Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για δεύτερη συνεχόμενη φορά, στη διεθνή έκθεση αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής & ζυμαρικών “18η ARTOZA 2023”, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο “Metropolitan Expo” της Αθήνας, από 3 έως 6 Μαρτίου 2023.
Η “ARTOZA”, διοργανώνεται από τη “FORUM Α.Ε.”, την κορυφαία εταιρεία της Ελλάδας για οργάνωση εκθέσεων τροφίμων & ποτών (διοργανώτριας επίσης, των “HO.RE.CA.”, “FOODEXPO” και “XENIA”, επί πολλά συνεχή χρόνια). Παραδοσιακά αποτελεί τη σημαντικότερη έκθεση του κλάδου στη χώρα και στηριζόμενη έμπρακτα από τις Ομοσπονδίες Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, απευθυνόταν κατά κύριο λόγο σε επαγγελματίες του χώρου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η έκθεση αναφερόταν κυρίως στην παρουσίαση των κάτωθι προϊόντων: Παραδοσιακά γλυκά (λουκούμια, αμυγδαλωτά, παστέλια, κ.ο.κ.), αρτοσκευάσματα – βουτήματα, ζυμαρικά, πρώτες ύλες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, βούτυρα – μαργαρίνες, άλευρα, σοκολατοειδή & ζαχαρώδη, κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης, παγωτά χύμα και συσκευασμένα, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες & μέλια, καφέδες – ροφήματα, χυμοί, κ.ο.κ., απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συμμετείχε με ένα μοντέρνο ενιαίο περίπτερο συνολικού εμβαδού 93,5 τ.μ., στο οποίο φιλοξενήθηκαν 14 επιχειρήσεις με δικό τους εξατομικευμένο χώρο και με φυσική παρουσία εκπροσώπων τους, ενώ ταυτόχρονα εκτέθηκαν ομαδικά αλλά διακριτά, ασυνόδευτα προϊόντα του κλάδου άλλων 21 επιχειρήσεων από όλα τα νησιά των 3 Περιφερειακών Ενοτήτων. Σημειώνεται, ότι στη συγκεκριμένη εμπορική έκθεση, απαγορευόταν ρητά οι λιανικές πωλήσεις.
Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο περίπτερο της Π.Β.Α., είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν και να συνεργαστούν με τους Έλληνες επαγγελματίες και με τους ξένους hosted buyers που είχαν προσκληθεί από τη διοργανώτρια εταιρεία και παρευρέθηκαν στην έκθεση. Οι φιλοξενούμενοι αντιπρόσωποι και επαγγελματίες, ήταν κατά κύριο λόγο, ιδιοκτήτες και στελέχη μονάδων παραγωγής, αρτοποιείων & αρτοζαχαροπλαστείων, σημαντικά στελέχη (ή ιδιοκτήτες) χώρων μαζικής εστίασης & ξενοδοχείων, καθώς και chefs σε αλυσίδες εστίασης & καφεστίασης.
Επί τέσσερεις ημέρες που διήρκεσε η έκθεση, οι παρευρισκόμενοι επιχειρηματίες, οι εκπρόσωποι της Π.Β.Α. και οι εθελοντές – απόδημοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, υποδεχόταν εκτός από τους επαγγελματίες εμπορικούς αντιπροσώπους – καταστηματάρχες και τους χιλιάδες λάτρεις της "fine food" διατροφής που επισκέφθηκαν την “ARTOZA”, επιτυγχάνοντας την ολοκληρωμένη παρουσίαση της παραγωγικής φυσιογνωμίας της περιοχής, που σχετίζεται με τα προαναφερόμενα προϊόντα, μέσω της έκθεσής τους, αλλά και μέσω των συνεχών γευσιγνωστικών δοκιμών που διενεργούνταν.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο της Π.Β.Α. πραγματοποιήθηκαν ζωντανές μαγειρικές επιδείξεις. Με την επιμέλεια των εκθετών Γιώργου Σαξιώνη και Μάρκου Κωνσταντουλάκη, παρουσιάστηκαν διάφορες τοπικές και gourmet συνταγές, που συντρόφευσαν τους επισκέπτες, βασισμένες στα ζυμαρικά της Χίου, στα φλομάρια της Λήμνου, στα αρτοποιήματα και στο ψωμί της Λέσβου, αλλά και στα υπόλοιπα προϊόντα που πλαισίωσαν το περίπτερο της Π.Β.Α. Τις γαστρονομικές αυτές δημιουργίες, γεύθηκαν εντυπωσιασμένοι οι επισκέπτες του περιπτέρου.
Το οργανωτικό πλαίσιο της συμμετοχής, είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Πανάγος Κουφέλος και το γενικό συντονισμό της αποστολής η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Άννη Ανδρεάδου, η οποία εκπροσώπησε και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη. Την οργάνωση της παρουσίας των επιχειρήσεων, είχε το στέλεχος marketing & επιχειρησιακής έρευνας της Π.Β.Α. κ. Πάνος Πίτσιος, ενώ το περίπτερο της Π.Β.Α., πλαισίωσαν με την πολύ ενεργή παρουσία τους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διεκπεραίωση των εργασιών όλες τις ημέρες της έκθεσης, οι απόδημοι εθελοντές στην Αθήνα από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, κ.κ. Χρυσάνθη Καλλονιάτη, Ευστρατία Καρυοφύλλη, Άννα Κουνιάρη, Ειρήνη Σερέτη και Νίκη Σερέτη.
Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής, ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος “ATTICA GROUP”, του οποίου οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS”, συνδέουν με ferry boats σε καθημερινή και ετήσια βάση, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με την Αττική, ενώ καθοριστικής σημασίας ήταν η αρωγή της εταιρείας “LΕSVOS CAR RENTAL”.
Οι 35 διατροφικές επιχειρήσεις του κλάδου από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που με τα εκλεκτά τους προϊόντα πλαισίωσαν το περίπτερο της Π.Β.Α. στην έκθεση, ήταν:
Οι δύο Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Άννη Ανδρεάδου & Πανάγος Κουφέλος, αφού συνεχάρησαν τις παραπάνω επιχειρήσεις, τους διοργανωτές, τους χορηγούς και τους εθελοντές, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην κοινή προσπάθεια προώθησης των προϊόντων αρτοζαχαροπλαστικής των νησιών στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και στο καταναλωτικό κοινό της Αθήνας που κατέκλυσε την έκθεση, μετά το πέρας της, δήλωσαν:
“Η πολύ μεγάλη συμμετοχή των επαγγελματιών και του αθηναϊκού κοινού στην εν λόγω έκθεση, καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα συγκεκριμένα παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα της χώρας και εν προκειμένω των νησιών μας. Ο τρόπος παρουσίασης των επιχειρήσεων και των προϊόντων τους σ’ αυτό το μοντέρνο περίπτερο της Π.Β.Α., συνέβαλε στην άρτια και επαγγελματική προώθηση των προϊόντων αρτοζαχαροπλαστικής του Βορείου Αιγαίου. Οι προσπάθειες της Π.Β.Α. για την ενδυνάμωση των εξαγωγών και την εξεύρεση νέων αγορών, θα συνεχιστούν στο επόμενο διάστημα, με αμείωτο ρυθμό. Μόνο με τη μεθοδική και την επαγγελματική συμμετοχή των επιχειρήσεων των νησιών μας σε πολλές δράσεις εξωστρέφειας, θα εμπεδωθούν και θα «καταχωρηθούν» τα διάφορα brands τους στο υποσυνείδητο των καταναλωτών, ώστε στη συνέχεια να αναπτυχθούν οι πωλήσεις τους”.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.