5.7.2020 8:18

Πρώτη σοβαρή προσπάθεια αξιοποίησης των μεταλλείων του Κεράμου

Πηγή: Έντυπη έκδοση "π"

Στο νέο ΕΣΠΑ η μελέτη της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που συντάχθηκε το 1997 αλλά παρέμενε 23 χρόνια στα αζήτητα

Ένα σπάνιο μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς του νησιού φαίνεται ότι μπαίνει σε τροχιά ανάδειξης και αξιοποίησης με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Κάρμαντζη, η οποία ανέσυρε από τα συρτάρια των υπηρεσιών την ξεχασμένη εδώ και 2 δεκαετίες, μελέτη της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου για την ανάδειξη και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των μεταλλείων του Κεράμου.

Πριν ακόμα τις εκλογές η παρούσα Δημοτική Αρχή είχε εκφραστεί υπέρ της αξιοποίησης των μεταλλείων του Κεράμου, εντάσσοντας την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των μεταλλείων στο προεκλογικό της πρόγραμμα, ως έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Βόρειας Χίου.

Η μελέτη

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Κώστα Βεργίνα, η μελέτη ή επί το ορθότερο η προμελέτη της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, περιελάμβανε όλα εκείνα τα ιστορικά στοιχεία για τα μεταλλεία καθώς και τα αναλυτικά βήματα για την αξιοποίηση όλου του συγκροτήματος των εγκαταστάσεων.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι πρόκειται για έναν πλήρη φάκελο στον οποίο περιλαμβάνονται όλα τα ιστορικά στοιχεία για το πώς ξεκίνησαν να λειτουργούν τα μεταλλεία μέχρι και το σημείο της εγκατάλειψής τους. Παράλληλα γίνεται μία πλήρης και εξαιρετικά άρτια καταγραφή των χώρων όπως τα καμίνια, οι στοές, τα γραφεία της γαλλικής εταιρείας με την επωνυμία «Societe Anonyme des Mines de Keramos», ανέφερε στον «π» ο κ. Βεργίνας για να συνεχίσει λέγοντας ότι: η προμελέτη φθάνει ακόμα και στο σημείο να προτείνει τη σειρά με την οποία θα πρέπει να γίνουν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για την ανάδειξη ενός μοναδικού βιομηχανικού μνημείου στο Αρχιπέλαγος.

Κατά τον ίδιο, το μοναδικό το οποίο χρίζει επικαιροποίησης είναι το κόστος των προτεινόμενων παρεμβάσεων αφού αφορά σε ποσά που φθάνουν μέχρι και τα 700.000.000 δραχμές.

«Το κόστος είναι κάτι που ούτως η άλλως θα πρέπει να αναθεωρηθεί από την αρχή αφού τα τότε οικονομικά δεδομένα δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά», εξήγησε ο κ. Βεργίνας, προσθέτοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να αναζητηθεί ο φορέας που θα αναλάβει τη σύνταξη και ωρίμανση της μελέτης για χρηματοδότηση.

Ολοταχώς για το νέο ΕΣΠΑ

Αυτό το οποίο γεννά αισιοδοξία είναι το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη, σκοπεύει να εντάξει προς χρηματοδότηση τη συγκεκριμένη μελέτη στο νέο ΕΣΠΑ, ώστε να είναι από τις πρώτες που θα λάβουν το πράσινο φως.

«Έχουμε ήδη την ενημέρωση από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ότι το νέο ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσει αρκετές νέες μελέτες. Είναι βασική προτεραιότητα του Δημάρχου τέτοιου είδους μελέτες που θα δώσουν νέα ώθηση στη Χίο και ειδικά στη Βόρεια Χίο», ανέφερε ο κ. Βεργίνας.

Μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού για τη Βόρεια Χίο

Όπως πάντως εξήγησε ο Κώστας Βεργίνας, η συγκεκριμένη ενέργεια δεν αποτελεί έναν αποσπασματικό στόχο αλλά μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού, που έχει η Δημοτική Αρχή για τη βόρεια Χίο.

«Έχουμε θέσει μία σειρά από στόχους τους οποίους θα επιδιώξουμε να υλοποιήσουμε μέσα στην 4ετία. Ο πρώτος αφορά το υδροθεραπευτήριο ως προς τον εκσυγχρονισμό του.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Αυτό το οποίο προχωράμε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι ο πλήρης εκσυγχρονισμός του υδροθεραπευτηρίου. Σε αυτό το πλαίσιο προχωράμε τις μελέτες αφενός για να δούμε αν υπάρχει επάρκεια πηγής για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός σύγχρονου υδροθεραπευτηρίου καθώς και για το αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε δεύτερη γεώτρηση.

Η δεύτερη γεώτρηση, αν η μελέτη αποδείξει στην πράξη ότι υπάρχει επάρκεια νερού, είναι η δημιουργία δικτύου στην περιοχή όπου το ιαματικό νερό θα παρέχεται σε ιδιώτες. Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και γνωρίζουμε ήδη τον τρόπο τον οποίο μπορούμε να το κάνουμε», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Δεύτερος στόχος, όπως είπε, είναι η συνολική αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων της περιοχής που μέχρι σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Τρίτος στόχος, η ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών που δεν εντάσσονται στην πεζοπορική διαδρομή των 94 χιλιομέτρων και τέλος η αξιοποίηση των μεταλλείων του Κεράμου.

«Φυσικά όλα αυτά προϋπέθεταν ένα βασικό βήμα. Την αποκατάσταση του δρόμου Καμπιά – Λεπτόποδα, ένα έργο το οποίο στόχευσε και υλοποίησε ο Σταμάτης Κάρμαντζης από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Χίου και για το οποίο λοιδορήθηκε, καθότι για πολλούς ήταν ένα ανώφελο έργο. Αποδείχθηκε όμως ότι ήταν ένα πρώτο βήμα ανάπτυξης της περιοχής, πάνω στο οποίο θα χτιστεί σταδιακά το μέλλον των πιο απομακρυσμένων περιοχών του νησιού μας», κατέληξε ο αντιδήμαρχος Κώστας Βεργίνας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ