Τις επιφυλάξεις του για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει η εξορυκτική δραστηριότητα στη Χίου, κατέθεσε στο δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Χίος Μπροστά", Γιάννης Καραβασίλης.
Ο Γιάννης Καραβασίλης τόνισε ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατάφεραν να συνδιαμορφώσουν μία κοινή θέση, παρά τις διαφοροποιήσεις που υπήρχαν αρχικά μεταξύ των παρατάξεων.
Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να διαχωριστεί η έρευνα από την εκμετάλλευση, προτείνοντας να αναλάβει την έρευνα ο κρατικός φορέας ΕΑΓΜΕ, με την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη από ιδιώτες, εφόσον απαιτείται.
Ο επικεφαλής της παράταξης αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που φέρνουν στο φως αντίστοιχες περιπτώσεις ερευνών για ορυκτά σε άλλα μέρη της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι ο κρατικός έλεγχος είναι κρίσιμος, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας από ανεξέλεγκτες και κερδοσκοπικές πρακτικές.
Ο Γιάννης Καραβασίλης εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα μίας ιδιωτικής εταιρείας να σεβαστεί τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Επισήμανε ότι, «όταν πρωταρχικό κριτήριο είναι το κέρδος, η περιβαλλοντική προστασία υποχωρεί». Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη διαχείριση των κοιτασμάτων, τονίζοντας ότι τα κοιτάσματα αντιμονίου στη Χίο είναι συσχετισμένα με άλλες πρώτες ύλες, γεγονός που μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερες και απρόβλεπτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ο κ. Καραβασίλης σημείωσε ότι παρόμοιες δραστηριότητες σε άλλες περιοχές, όπως αυτές που αναλαμβάνονται από διεθνείς εταιρείες, έχουν οδηγήσει σε σοβαρές περιβαλλοντικές καταστροφές, ενώ δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η περίπτωση της Χίου θα αποτελέσει εξαίρεση.
Ο επικεφαλής του "Χίος Μπροστά" άσκησε σφοδρή κριτική στη Δημοτική Αρχή, κατηγορώντας την για αδράνεια και παρελκυστική πολιτική. Όπως ανέφερε, «η Δημοτική Αρχή είτε αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση είτε παραπλανά την τοπική κοινωνία, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις με έναν τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Παράλληλα, σχολίασε ότι οι ισχυρισμοί περί προστασίας των χωριών και των κοινοτήτων από την εξορυκτική δραστηριότητα δεν ευσταθούν, καθώς, όπως δήλωσε, «η νομοθεσία προβλέπει έτσι κι αλλιώς τον αποκλεισμό συγκεκριμένων ζωνών από τις μισθώσεις».
Ειδική αναφορά έκανε στη μέθοδο εμπλουτισμού του αντιμονίου, που απαιτεί βαριά χημικά και προκαλεί σημαντική ρύπανση. Υπενθύμισε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις παλαιότερων εξορύξεων στην περιοχή, κάνοντας λόγο για σοβαρές ανησυχίες που δεν έχουν απαντηθεί από τη Δημοτική Αρχή ή την Πολιτεία.
Ο Γιάννης Καραβασίλης κατέληξε με την πρόταση να υπάρξει μία πλήρης διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται με γνώμονα τη διαφάνεια και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Επανέλαβε ότι «η έρευνα μπορεί να διεξαχθεί μόνο από κρατικούς φορείς, με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, ώστε να διασφαλιστεί ότι το μέλλον της Χίου δεν θα υποθηκευτεί για βραχυπρόθεσμα κέρδη».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.