15.10.2024 12:58

Η Χίος "πιλότος" για όλη την Ελλάδα στον εκσυγχρονισμό της Πολιτικής Προστασίας

Ο Δήμος Χίου πρωτοπορεί με ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα πολιτικής προστασίας, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής για την αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών

Ο Δήμος Χίου προχωρά στην υλοποίηση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Πολιτικής Προστασίας, Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων, με συνολικό προϋπολογισμό 4,53 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος του έργου, που σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Σταμάτη Κάρμαντζη και υλοποιείται από την παρούσα, είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης επιχειρησιακής εικόνας, η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και η βέλτιστη διαχείριση των διαθέσιμων επιχειρησιακών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Πρωταρχικός σκοπός είναι η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμοί, αλλά και ανθρωπογενών καταστροφών και ατυχημάτων.

Προμήθεια λογισμικού και τεχνολογικού εξοπλισμού

Στο πλαίσιο του έργου, θα γίνει προμήθεια ειδικού λογισμικού και σύγχρονης πλατφόρμας διαχείρισης κρίσεων, η οποία θα επιτρέπει την αυτόματη επεξεργασία και διαχείριση πληροφοριών από πολλαπλές πηγές. Επιπλέον, θα εγκατασταθούν δέκα σύγχρονες κάμερες με δυνατότητα αυτόματου εντοπισμού πυρκαγιάς. Οι κάμερες αυτές θα λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας την άμεση ανίχνευση εστιών φωτιάς και ενισχύοντας τις δυνατότητες παρακολούθησης και πρόληψης.

Το έργο θα περιλαμβάνει, επίσης, τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μετεωρολογικών δεδομένων, το οποίο θα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την πρόληψη πλημμυρών και άλλων φυσικών φαινομένων. Όλα τα δεδομένα και οι πληροφορίες που θα συλλέγονται από τις διάφορες πηγές θα επικοινωνούν και θα συντονίζονται μέσω μισθωμένου κυκλώματος του ΟΤΕ, εξασφαλίζοντας την άμεση μετάδοση πληροφοριών στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Πολυγλωσσικό σύστημα ειδοποίησης και εκπαίδευση

Μια άλλη σημαντική διάσταση του έργου είναι η προμήθεια ενός πολυγλωσσικού συστήματος άμεσης ειδοποίησης πολιτών και επισκεπτών. Το σύστημα αυτό θα επιτρέπει την άμεση ενημέρωση του πληθυσμού σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, προσφέροντας πληροφορίες σε πολλές γλώσσες, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες και οι επισκέπτες θα είναι ενήμεροι για πιθανούς κινδύνους.

Παράλληλα, θα εκσυγχρονιστούν τα σχέδια πολιτικής προστασίας του Δήμου Χίου, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα από δορυφόρους και άλλες τεχνολογίες αιχμής. Τα σχέδια αυτά θα είναι ευέλικτα και προσαρμόσιμα, εξασφαλίζοντας την άμεση εφαρμογή τους όταν χρειαστεί. Για την αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των μέτρων, θα υπάρξει εκπαίδευση τόσο του προσωπικού του Δήμου όσο και του κοινού, προκειμένου να είναι όλοι ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι για τη διαχείριση κρίσεων και την αντίδραση σε φυσικές καταστροφές.

Δηλώσεις Ευθύμιου Λέκκα

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα εξέφρασε τη σημασία του έργου αυτού για τη Χίο:

«Σήμερα γίνεται η αρχή του έργου το οποίο έχει εγκριθεί και αρχίζει να ελοποιείται, και το οποίο έχει γενικό στόχο τη μείωση της διακινδύνευσης από φυσικούς κινδύνους στο Δήμο της Χίου. Είναι ένα έργο στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος της Χίου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ιδιωτικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε τις κάθε είδους επιπτώσεις από φυσικά καταστροφικά φαινόμενα μεγάλης κλίμακας σε όλο το Δήμο της Χίου»​.

Αναφερόμενος στις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν, ο Ευθ. Λέκκας τόνισε: «Θα υπάρχουν ό,τι πιο καινούριο υπάρχει στη διεθνή σκηνή από άποψη νέων τεχνολογιών: άμεση εικόνα για δασικές πυρκαγιές ή για άλλες καταστροφές από έναν αριθμό καμερών, συστήματα ψηφιακής παρακολούθησης, μεταβίβαση πληροφοριών στο κέντρο της Πολιτικής Προστασίας και επιχειρησιακές δράσεις από τους φορείς Πολιτικής Προστασίας, το Δήμο, την Περιφέρεια και τους κεντρικούς φορείς»​.

Όσον αφορά τη διάρκεια του έργου, ανέφερε: «Η όλη διαδικασία του έργου είναι 18 μήνες. Στην πορεία θα δούμε τα επιμέρους στιγμιότυπα που προκύπτουν και οι επιμέρους εργασίες. Θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε και πριν την ολοκλήρωση του έργου»​.

Ο κ.Λέκκας κατέληξε ότι το έργο αυτό είναι πρωτοποριακό: «Είναι το πρώτο έργο που γίνεται σε όλη τη χώρα με βάση τις νέες τεχνολογίες και τα νέα δεδομένα. Και βέβαια λαμβάνει υπόψη την ανάγκη της εκτίμησης κινδύνων που υπάρχει εδώ στο νησί της Χίου»​.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ