Τις σοβαρές ανησυχίες και αντιρρήσεις σχετικά με την πρόσφατη προκήρυξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκμίσθωση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών σε έκταση 9,02 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Βόρεια Χίο εκφράζει μέσα από ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, θεσμικός παράγοντας τον οποίο επικαλέστηκε ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι ανησυχίες αυτές συζητήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής, κατά την οποία διατυπώθηκε έντονη δυσαρέσκεια για τη διαδικασία και τις προβλεπόμενες επιπτώσεις.
Το ΤΕΕ υπογραμμίζει ότι η προτεινόμενη επένδυση θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τον πολιτισμικό χαρακτήρα της περιοχής. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν στην τοπική κοινωνία ήδη από την αρχική δημοσιοποίηση της πρόθεσης εκμετάλλευσης του κοιτάσματος έχουν προκαλέσει διχασμό, γεγονός που αναδεικνύει την ευαισθησία του ζητήματος.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου αμφισβητεί τη νομιμότητα της εκχώρησης δικαιωμάτων εκμετάλλευσης, σημειώνοντας ότι το κόστος των ερευνητικών εργασιών, που εκτιμάται σε 1,5 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να καλυφθεί από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους. Τονίζεται ότι η διαδικασία εκμετάλλευσης δεν διασφαλίζει επαρκώς τα δικαιώματα της τοπικής κοινωνίας, ενώ η αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων ενισχύει την αίσθηση απομόνωσης της τοπικής κοινότητας από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Η Επιτροπή καλεί για την ακύρωση της προκήρυξης, την ανάληψη των ερευνητικών διαδικασιών από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και τη διασφάλιση της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας σε κάθε στάδιο. Επιπλέον, ζητά τον διαχωρισμό της έρευνας από την εκμετάλλευση και την εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων με τη συνεργασία πανεπιστημιακών και επιστημονικών φορέων.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη σαφή διαμόρφωση όρων που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τη συμμετοχή των τοπικών φορέων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση. Υπογραμμίζεται ότι η περιοχή της Δ.Ε. Αμανής έχει ήδη προσανατολιστεί προς την ήπια τουριστική ανάπτυξη, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια χωροταξικού σχεδιασμού, και οποιαδήποτε σοβαρή μεταλλευτική δραστηριότητα απαιτεί εκτενή και εμπεριστατωμένη μελέτη.
Η Επιτροπή δεσμεύεται να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να προτείνει εναλλακτικές λύσεις που θα προασπίζουν τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.