Μια εκτενής και ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα ύδρευσης της Χίου, καθώς και για τις λύσεις που έχουν δρομολογηθεί, πραγματοποιήθηκε μεταξύ του καθηγητή Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και διευθυντή του Ινστιτούτου Αειφόρου Διαχείρισης των Υδάτων και Δικαίου του Νερού του EPLO, Ιωάννη Κατσογιάννη, και του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χίου (ΔΕΥΑΧ), Πρόδρομου Μανωλάκη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναλύθηκαν οι βασικές αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί, τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και οι μελλοντικές δράσεις για τη βελτίωση της κατάστασης.
Η Χίος αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες σοβαρές ελλείψεις στην παροχή νερού, με τη λειψυδρία να επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Μανωλάκης αναφέρθηκε στη ρίζα του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι η υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα ήδη από τη δεκαετία του 1980, σε συνδυασμό με τη μείωση των βροχοπτώσεων, οδήγησε στη σημερινή δύσκολη κατάσταση.
"Δυστυχώς, το νερό που διαθέτουμε δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του νησιού. Στον αστικό ιστό, η ύδρευση γίνεται περιοδικά, τρεις φορές την εβδομάδα κατά τη θερινή περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα σπίτια είναι εφοδιασμένα με δεξαμενές αποθήκευσης, προκειμένου να διαχειρίζονται το νερό τις ημέρες που δεν υπάρχει παροχή από το δίκτυο", επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ.
Σε μια εφ΄όλης της ύλης συζήτηση, ο καθηγητής περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής του Ινστιτούτου Αειφόρου Διαχείρισης των Υδάτων και Δικαίου του Νερού του EPLO, Ioannis Katsoyiannis, αναλύει με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Χίου κ. Prodromos Manolakis τα προβλήματα ύδρευσης του νησιού και συζητούν τις λύσεις που έχουν δρομολογηθεί. Σοκαριστικό το γεγονός, ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, η πόλη της Χίου έχει νερό μόνο 3 μέρες την εβδομάδα, εκ περιτροπής! Το νερό επίσης δεν χρησιμοποιείται από τους κατοίκους ως πόσιμο, αλλά μόνο για δευτερεύουσες χρήσεις.
Δημοσιεύτηκε από Chios Water SOS στις Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025
Η λειψυδρία επηρεάζει πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής, ενώ το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο το καλοκαίρι, όταν ο πληθυσμός αυξάνεται λόγω τουρισμού. Στη διάρκεια της θερμής περιόδου, η ποσότητα του διαθέσιμου νερού μειώνεται δραματικά, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές να υδροδοτούνται μόνο για τρεις ημέρες την εβδομάδα. Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο στις νότιες περιοχές του νησιού, όπου δεν υπάρχουν αρκετές φυσικές πηγές.
Για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης, η ΔΕΥΑΧ έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς άξονες:
Αναβάθμιση των υποδομών και αξιοποίηση των υπαρχουσών υδατικών πηγών:
Διενέργεια νέων γεωτρήσεων σε στρατηγικά σημεία του νησιού.
Αναβάθμιση των υπαρχουσών λιμνοδεξαμενών, καθώς πολλές από αυτές είναι εκτός λειτουργίας.
Δημιουργία νέων λιμνοδεξαμενών σε περιοχές με υψηλή κατανάλωση νερού.
Μείωση των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης:
Κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου.
Οι εργασίες θα επικεντρωθούν στην αντικατάσταση παλαιών αγωγών, οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντικές διαρροές.
Ευαισθητοποίηση των πολιτών:
Εκστρατείες ενημέρωσης με τη συμμετοχή μαθητών, ώστε να καλλιεργηθεί από νωρίς η συνείδηση της ορθολογικής διαχείρισης του νερού.
Ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια της ΔΕΥΑΧ είναι η μεταφορά νερού από τη βόρεια Χίο, όπου υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, προς τον αστικό ιστό του νησιού. Σύμφωνα με τον κ. Κατσογιάννη, μεγάλες ποσότητες νερού από τις βόρειες πηγές καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα, κυρίως κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
"Αν αξιοποιηθεί σωστά αυτή η ποσότητα, μπορούμε να καλύψουμε σημαντικό μέρος των αναγκών της πόλης, κλείνοντας προσωρινά τις γεωτρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί η ευκαιρία στον υδροφόρο ορίζοντα να ανακάμψει, ενώ θα βελτιωθεί και η ποιότητα του νερού", δήλωσε ο καθηγητής Κατσογιάννης.
Η μελέτη για το έργο αυτό έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχει κατατεθεί για έγκριση χρηματοδότησης.
Η αφαλάτωση θεωρείται αναπόφευκτη λύση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ωστόσο το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντική πρόκληση. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για τη μείωση του κόστους:
"Η αφαλάτωση δεν αποτελεί πλέον λύση ανάγκης, αλλά μέρος της στρατηγικής μας. Το ζητούμενο είναι να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος μέσω της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Συνεργαζόμαστε ήδη με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο σχέδιο".
Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΥΑΧ συμμετέχει στο πρόγραμμα "Απόλλων" της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το οποίο στοχεύει στην ενεργειακή αυτονομία των μονάδων αφαλάτωσης.
Η ποιότητα του νερού αποτελεί ακόμα ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς πολλοί κάτοικοι της Χίου αποφεύγουν να το πίνουν, χρησιμοποιώντας το μόνο για οικιακές χρήσεις. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η ΔΕΥΑΧ έχει δρομολογήσει την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού της πόλης.
Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, το εργοστάσιο θα μπορεί να παράγει 4.000 κυβικά μέτρα ανακυκλωμένου νερού ημερησίως, το οποίο θα διατίθεται για αρδευτικές ανάγκες. Αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται να μειώσει σημαντικά την άντληση νερού από γεωτρήσεις, επιτρέποντας στον υδροφόρο ορίζοντα να ανακάμψει.
"Η γεωργία είναι ζωτικός τομέας για το νησί μας. Ειδικά η παραγωγή της μαστίχας, που είναι μοναδική στον κόσμο, απαιτεί σημαντικές ποσότητες νερού. Με την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων, θα διασφαλίσουμε την άρδευση των καλλιεργειών, χωρίς να επιβαρύνουμε τις φυσικές πηγές", σημείωσε ο κ. Μανωλάκης.
Οι παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αναμένεται να αποδώσουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ τα μεγαλύτερα έργα, όπως η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού και η μεταφορά νερού από τη βόρεια Χίο, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα σε μία πενταετία.
"Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά είμαστε αισιόδοξοι. Με σωστή διαχείριση, επενδύσεις στις υποδομές και τη συνεργασία όλων, η Χίος μπορεί να αποκτήσει επαρκές και ποιοτικό νερό", κατέληξε ο κ. Κατσογιάννης.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.