Σε μια περίοδο κατά την οποία η δημόσια αντιπαράθεση γύρω από τις προοπτικές και τις επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης εξόρυξης αντιμονίου στη Βόρεια Χίο εντείνεται, ο δήμαρχος Χίου, Γιάννης Μαλαφής, εξέφρασε τις απόψεις του σε συνέντευξη στο Politischios.gr, τοποθετούμενος επί του αιτήματος που έχουν καταθέσει οι αντιπολιτεύσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης.
Ο ίδιος, αρχικά εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το εάν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να μεταφερθεί το ζήτημα ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεν υφίσταται καμία απολύτως ένσταση, εφόσον κριθεί θεσμικά σκόπιμο να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση και ανταλλαγή επιχειρημάτων.
Όπως εξήγησε, πέραν των δημοσιευμάτων δεν έχει λάβει κάποια ολοκληρωμένη μελέτη που θα συγκεκριμενοποιούσε τις παραμέτρους της εξόρυξης αντιμονίου. Στον ίδιο τόνο, επισήμανε πως όσα έχουν διαρρεύσει μέσω διαδικτυακών ενεργειακών ιστοσελίδων, αν και προϊδεάζουν για το επικείμενο νομικό και τεχνικό πλαίσιο, δεν αποτελούν πλήρη εικόνα για τη συνολική πρόταση και δεν συνιστούν αντικείμενο δεσμευτικής αρμοδιότητας του Δήμου, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση.
Η θεσμική διαδικασία και η αναμενόμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Ένα βασικό σημείο που υπογράμμισε ο δήμαρχος είναι ότι η κρισιμότερη φάση της δημόσιας διαβούλευσης τοποθετείται στη στιγμή που θα κατατεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κύρια διαβούλευση είναι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων». Ο ίδιος υπενθύμισε πως ο Δήμος Χίου είχε αξιώσει να ενημερωθεί εγκαίρως, ήδη πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού, σχετικά με το πώς προδιαγράφεται η διαδικασία, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι όποιες επίσημες θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου εκδηλώνονται βάσει όσων ορίζει η νομοθεσία, δηλαδή, όταν η επένδυση εισέλθει στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Διευκρίνισε, ωστόσο, πως σε κάθε περίπτωση, εφόσον τα τυπικά έγγραφα και τα τελικά κείμενα του διαγωνισμού διαφοροποιηθούν από τις διατυπωμένες θέσεις και τις απαιτήσεις του Δήμου –και ειδικότερα αν παραμένουν ανοιχτά ζητήματα που έχουν τεθεί στη φάση της διαβούλευσης– ο ίδιος προσωπικά, όπως και το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι έτοιμοι να παρέμβουν, διατυπώνοντας τις αντιρρήσεις ή τις επιμέρους τροποποιητικές προτάσεις που κρίνουν απαραίτητες.
Η στάση της αντιπολίτευσης και το αίτημα για άμεση συζήτηση
Οι αντιπολιτεύσεις του Δήμου ζητούν επίμονα την άμεση συζήτηση των εξελίξεων, θεωρώντας πως οποιαδήποτε καθυστέρηση ίσως αφήσει τον δήμο Χίου εκτεθειμένο απέναντι σε κεντρικές αποφάσεις ή νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καθορίσουν μονομερώς το πλαίσιο των δραστηριοτήτων εξόρυξης. Ανάλογες ανησυχίες τέθηκαν και από φορείς στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης, υποστηρίζοντας ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία υποδηλώνουν μια αναμενόμενη συνέχιση των ενεργειών του αρμόδιου υπουργείου, η οποία ίσως επικυρωθεί από Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως χωρίς επιπλέον συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.
Ο κ. Μαλαφής, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος δεν νιώθει αιφνιδιασμένος, διότι όλα όσα λαμβάνουν χώρα είχαν ήδη τεθεί ως προϋποθέσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Χίος θα έχει έγκαιρη εικόνα και λόγο για κάθε στάδιο της διαδικασίας. Τόνισε πως, ακόμη κι αν προκύψει επίσημη δημοσίευση σε ΦΕΚ για την έναρξη ενός διαγωνισμού ή για προαπαιτούμενα σχετικά με τη σύμβαση, η αυτοδιοίκηση θα έχει περιθώριο να κρίνει κατά πόσο συμπεριλήφθηκαν οι όροι που ήδη έχουν επισημανθεί στη σχετική διαβούλευση.
Η δυνατότητα ανάσχεσης μιας επένδυσης εάν δεν πληροί τις προδιαγραφές
Το ζήτημα του ελέγχου της μεταλλευτικής δραστηριότητας και ιδίως του τρόπου διεξαγωγής της – για παράδειγμα, εάν θα είναι υπόγεια η εξόρυξη ή εάν θα αφορά περισσότερες παρεμβάσεις στην επιφάνεια του εδάφους – αποτελεί κεντρικό άξονα στη δημόσια συζήτηση, με τον δήμαρχο να επιμένει πως οι προϋποθέσεις που έχει θέσει ο δήμος Χίου παραμένουν αδιαπραγμάτευτες.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οποιαδήποτε επένδυση δεν τηρεί τους όρους που θα οριστούν από την τοπική κοινωνία σε συμφωνία με τα όσα επιβάλλει η περιβαλλοντική νομοθεσία, το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να καταθέσει αρνητική γνωμοδότηση και να ενεργοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο.
Οι οικονομικές πτυχές και το τοπικό όφελος
Ερωτώμενος σχετικά με το ποσοστό των ενδεχόμενων εσόδων για τον δήμο Χίου από τη δραστηριότητα της εξόρυξης, ο δήμαρχος απέφυγε να προβεί σε συγκεκριμένη εκτίμηση, επικαλούμενος το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα αναφερόμενα ποσά χαρακτηρίζονται «ενδεικτικά» και ουδέποτε έχουν αποσαφηνιστεί σε επίσημο κείμενο. Ο ίδιος εξήγησε ότι μόνο με την ολοκλήρωση όλων των νόμιμων διαδικασιών και την παρουσίαση των οικονομικών όρων από τους υποψήφιους επενδυτές θα μπορεί να κριθεί πόσο συμφέρουσα, αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά βιώσιμη μπορεί να είναι η προωθούμενη δραστηριότητα για τη Χίο.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.