Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ικαρία, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης Β.Αιγαίου, Αγλαΐα Κυρίτση, Γιώργος Αμπαζής και Στυλιανός Σταμούλος, τέθηκαν επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ και επισκέφθηκαν νευραλγικούς τομείς της καθημερινότητας των πολιτών και συνομίλησαν με εργαζόμενους, κατοίκους και εκπροσώπους φορέων.
Συζητήθηκαν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, η πολιτική για την νησιωτικότητα που διαχρονικά εφαρμόζουν οι κυβερνώντες ενώ τονίστηκε η ανάγκη συνεχούς αγώνα και διεκδίκησης, για να δωθούν λύσεις στα όσα αντιμετωπίζουν τα πολύπαθα νησιά μας.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε το νοσοκομείο Ικαρίας , συνομίλησε με γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και πολίτες.
Διαπιστώθηκε για πολλοστή φορά η ανάγκη για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, η ανάγκη άμεσων, μόνιμων προσλήψεων γιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών, η δημιουργία και στήριξη Κέντρων υγείας, η γενναία ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης και η ύπαρξη επαρκούς υγειονομικού υλικού για να μην απαξιώνεται η ανθρώπινη ζωή, γιατί η υγεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα.
Ιδιαίτερα χρήσιμη και επικοδομητική ήταν η επίσκεψη και συζήτηση με τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε Ράχες και Αγ. Κήρυκο, όπου διαπιστώθηκε η άμεση ανάγκη αντικατάστασης των πυροσβεστικών οχημάτων τα οποία καταγράφουν ηλικιακά χιλιόμετρα 30 και 40 ετων παρουσιάζοντας συνεχώς προβλήματα και δυσχεραίνοντας το έργο της πυρόσβεσης. Διαπιστώθηκαν και θίχτηκαν επίσης τα κτιριακά προβλήματα τόσο των ίδιων των πυροσβεστών αλλά και η έλλειψη στεγάστρων που προφυλάσσουν οχήματα και υλικά.
Βασικές είναι και οι ελλείψεις στα μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας, η δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και η ύπαρξη επαρκών δεξαμενών νερού για άμεση επέμβαση σε ενδεχόμενη εκδήλωση πυρκαγιάς.
Οι πυροσβέστες εξέφρασαν για άλλη μια φορά την ανάγκη κατάργησης του προσωπικού «τριών ταχυτήτων» (μόνιμοι, εποχικοί και πενταετούς υποχρέωσης)καθεστώς που δημιουργεί προβλήματα εργασιακά, οικονομικά και ασφάλειας της ίδιας της ζωής τους.
Τα παραπάνω ζητήματα τέθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
« Η ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΘ ΟΛΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡIΑΣΗΣ»
Η ημερήσια διάταξη της καθορισμένης συνεδρίασης στην Ικαριά, δεν προμήνυε αυτό που ακολούθησε.
Μια συνεδρίαση με επτά θέματα διοικητικού, διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, που κανονικά θα ολοκληρωνόταν το αργότερο μέσα σε 15 λεπτά, κατέληξε να ρίχνει αυλαία ύστερα από 4,5 ώρες, μετά την καταλυτική -για τη διαδικασία και την ουσία- παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Και για να ‘μαστε ακριβοδίκαιοι, διαμαρτυρίες σημειώθηκαν και από άλλες παρατάξεις οι οποίες όμως αρκέστηκαν ή στην εύκολη λύση της αποχής ή δήλωσαν την παρουσία τους με ανώφελες και ανούσιες διαμαρτυρίες, ίσα για να γίνει «ντόρος»
Για την Λαϊκή Συσπείρωση, όμως, τα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων της Ικαριάς -με το ιδιαίτερο ανάγλυφο και τη «δύσκολη» μορφολογία, την απόσταση από την ενδοχώρα και την συνεχή απαξία και εγκατάλειψη που εισπράττουν διαχρονικά από τους κυβερνώντες, παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις για τη νησιωτικότητα, ολοένα και διογκώνονται, μετατρέποντας την ζωή τους σε έναν διαρκή Γολγοθά διαβίωσης και επιβίωσης.
Με υποτυπώδεις, σχεδόν ανύπαρκτες, συγκοινωνίες και σύνδεση των χωριών και οικισμών μεταξύ τους, αλλά και με τα δύο λιμάνια και το αεροδρόμιο του νησιού, η πρόσβαση σε ό,τι έχει απομείνει από τα δημόσια αγαθά της υγείας και της παιδείας καθίσταται για τους κατοίκους -πόσο μάλλον για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες- σχεδόν απαγορευτική.
Με ζωτικά για το νησί έργα οδοποιίας, τα οποία μετρούν δεκαετίες για την υλοποίησή τους ή μένουν στις υποσχέσεις να δημιουργούν τεράστιες δυσκολίες στην πρόσβαση σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας του πολίτη, όπως η δουλειά, η παιδεία, η υγεία ή ακόμη να λειτουργούν και απαγορευτικά, όπως συνέβη με το πρόσφατο κλείσιμο του σχολείου ειδικής αγωγής, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα παιδιά με αναπηρίες και τις οικογένειές τους.
Με προβληματικότατες ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις τόσο μεταξύ της συστάδας των νησιών, Ικαρία-Φούρνοι-Θύμαινα, όσο και με την ενδοχώρα ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του σχεδιασμού των δρομολογίων (καταπώς βολεύει τους εφοπλιστές), αλλά και της αντικειμενικής δυσκολίες αφού περιβάλλονται ίσως από τις δυσκολότερες και αγριότερες θάλασσες, να αναγκάζουν τους κατοίκους της Ικαριάς να πληρώνουν ακόμη και με τη ίδια τους τη ζωή τα χρόνια ελλείματα.
Οταν το νοσοκομείο, αδύναμο να αντιμετωπίσει επείγοντα περιστατικά, στέλνει ασθενείς να χαροπαλεύουν μέσα σε πλωτά ή ελικόπτερα, στους πλησιέστερους οργανισμούς υγείας.
Όταν το ΕΚΑΒ με δύο ασθενοφόρα αλλά ένα μόνο πλήρωμα, κάνει ώρες να διασχίσει το νησί για να μεταφέρει ασθενή στο νοσοκομείο, το οποίο, μάλιστα, εφημερεύει τις περισσότερες μέρες αποκλειστικά με ανειδίκευτους αγροτικούς γιατρούς, χωρίς παθολόγο ή αναισθησιολόγο. Με 15 αιμοκαθαρόμενους και ένα νεφρολόγο, με έναν παιδίατρο για 950 παιδια ή ακόμη χειρότερα όταν οι κάτοικοι των Φούρνων και της Θύμαινας πρέπει να μεταφερθούν στην Ικαριά για να τύχουν υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης...
Ποιος μπορεί να ξεχάσει το τελευταίο ντροπιαστικό περιστατικό, όταν γυναίκα ασθενής μεταφέρθηκε με αγροτικό, τυλιγμένη σε κουβέρτα στο νοσοκομείο γιατί το ΕΚΑΒ ήταν στην άλλη άκρη του νησιού...
Με τη δημιουργία σφαγείου -ένα έργο ζωτικό για τους κτηνοτρόφους και τον βασικό πρωτογενή τομέα του νησιού- που επί δεκαετίες διακηρύσσεται και ξαναδιακηρύσσεται αλλά στο τέλος πάντα μπλέκει στο στάδιο της μελέτης και τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.
Με τη δακοκτονία να μην έχει καν αρχίσει, την ώρα που υπάρχουν 3 γεωπόνοι στο νησί, αλλά δεν υπάρχει εργολάβος να αναλάβει το έργο, όπως κάνουν πλέον τις δουλειές οι κυβερνώντες, γεγονός που βάζει σε σοβαρό κίνδυνο τουλάχιστον τη φετινή ελαιοπαραγωγή...
Με τους δασικούς χάρτες και τα βοσκοτόπια να αφήνουν στο έλεος το περιβάλλον το οποίο απειλείται πλέον ορατά από την εγκατάσταση φαραωνικών αιολικών πάρκων, αφού ήδη οι ενεργειακοί όμιλοι, αποσκοπώντας στα τεράστια κέρδη που θα αποκομίσουν, έχουν επιδοθεί σε ένα λυσσαλέο αγώνα επικράτησης του πιο ισχυρού.
Μια «κούρσα» επενδύσεων που αδιαφορεί για τις σοβαρές επιπτώσεις από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, όπως η αλλοίωση του ανάγλυφου των βουνών της Ικαριάς που θα επηρεάσει την ποσότητα και ποιότητα τόσο του πόσιμου όσο και του νερού άρδευσης.Αντίστοιχα, οι κατολισθήσεις που ήδη σημειώνονται λόγω των ισχυρών πλημμυρικών φαινόμενων της τελευταίας 20ετιας, κινδυνεύουν να ενταθούν από τις εκχερσώσεις που θα συνοδεύουν την τοποθέτηση ανεμογεννητριών.Μια ,«κούρσα» επενδύσεων που αδιαφορεί τέλος για την καταστροφή των μοναδικών στον κόσμο ενδημικών φυτών στο νησί, εκθέτει σε κίνδυνο περιοχές Natura, διατηρητέα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, πεζοπορικές διαδρομές κ.ά.
Θέματα για συζήτηση, λοιπόν, υπήρχαν -όχι στην ημερήσια διάταξη της περιφερειακής αρχής- και συζητήθηκαν μετά την παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε επίμονα και πιεστικά ότι τα ζητούμενο για μας δεν είναι οι τυπικές, αλλά οι ουσιαστικές συνεδριάσεις του ΠΣ, που δεν διεκπεραιώνουν, αλλά σχεδιάζουν και κυρίως μαζί με τους νησιώτες, διεκδικούν αγωνιστικά λύσεις για τα πολύπαθα νησιά μας.
Υποχρέωση και καθήκον μας λοιπόν, δεν είναι οι τυπικές ή ακόμα χειρότερα «πανηγυρικές» επισκέψεις και συνεδριάσεις στα νησιά μας, αλλά η αγωνία, η καθημερινή μάχη, ο πραγματικός αγώνας για τη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των νησιωτών μας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.