3.10.2024 14:03

ΔΕΥΑΝ Χίου – Μέσω αισθητήρων ο εντοπισμός της θολότητας του νερού

Μία σημαντική μελέτη που εκπονήθηκε στη βάση της συνεργασίας με την ΕΥΑΘ, εκπόνησε και ετοιμάζεται να υλοποιησεί η ΔΕΥΑΝ Χίου, προκειμένου να βελτιστοποιήσει το σύστημα χλωρίωσης και τον καθαρισμό των δικτύων της ώστε να εξασφαλίσει την ποιότητα του νερού που διανέμεται στους κατοίκους του νησιού.

Η πολυπλοκότητα των δικτύων

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Χίου, Πρόδρομος Μανωλάκης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, λόγω της γεωγραφικής και υδρολογικής ιδιαιτερότητας της Χίου. Το νησί υδροδοτείται από ένα πολυσύνθετο δίκτυο που περιλαμβάνει περίπου 100 γεωτρήσεις, 160 πηγές, 15 φράγματα και μονάδες αφαλάτωσης. Αυτή η πολυπλοκότητα αυξάνει την ανάγκη για προσεκτική διαχείριση της απολύμανσης, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα του νερού σε κάθε στάδιο της διαδρομής του προς τους καταναλωτές.

Χρήση τεχνολογίας για βελτίωση της ποιότητας

Η νέα τεχνολογία που προβλέπεται από τη μελέτη θα επιτρέψει στη ΔΕΥΑΝ να ελέγχει και να ρυθμίζει την ποιότητα του νερού σε πραγματικό χρόνο. Μέσω αισθητήρων θα ανιχνεύεται η θολότητα του νερού, δίνοντας τη δυνατότητα για άμεσες επεμβάσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί το καθαρό πόσιμο νερό στους κατοίκους. Ο κ. Μανωλάκης τόνισε ότι το πρόβλημα της θολότητας είχε αναδειχθεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ωστόσο με την εγκατάσταση των νέων τεχνολογιών, η διαχείριση της ποιότητας θα γίνεται πιο αποδοτικά.

Συστήματα χλωρίωσης και υπολειμματικού χλωρίου

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε, η χλωρίωση πρέπει να γίνεται σε κάθε γεώτρηση ξεχωριστά, αντί να γίνεται κεντρικά στις δεξαμενές, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Αυτή η αλλαγή θα επιτρέψει πιο αποτελεσματική χλωρίωση και καλύτερο έλεγχο του υπολειμματικού χλωρίου σε διάφορα σημεία του δικτύου. Σημαντικό στοιχείο της νέας στρατηγικής είναι η δυνατότητα ρύθμισης του υπολειμματικού χλωρίου σε πραγματικό χρόνο, αποφεύγοντας την υπερβολική ή ανεπαρκή χρήση του. Στόχος είναι η διατήρηση των επιπέδων χλωρίου μεταξύ 0,45 και 0,5 ppm, σύμφωνα με τη νομοθεσία​.

Οργανωτικές και οικονομικές προκλήσεις

Η εφαρμογή της νέας μεθόδου απαιτεί τη δημιουργία ειδικού τμήματος εντός της ΔΕΥΑΝ, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση της απολύμανσης των δικτύων. Παράλληλα, ο κ. Μανωλάκης επισήμανε ότι οι χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των προτάσεων της μελέτης είναι προς το παρόν σε εκκρεμότητα, καθώς αναμένεται η οριστικοποίηση της μελέτης για να υποβληθούν τα αντίστοιχα αιτήματα​.

Η νέα μελέτη που εκπονήθηκε από τη συνεργασία της ΔΕΥΑΝ Χίου με την ΕΥΑΘ θέτει τις βάσεις για τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας του νερού στο νησί. Η χρήση προηγμένων τεχνολογιών και η εξειδικευμένη διαχείριση της χλωρίωσης υπόσχονται να εξασφαλίσουν καθαρό και ασφαλές νερό, ενώ παράλληλα, η οργάνωση της επιχείρησης σε ειδικό τμήμα θα βελτιώσει την ανταπόκρισή της σε προκλήσεις που προκύπτουν στα δίκτυα ύδρευσης.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ