10.10.2024 2:46

"Ποινική ρήτρα αντί για ρήτρα Αμανής η εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο"

Όλοι συμφώνησαν στην έλλειψη πληροφόρησης εκτός από τη Δημοτική Αρχή Μαλαφή που επέμεινε μέχρι τέλους να δοθεί το "πράσινο φως" στο πακέτο έρευνας και εκμετάλλευσης στον Κέραμο

Εν μέσω κλίματος έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και πολυφωνίας απόψεων, πραγματοποιήθηκε χθες μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, με αποκλειστικό θέμα την προτεινόμενη από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος επένδυση επαναλειτουργίας των μεταλλείων αντιμονίου στη Βόρεια Χίου.

Η συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε από τις 19:30 το απόγευμα της Τετάρτης έως τις 2:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, επικεντρώθηκε στις πιθανές περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της εν λόγω επένδυσης, με επίκεντρο την περιοχή της Αμανής, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού υπό την πρόφαση του περασμένου της ώρας η συνεδρίαση διακόπηκε απότομα, με πρωτοβουλία του προέδρου του Σώματος Κλέαρχου Χρύση, ο οποίος έκανε γνωστό ότι αυτή θα συνεχιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πολυφωνία απόψεων και αντιπαραθέσεις

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσιάστηκε πληθώρα απόψεων από επιστήμονες, εκπροσώπους φορέων και κατοίκους της Βόρειας Χίου. Ενώ αναγνωρίστηκε η σημασία του αντιμονίου ως κρίσιμης πρώτης ύλης για την Ευρώπη, εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξορυκτικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη υδρογεωλογικά περιοχή της Αμανής.

Δύο κυρίαρχες τάσεις διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης:

  1. Αίτημα αναβολής της διαδικασίας διαβούλευσης: Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης υποστήριξαν την αναγκαιότητα αναστολής της διαδικασίας διαβούλευσης, επικαλούμενες ελλείψεις στην ενημέρωση και αοριστία ως προς τους περιβαλλοντικούς όρους και τα αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.
  2. Υποστήριξη της επένδυσης υπό όρους: Η δημοτική αρχή τάχθηκε υπέρ της άμεσης λήψης απόφασης, υποστηρίζοντας την επένδυση υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής αυστηρών περιβαλλοντικών προδιαγραφών και διασφάλισης των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, χωρίς όμως να υπάρχουν τα επιστημονικά εχέγγυα που στον παρόντα χρόνο να διασφαλίζουν ότι η διαδικασία δεν θα προχωρήσει ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Οι τοποθετήσεις όλων ήταν γεμάτες προβληματισμούς και ανησυχίες, κυρίως για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η εξόρυξη αντιμονίου στο περιβάλλον της περιοχής αλλά και στην υγεία των κατοίκων ενώ διατυπώθηκαν πολλές αμφιβολίες κατά πόσο μία τέτοια επένδυση μπορεί να δώσει το «φιλί της ζωής» στην Αμανή.

Τοποθετήσεις επιστημόνων και φορέων

Ο ομότιμος καθηγητής Νικόλαος Καλογεράκης, ειδικός στη μελέτη κρίσιμων πρώτων υλών, έκανε σαφές ότι το αντιμόνιο ανήκει στα ορυκτά που έχουν τεράστια σημασία για την ευρωπαϊκή αγορά. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο όσον αφορά την εξασφάλιση της επάρκειας πρώτων υλών, και η έλλειψη αντιμονίου μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές αναταράξεις, δεδομένου ότι το 60% της ζήτησης αντιμονίου προορίζεται για επιβραδυντές φωτιάς, μπαταρίες και πυρομαχικά. Επισήμανε, ωστόσο, ότι μια τέτοια επένδυση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή σε περιβαλλοντικές μελέτες και πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι περιβαλλοντικοί όροι, προτείνοντας τη συμμετοχή ανεξάρτητου φορέα για την επίβλεψη των μετρήσεων.

Από την πλευρά των πολιτών, ο Δημήτρης Τσούχλης έθιξε τις προβληματικές διατάξεις της σύμβασης που αφορούν στην εκμετάλλευση του αντιμονίου, τονίζοντας ότι ο μεταλλευτικός κώδικας στον οποίο βασίζεται η διαδικασία είναι απαρχαιωμένος και θέτει σε προτεραιότητα τη μεταλλευτική δραστηριότητα έναντι άλλων μορφών χρήσης γης. Υποστήριξε πως η εξόρυξη αντιμονίου είναι ασυμβίβαστη με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ εξέφρασε ανησυχία για τη μόλυνση των πηγών στα Αγιάσματα.

Σημαντική υπήρξε η παρέμβαση της ειδικής συμβούλου του Δημάρχου Ευγενίας Μαρίνη, η οποία επεσήμανε ασυμβατότητα της επένδυσης με τον υφιστάμενο χωροταξικό σχεδιασμό για την Αμανή, λέγοντας ότι ενώ ο ίδιος ο Δήμος έχει αποφασίσει ποια μορφή ανάπτυξης θέλει για την Αμανή, με την απόφαση για εξορύξεις αναιρεί την απόφαση για τα ΣΧΟΑΠΠ Αμανής που αποτελούν νόμο του κράτους.

Ο Γιώργος Μαϊστράλης, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη δεσμεύσεων σχετικά με την αποκατάσταση του τοπίου μετά την εξόρυξη. Το ίδιο συναίσθημα επικρατούσε και στην τοποθέτηση της Ελένης Κατσαρού, προέδρου της ΚΟΙΝΣΕΠ Θέρμαι Αγιασμάτων, η οποία υπογράμμισε ότι οι εξορύξεις θα επηρεάσουν ανεπανόρθωτα την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την τουριστική της αξιοποίηση.

Κριτική και ανησυχίες από κατοίκους

Η φωνή της τοπικής κοινωνίας εκφράστηκε έντονα μέσω των τοποθετήσεων των κατοίκων της Βόρειας Χίου. Ο Διομήδης Τζιώτης, κάτοικος Βολισσού, υπενθύμισε την ιστορική ρήτρα Αμανής, τονίζοντας ότι ποτέ δεν εφαρμόστηκε πλήρως.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Παντελής Κουνιάδης, κάτοικος του Κεράμου, έκανε έκκληση να μην επιτραπεί η έναρξη της εξορυκτικής δραστηριότητας, καθώς ο ίδιος και οι συντοπίτες του ποτέ δεν συναινέσαν σε κάτι τέτοιο.

Ο Σωτήρης Θεοδώρου, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας κατά των εξορύξεων στη Βόρεια Χίο, αναφέρθηκε στους ενδεχόμενους κινδύνους που εγκυμονούν οι εξορύξεις για τους κατοίκους και τις οικογένειές τους, ενώ ο γνωστός συγγραφέας και ακτιβιστής Γιάννης Μακριδάκης τόνισε πως η Χίος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι που θα μπορούσε να τη βάλει στην ίδια κατηγορία με χώρες που, αν και πλούσιες σε ορυκτό πλούτο, έχουν μείνει πίσω στην ανάπτυξη αφού έχουν παραχωρήσει τον πλούτο τους σε ιδιώτες και πολυεθνικές.

Αντίθεση και αμφιβολίες από το πολιτικό φάσμα

Η συνεδρίαση ανέδειξε δύο ξεκάθαρες τάσεις εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι αντιπολιτευόμενοι συνδυασμοί ζήτησαν πάγωμα της διαδικασίας διαβούλευσης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση και ότι τα στοιχεία για το μέλλον της επένδυσης ήταν ελλιπή.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία Αξιών», Κώστας Τριαντάφυλλος, έκανε έκκληση για δημοκρατική διαβούλευση και ζήτησε να μην υπάρξουν αποφάσεις που θα δεσμεύσουν το μέλλον της περιοχής χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Εξέφρασε, επίσης, ανησυχίες για την τουριστική ανάπτυξη της Βόρειας Χίου, που θεωρεί ότι έρχεται σε σύγκρουση με τα μεταλλευτικά σχέδια.

Από την άλλη πλευρά, η δημοτική αρχή, υπό την ηγεσία του Δημάρχου Γιάννη Μαλαφή, προσπάθησε να παρουσιάσει την επένδυση ως ευκαιρία για την ανάπτυξη της περιοχής. Ο Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη για «καθαρή και τίμια διαβούλευση» και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις. Υποστήριξε ότι η επένδυση, υπό τους σωστούς όρους, θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική οικονομία και ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να είναι εξοπλισμένη με τα κατάλληλα «όπλα» για να διεκδικήσει τα δικαιώματά της.

Ο Σταμάτης Κάρμαντζης, επικεφαλής του συνδυασμού «Σύμπραξη δημιουργίας», ήταν επικριτικός για τον τρόπο με τον οποίο προωθήθηκε η επένδυση από τη δημοτική αρχή, υποστηρίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις έπρεπε να γίνουν πιο ανοιχτές και με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Πρότεινε, μάλιστα, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να εκφραστεί η βούληση των πολιτών.

Σε κλίμα αμφισβήτησης ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής του συνδυασμού «Χίος Μπροστά» Γιάννη Καραβασίλη, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για επιπλέον ενημέρωση, λέγοντας ότι δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, να υποθηκεύσει τις επόμενες γενιές μέσα από μία επένδυση για την οποία κανένας αρμόδιος φορέας δεν έχει δώσει επιστημονικές απαντήσεις στα ερωτήματα της κοινωνίας.

Πιο επικριτική υπήρξε η στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Χίου, με τον επικεφαλής της Μάρκο Σκούφαλο να σημειώνει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην παραχώρηση του ορυκτού πλούτου της Αμανής, σε πολυεθνικές αφού πρόκειται για μία επένδυση που κάθε άλλο παρά θα βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων της Βόρειας Χίου, είτε αυτή αφορά σε οδικό δίκτυο, είστε στην υγεία, είτε στην καθημερινή και ασφαλή συγκοινωνία με την πόλη της Χίου.

Ολοκλήρωση της συνεδρίασης

Παρά την έντονη αντιπαράθεση και τις πολύωρες τοποθετήσεις, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς τη λήψη τελικής απόφασης. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κλέαρχος Χρύσης, αποφάσισε τη διακοπή της συνεδρίασης, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Η απόφαση για την επένδυση παραμένει εκκρεμής, με τις δύο πλευρές να διατηρούν έντονες διαφορές ως προς την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει η περιοχή.

Η συζήτηση αυτή αποκαλύπτει τη βαθιά διαίρεση που υπάρχει στην τοπική κοινωνία της Χίου, κάτι που υπογραμμίστηκε στην αρχή της συνεδρίασης από διάφορους εισηγητές, δηλαδή ότι τέτοιου είδους επενδύσεις, διαιρούν την τοπική κοινωνία και προκαλούν συχνά διχασμό.

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν την εξόρυξη αντιμονίου ως ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως η Αμανή που έχει πληγεί από την οικονομική ύφεση και την εγκατάλειψη.  Από την άλλη, όμως, υπάρχουν έντονες ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εξορυκτικής δραστηριότητας, ειδικά όσον αφορά την περιβαλλοντική καταστροφή και τη συμβατότητα με τις άλλες δραστηριότητες που ήδη αναπτύσσονται στην περιοχή, όπως ο τουρισμός και η γεωργία.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ