Να βγάλει τη δημοτική αρχή από την κοινωνική απομόνωση, στο παρά πέντε της μεγάλης παγχιακής κινητοποίησης, επιχείρησε μέσα από πρόταση που κατέθεσε στις αντιπολιτεύσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής.
Με την κοινωνία να έχει προσάψει σχεδόν στο σύνολό της στη δημοτική αρχή, συμπόρευση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο ζήτημα των εξορύξεων και τους πολιτικούς της εταίρους και υποστηρικτές να την έχουν εγκαταλείψει μέσα σε ένα χρόνο, ο Δήμαρχος Χίου, επιχείρησε έστω και επικοινωνιακά «να βγει από δεξιά», ζητώντας διά περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καταθέτοντας μάλιστα ο ίδιος ψήφισμα, όταν πριν από μερικές ημέρες εντός του Δημοτικού Συμβουλίου διαμήνυε ότι παραμένει αμετακίνητος στη θέση του, να συζητηθεί το θέμα των εξορύξεων αφού προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός και υπάρξει ανάδοχος, ο οποίος θα εκπονήσει τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Αντιλαμβανόμενος το τεράστιο πολιτικό κόστος και με τους συμβούλους της πλειοψηφίας να ζητούν εσωτερικά η δημοτική αρχή να πάρει επιτέλους θέση, ο Γιάννης Μαλαφής κατέθεσε ψήφισμα, μέσα από το οποίο ζητείται όχι η ακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού και κάθε ενέργειας που οδηγεί σε εξορύξεις αλλά «πάγωμα» του διεθνούς διαγωνισμού με στόχο όπως σημειώνει, να υπάρξει επιπλέον διαβούλευση, τη στιγμή που το Υπουργείο Περιβάλλοντος προσπέρασε κάθε φωνή προβληματισμού πάνω στη Χίο προχωρώντας σε μονομερείς ενέργειες.
Αναλυτικά η εισήγηση Μαλαφή:
«1. Το σώμα δεν συναινεί επί της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΥΠΕΝ για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών εντός τμήματος έκτασης 9,02 km2 του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Χίου στον Κέραμο Χίου και προτείνει το πάγωμα της, διότι δεν έχουν απαντηθεί μέχρι σήμερα όλα τα εύλογα ερωτήματα πολιτών και φορέων και αυτό είναι εις βάρος της ενότητας και της ασφάλειας της κοινωνίας.
2. Ταυτόχρονα η κύρωση των δασικών χαρτών 2021 και η μελέτη διαβούλευσης ΕΠΜ «NATURA2000» καταδικάζουν όλη την περιοχή Natura σε πλήρη ερήμωση χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική.
3. Είναι επιβεβλημένος ένας εκτεταμένος διάλογος για το μέλλον της περιοχής».
Στον αντίποδα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στην κοινή τους απάντηση προς τον Δήμαρχο Χίου, σημειώνουν ότι, «η λήψη απόφασης ότι δεν συναινεί το δημοτικό συμβούλιο και ζητά το πάγωμα της διαδικασίας, δεν αποτελεί το κοινό αίτημα των φορέων του νησιού και δεν είναι δυνατόν αυτό να αποτελέσει την κοινή (ομόφωνη) απόφαση του δημοτικού συμβουλίου».
Εκτός των άλλων οι παρατάξεις επισημαίνουν ότι: «η δημοτική αρχή, που καταψήφισε, πριν ένα περίπου μήνα, την κοινή, διαπαραταξιακή πρόταση και έσπευσε να αποστείλει στο Υπουργείο και στην Κυβέρνηση την καταψήφιση της για να συνεχιστεί η διαδικασία, σήμερα, και μετά τις καθολικές αντιδράσεις, εγκατέλειψε το ψευδοεπιχείρημα ότι θα τοποθετηθεί όταν το θέμα θα έχει τελειώσει, δηλαδή ενόψει της έκδοσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε κάποια χρόνια από σήμερα, και δηλώνει παρελκυστικά ότι επιθυμεί το πάγωμα και όχι την ακύρωση της διαδικασίας».
Αναλυτικά η απάντησή τους
Η τοπική κοινωνία όπως έχει εκφραστεί από το σύνολο των συλλογικών της φορέων αντιτίθεται στην σχεδιαζόμενη εξόρυξη αντιμονίου στο νησί μας. Κατά συνέπεια η πρόταση για λήψη απόφασης ότι δεν συναινεί το δημοτικό συμβούλιο και ζητά το πάγωμα της διαδικασίας, δεν αποτελεί το κοινό αίτημα των φορέων του νησιού και δεν είναι δυνατόν αυτό να αποτελέσει την κοινή (ομόφωνη) απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Η δημοτική αρχή, που καταψήφισε, πριν ένα περίπου μήνα, την κοινή, διαπαραταξιακή πρόταση και έσπευσε να αποστείλει στο Υπουργείο και στην Κυβέρνηση την καταψήφιση της για να συνεχιστεί η διαδικασία, σήμερα, και μετά τις καθολικές αντιδράσεις, εγκατέλειψε το ψευδοεπιχείρημα ότι θα τοποθετηθεί όταν το θέμα θα έχει τελειώσει, δηλαδή ενόψει της έκδοσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε κάποια χρόνια από σήμερα, και δηλώνει παρελκυστικά ότι επιθυμεί το πάγωμα και όχι την ακύρωση της διαδικασίας. Ωστόσο η κοινωνία βρίσκεται απέναντι στην εξόρυξη και απαιτεί την ακύρωση και όχι απλά το πάγωμα του διαγωνισμού. Και αυτή πρέπει να είναι η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου.
Οι υπογράφουσες παρατάξεις (εκπροσωπώντας την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού) εμμένουν στην θέση τους ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου πρέπει να αποφασίσει οτι:
Σε περίπτωση που δεν περιληφθούν οι προτάσεις μας και δεν τροποποιηθεί η εισήγηση, οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων μας, δεν θα συμμετέχουν στην αποπροσανατολιστική δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.