Τα πιο σημαντικά και επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Λάζαρο Κυρίζογλου. Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν τα οικονομικά προβλήματα των δήμων, οι ελλείψεις σε προσωπικό, η διαχείριση των πόσιμων υδάτων, το πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» για ενεργειακές κοινότητες ΟΤΑ, το πρόγραμμα εξοικονόμησης πόσιμου νερού του ΥΠΕΝ, καθώς και θεσμικά ζητήματα και η καταστατική θέση των αιρετών.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε ότι οι δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, παρά την αύξηση της χρηματοδότησής τους μέσω Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) το 2023 και 2024. Τα οικονομικά των δήμων επιβαρύνθηκαν λόγω των αυξήσεων στο μισθολογικό κόστος, των αυξημένων ενεργειακών δαπανών και του τέλους ταφής απορριμμάτων, το οποίο δεν έχει αποδοθεί, παρότι προβλέπεται από τον νόμο. Η ΚΕΔΕ ζήτησε επιπλέον 450 εκατ. ευρώ το 2024 για τους δήμους, καθώς και την κατάργηση του πλαφόν 3,528 δισ. ευρώ στους ΚΑΠ που προβλέπεται από το άρθρο 44 του Ν.5000/2022.
Ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε ότι, αν και η Αυτοδιοίκηση έχει τους περισσότερους πόρους από ποτέ για την εκτέλεση έργων, αδυνατεί να καλύψει το λειτουργικό κόστος των δήμων. Πρόσθεσε επίσης ότι η αλλαγή στον τρόπο κατανομής των ΚΑΠ ήταν σωτήρια για τους περισσότερους δήμους και εξέφρασε ικανοποίηση για το πρόγραμμα επισκευής σχολικών εγκαταστάσεων ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι το προσωπικό των δήμων έχει μειωθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων, της κινητικότητας και του παγώματος των προσλήψεων, και τόνισε την ανάγκη άρσης της αναστολής προσλήψεων. Η ΚΕΔΕ ζήτησε επίσης προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία και την άμεση συνέχιση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, το οποίο καλύπτει ανάγκες όπως καθαριότητα και σχολική φύλαξη.
Σχετικά με τη διαχείριση των πόσιμων υδάτων, ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε ότι η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει πρόταση προς το ΥΠΕΝ και αναμένει το σχετικό νομοσχέδιο. Επισήμανε επίσης ότι οι δήμοι αδυνατούν να συγχρηματοδοτήσουν τα έργα εξοικονόμησης πόσιμου νερού που προωθεί το ΥΠΕΝ, καθώς η ΚΥΑ απαιτεί συνεισφορά 20% από τους δήμους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην απένταξη των έργων.
Σε ό,τι αφορά τα θεσμικά ζητήματα, η ΚΕΔΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης της διοικητικής μεταρρύθμισης και παρουσίασε την πρόταση της ΚΕΔΕ για ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα μεταρρύθμισης και αποκέντρωσης της Αυτοδιοίκησης.
Τέλος, η ΚΕΔΕ έθεσε δύο πάγια αιτήματα για την καταστατική θέση των αιρετών: οι αποδοχές τους να ακολουθούν ποσοστιαία αυτές των γενικών γραμματέων των υπουργείων και να μην τίθενται σε αργία χωρίς τουλάχιστον μία πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προσκάλεσε τον πρωθυπουργό στο Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο τον Νοέμβριο, και ο κ. Μητσοτάκης ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.