Την έντονη αντίθεσή τους στην επένδυση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την εξόρυξη αντιμονίου στην περιοχή του Κεράμου Χίου εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Χίου, Μάρκος Σκούφαλος, και ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Αμπαζής. Οι δύο εκπρόσωποι κατηγόρησαν την κυβέρνηση και την τοπική αρχή για αδιαφορία απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα της περιοχής και παρουσίασαν μια σειρά επιχειρημάτων που αναδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις της προτεινόμενης επένδυσης.
Ο Μάρκος Σκούφαλος άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου, καταγγέλλοντας τη "φιέστα μονολόγων" της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής στο Ομήρειο, η οποία διήρκεσε 3,5 ώρες και είχε στόχο να παρουσιάσει την επένδυση ως ευεργετική για την περιοχή. Ο κ. Σκούφαλος αναφέρθηκε στα καταστροφικά αποτελέσματα της προηγούμενης εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή, η οποία έχει αφήσει πίσω της σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως μόλυνση του εδάφους και του νερού με αντιμόνιο.
"Αντί να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, όπως η κακή ποιότητα του νερού, οι ανάγκες επισκευής των σχολείων και η υποστελέχωση του νοσοκομείου, εστιάζουν στην εξόρυξη αντιμονίου", δήλωσε ο κ. Σκούφαλος. Αναφέρθηκε επίσης στην υψηλή τοξικότητα του αντιμονίου, το οποίο σύμφωνα με έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία.
Ο κ. Σκούφαλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προτάσσει την εξόρυξη αντιμονίου λόγω της σημασίας του για την πράσινη μετάβαση και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης έναντι της Κίνας και της Ρωσίας. "Αυτή την πράσινη μετάβαση την ακούμε, αλλά δεν τη βλέπουμε στις τσέπες μας", είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας στη χώρα.
Επιπλέον, επισήμανε τις γεωπολιτικές διαστάσεις του θέματος, καθώς το αντιμόνιο αποτελεί βασικό υλικό για την κατασκευή πυρομαχικών. "Η επένδυση αυτή εντάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Χίου", δήλωσε ο κ. Σκούφαλος.
Ο κ. Σκούφαλος παρέθεσε το παράδειγμα της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, όπου οι εξορυκτικές εταιρείες λειτουργούν με τρόπους που μειώνουν τη φορολογία και δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα στο ελληνικό κράτος. "Μιλάμε για αρπαχτές", τόνισε, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι κάτι παρόμοιο θα συμβεί και στη Χίο.
Ο Γιώργος Αμπαζής συνέχισε τη συνέντευξη Τύπου, θέτοντας το ερώτημα "Για ποιον θα γίνει αυτή η επένδυση; Ποιανού τα συμφέροντα θα υπερασπιστεί αυτή η επένδυση;". Αναφέρθηκε στις προηγούμενες αποτυχημένες βιομηχανικές επενδύσεις στη Χίο, όπως η βιομηχανία βάμβακος και οι ιχθυοκαλλιέργειες, που άφησαν πίσω τους καταστραμμένους χώρους και περιβαλλοντικά προβλήματα.
Ο κ. Αμπαζής επίσης ανέδειξε τις προσπάθειες της περιφέρειας για ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και των πεζοπορικών διαδρομών στην περιοχή, οι οποίες κινδυνεύουν να καταστραφούν από την εξορυκτική δραστηριότητα. "Η λογική της αρπαχτής και της καταστροφής επικρατεί σε αυτή την επένδυση", δήλωσε.
Κλείνοντας, οι δύο εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης κάλεσαν τους κατοίκους της Χίου να αντισταθούν στα σχέδια της κυβέρνησης και των εταιρειών. "Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην περάσουν αυτές οι καταστροφικές πολιτικές", δήλωσε ο κ. Σκούφαλος, ενώ ο κ. Αμπαζής τόνισε την ανάγκη οι πολίτες να υπερασπιστούν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι για τον τόπο τους και να αξιοποιούν τη δημόσια περιουσία προς όφελος της κοινωνίας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.