Χωρισμένοι στα δύο, σημαντικό σημάδι της διάστασης απόψεων που επικρατεί ακόμα και ανάμεσα στην κοινωνία για το μέλλον του ενιαίου Δήμου της Χίου, εμφανίστηκαν πρώην και νυν αυτοδιοικητικοί παράγοντες του νησιού, σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες θεματικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με μοναδικό θέμα την αποτίμηση του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου και τη λήψη αποφάσεων ενόψει της επερχόμενης νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης.
Τέσσερις πρώην αυτοδιοικητικοί οι Γιώργος Βαρκάρης, Πέτρος Παντελάρας, Βαγγέλης Μελιτζάνης και Δημήτρης Παπαληός τάσσονταν υπέρ του ενιαίου Δήμου Χίου ενώ άλλοι 4 πρώην αυτοδιοικητικοί οι Ν. Μαρινάκης, Μάρκος Μεννής, Γιάννης Μαλαφής και Δ. Σκουλούδης τάσσονταν υπέρ της διάσπασης του ενιαίου Δήμου της Χίου.
Στη συνεδρίαση φάνηκε ότι οι πάρεδροι Βόρειας και Νότιας Χίου τάσσονταν υπέρ της διάσπασης του Δήμου σε αντίθεση με τους Δημοτικούς Συμβούλους που στην πλειονότητά τους συμφωνούσαν με τη διατήρηση του ενιαίου Δήμου, χαρακτηριστικό δείγμα της απόστασης που υπάρχει ανάμεσα στα κατώτερα και ανώτερα όργανα διοίκησης της Χίου.
Οι υπέρμαχοι του ενιαίου Δήμου…
Τη μαραθώνια συζήτηση άνοιξε με τοποθέτησή του ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Βαρκάρης κάνοντας μία αναδρομή από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι άστοχη η επιστροφή στο παρελθόν. «Υπάρχει μία λειτουργική δομή του Δήμου, μία κατανομή των τεχνικών μέσων που θα ήταν λάθος να γυρίσουμε στο παρελθόν. Θα πρέπει να γίνουν διαπιστώσεις και να προταθούν τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων», είπε ο πρώην Δήμαρχος. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου Πέτρου Παντελάρα που επεσήμανε ότι: «το να επανέλθουμε στα παλιά σημαίνει ότι θα βρίσκουμε τα όμορφα αλλά όχι τα χρήσιμα που θα φέρουν τις αλλαγές που έχουμε ανάγκη για να πάμε μπροστά».
Υπέρμαχος της διατήρησης του ενιαίου Δήμου δήλωσε και ο Βαγγέλης Μελιτζάνης από τα Καρδάμυλα συνιστώντας τον εντοπισμό των προβλημάτων και την επίλυσή τους προς όφελος των δημοτών της Περιφέρειας που έχουν πληγεί από τον Καλλικράτη. Τον κύκλο των υπέρμαχων πρώην Δημάρχων που τάσσονται υπέρ του ενιαίου Δήμου έκλεισε ο Δ. Παπαληός λέγοντας ότι θα πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν, τότε που οι πρώην Δήμοι ήταν μόνο για πιστοποιητικά. «Να σκεφτούμε και τα σημερινά δεδομένα. Για να αναρωτηθούμε τι θα γινόταν με το μεταναστευτικό; Τι θα γινόταν με 6 Δήμους πάνω στο νησί; Ποια θα ήταν η ενιαία στάση της Χίου;», διερωτήθηκε.
…και οι υπέρμαχοι της διάσπασης
Στον αντίποδα εξαιρετικά σοβαρές ενστάσεις για τα αποτελέσματα της διοικητικής μεταρρύθμισης κατέθεσαν άλλοι 4 αυτοδιοικητικοί παράγοντες του νησιού προβάλλοντας ως κύριο επιχείρημα το γεγονός ότι εξαιτίας της συνένωσης των Δήμων εγκαταλείφθηκαν τα χωριά και η περιφέρεια. «Είναι γεγονός ότι η διάσπαση του ενός Δήμου θα ήταν πιο καλή και πιο αποτελεσματική γιατί θα εξυπηρετούσε καλύτερα τους δημότες της επαρχίας. Αυτό λένε και οφείλουμε να τους ακούσουμε», είπε ο Ν. Μαρινάκης. Καυστικός στην τοποθέτησή του υπήρξε ο Μάρκος Μεννής λέγοντας ότι διαίρεση του νησιού σε 3 Δήμου θα αποτελέσει σωτήρια λύση. «Τα κακά που έκανε ο Καλλικράτης πρέπει να διορθωθούν άμεσα. Επιτρέπεται τα νησιά να είναι σε έκταση από τους μεγαλύτερους Δήμους ανά την Ελλάδα;», είπε ο κ. Μεννής με τον πρώην Δήμαρχο Δ. Σκουλούδη να προσθέτει συμπερασματικά ότι η φωνή της περιφέρειας και των χωριών δεν ακούγεται καν.
Βασικός υποστηρικτής της διάσπασης των Δήμων αναδείχθηκε ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Μαλαφής. «Δήμος σημαίνει εγγύτητα και δημοκρατία. Ας μας απαντήσουν αν άλλαξε τίποτα αυτά τα 6 χρόνια. Από τότε που έγινε ο Καλλικράτης η μάζα των νέων όχι μόνο στην Αμανή αλλά και στα υπόλοιπα χωριά μειώθηκε δραματικά» είπε μεταξύ άλλων.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.