Η ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει τη συγχώνευση των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) σε πανελλαδικό επίπεδο και η επακόλουθη απορρόφηση της ΔΙΑΝΟΧ από την αντίστοιχη εταιρεία της Λέσβου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του προέδρου της ΔΙΑΝΟΧ, Κλέαρχου Χρύση.
Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Χρύσης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εφαρμογή του νόμου στα νησιά, καθώς, όπως υποστηρίζει, ο παράγοντας της νησιωτικότητας δεν λήφθηκε υπόψη στην εν λόγω νομοθετική ρύθμιση.
Το γεγονός αυτό οδήγησε την ηγεσία της ΔΙΑΝΟΧ να δρομολογήσει νομικές ενέργειες με σκοπό να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επιδιώκοντας την αναστολή της συγχώνευσης.
Σύμφωνα με τον κ. Χρύση, ο νόμος του 2018 εξαιρούσε τους νησιωτικούς δήμους από τέτοιου είδους συγχωνεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και τη δυσκολία συντονισμού και διοίκησης που επιφέρει η γεωγραφική απόσταση.
Η νέα νομοθεσία, ωστόσο, δεν διασφαλίζει αυτή την εξαίρεση, με αποτέλεσμα η ΔΙΑΝΟΧ να αναγκάζεται να προχωρήσει σε εναλλακτικές λύσεις.
Ο ίδιος υπογράμμισε τη δυσκολία που θα προκύψει στην επικοινωνία και τον συντονισμό των τοπικών φορέων με τη διοίκηση που θα εδρεύει στη Λέσβο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως για την προηγούμενη συγχώνευση με τον ΦΟΔΣΑ Σάμου χρειάστηκαν τρεις μέρες μόνο για να μεταβεί ο διευθύνων σύμβουλος στο νησί και να ενημερωθεί πλήρως για τα εκεί θέματα.
Επιπλέον, η περίπτωση της Χίου διαφέρει ουσιωδώς, καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Χρύσης, η ΔΙΑΝΟΧ διαχειρίζεται τη μοναδική ολοκληρωμένη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στο Βόρειο Αιγαίο, η οποία περιλαμβάνει εγκαταστάσεις όπως το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Αυτές οι υποδομές καθιστούν τη ΔΙΑΝΟΧ έναν πρωτοπόρο φορέα στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων στο Βόρειο Αιγαίο, καθιστώντας την παρουσία της στη Χίο κρίσιμη για την περιβαλλοντική πολιτική του νησιού.
Συμπληρωματικά, ο κ. Χρύσης ανέφερε πως, πέρα από τη ΔΙΑΝΟΧ, και άλλοι ΦΟΔΣΑ της Ελλάδας, όπως αυτοί της Θεσσαλίας, έχουν ήδη κινηθεί νομικά για να ανατρέψουν τις συγχωνεύσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει γενικευμένη ανησυχία μεταξύ των φορέων. Ο ίδιος δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με την ηγεσία της ΔΙΑΝΟΧ Λέσβου και άλλους παράγοντες, ώστε να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση του θέματος.
Τέλος, ανέφερε πως υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025, αλλά αν η ΔΙΑΝΟΧ υποβάλει ένσταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η διαδικασία θα ανασταλεί εν αναμονή της απόφασης. Ο κ. Χρύσης τόνισε ότι τα χρέη και οι οικονομικές εκκρεμότητες του οργανισμού δεν έχουν ακόμη συζητηθεί, όμως παραμένει έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση που θα προκύψει από τις τρέχουσες εξελίξεις.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.