Σε μία ατέρμονη συζήτηση, χωρίς όμως να δοθούν απτές λύσεις, εξελίχθηκε η συζήτηση στην Περιφέρεια σχετικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει το νησί. Οι συμμετέχοντες σε αυτή αρκέστηκαν στο να αναφερθούν στην ανάγκη λήψης μέτρων αλλά και προόδου των έργων που θα θωρακίσουν το νησί από ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.
Το σημαντικότερο ζήτημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι φορείς ήταν η έλλειψη ενός κεντρικού φορέα που θα ασχολείται συνολικά με το θέμα της διαχείρισης του νερού, αφού επί του παρόντος η ΔΕΥΑΝΧ είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του δικτύου και των αποθεμάτων του νερού ενώ για το ζήτημα της δημιουργίας υδάτινων αποθεμάτων υπεύθυνες είναι οι υπηρεσίες υδροοικονομίας της Περιφέρειας και της αποκεντρωμένης διοίκησης.
Οι προτεραιότητες
Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε αντιληπτό ότι θα πρέπει να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό το Φράγμα Κόρης Γεφύρι, με τα στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να γίνει το νωρίτερο σε 4 μήνες. Από την πλευρά του Δήμου έγινε γνωστό ότι ετοιμάζεται η μελέτη για τη χρήση νερού άρδευσης από το Φράγμα ώστε όταν παραδοθεί να μη χαθεί επιπλέον πολύτιμος χρόνος.
Δήμαρχος και Απ. Τζιώτης από τη Χίο καθώς και οι Π. Νεαμονίτης και Π. Καλογεράκης από τη γειτονική Μυτιλήνη, εστίασαν και στη βλάβη του φράγματος τους Κατράρη που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 950.000 κυβικά μέτρα νερό σε μία κρίσιμη περίοδο. «Το φράγμα αντιμετωπίζει πρόβλημα το οποίο πρέπει να εντοπίσουμε άμεσα. Όταν το παραλάβαμε είχε μέσα 1.950.000 κυβικά μέτρα νερό μέσα. Χωρίς να χρησιμοποιήσουμε νερό χάθηκαν οι 950.000 κ.μ. και τώρα έχει μέσα περί τις 150.000 κυβικά. Προκειμένου να το ενισχύσουμε προωθούμε τη δημιουργία μικρού φράγματος 500.000 κυβικών στο ποταμό Κοντό», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Χίου Παντελής Νεαμονίτης.
Στις βασικές προτεραιότητες του Δήμου, όπως αυτές αναλύθηκαν, είναι η δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στη ΔΕΗ καθώς και η επαναχρησιμοποίηση του νερού του Βιολογικού Καθαρισμού που καταλήγει στη θάλασσα για αδρευτικούς σκοπούς.
Παρά πάντως την αγωνία των στελεχών του Δήμου να αποσπάσουν οποιαδήποτε δέσμευση ο Διευθυντής της Υπ. Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου τους παρότρυνε να αποστείλουν σχετικά αιτήματα στον ίδιο, τα οποία στη συνέχεια θα προωθήσει στον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και ο τελευταίος στα αρμόδια Υπουργεία.
Που καταναλώνουμε νερό
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα στοιχεία για τη συμπεριφορά των καταναλωτών της Χίου για το νερό. Όπως ειπώθηκε το 64% πηγαίνει στην άδρευση, το 29% στην ύδρευση, το 5,5% στην κτηνοτροφία και μόλις το 1% για βιομηχανική χρήση. Τα συγκεκριμένα ποσοστά οδήγησαν στο συμπέρασμα τους παριστάμενους ότι θα πρέπει επιτέλους να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν νέες πολιτικές για τη γεωργία.
Τέλος περιβάλλοντος και στο νερό;
Τουλάχιστον αυτό ειπώθηκε από τα στελέχη της Αποκεντρωμένης, προκαλώντας την αντίδραση των παριστάμενων. Το συγκεκριμένο τέλος θα μπαίνει ανά μετρητή και σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα αθηναϊκών ΜΜΕ θα φθάνει το 1 λεπτό ανά κυβικό μέτρο αρδευτικού νερού.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.