υπηρεσιών της-αντιμετωπίζοντας συνεχώς έκτακτες ανάγκες, όπως οι φυσικές καταστροφές, αλλά και συνεχιζόμενες κρίσεις όπως το προσφυγικό, πιστεύουμε ότι κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις ανάγκες, υπερβαίνοντας πολλές φορές τις δυνατότητές μας. Και σε κάποιες θα έλεγα περιπτώσεις αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες πέραν του αυστηρά καθορισμένου ρόλου της», επεσήμανε.
Αναφερόμενη επιγραμματικά στα πεπραγμένα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου εστίασε στις πολιτικές πρωτοβουλίες - παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων (σεισμοί, πλημμύρες ευλογιά κ.λπ.), στην προώθηση και υλοποίηση εμβληματικών έργων στον τομέα του πολιτισμού, της ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και έργα που συμβάλλουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, της οδικής ασφάλειας και εν γένει της προστασίας των πολιτών. «Σταθερά στηρίζουμε με έργα πνοής την ανάπτυξη των μικρών νησιών και μέσω των ΟΧΕ, ενώ παράλληλα πρωτοπορούμε δημιουργώντας Ειδικό Ταμείο εκχωρώντας πόρους από το ΠΕΠ του Βορείου Αιγαίου. Τέλος, εξειδικευμένες δράσεις γίνονται για την ανάδειξη των ειδικών χαρακτηριστικών των παραγόμενων στο Βόρειο Αιγαίο προϊόντων και την προώθησή τους, συνδέοντας τον αγροτικό τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό», κατέληξε.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.