Στη φράση αυτή με την οποία ξεκίνησε ο απολογισμός Μουτζούρη για τους 19 μήνες θητείας της Περιφερειακής Αρχής, καταγράφεται η αντίληψη που υπάρχει στην διευρυμένη πλέον Περιφερειακή Αρχή για το ποιος είναι ο ρόλος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Ας είμαστε ευχαριστημένοι λοιπόν!! Θα μπορούσε να είναι χειρότερα με τις, επιεικώς αψυχολόγητες, συνεχείς αλλαγές προσώπων από υπηρεσία σε υπηρεσία, με τοποθετήσεις προϊσταμένων που ανατρέπονται μετά από μερικές ημέρες, αλλά και με τις άμεσες παρεμβάσεις στη καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών της. Γνωστά σε όλους τα προβλήματα από τις παραπάνω πρακτικές στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών, αλλά και σε αυτή της Αγροτικής Ανάπτυξης, με πρώτα και άμεσα θύματα τους συναλλασσόμενους πολίτες και ευρύτερα την κοινωνία των νησιών που δεν βλέπει να παράγεται ουσιαστικό έργο (πχ. Νοσοκομείο Λήμνου, διαχείριση αποθεμάτων κόλπου Καλλονής, διαχείριση υδάτων σε Λήμνο, Χίο, Σάμο, την προβληματική δακοκτονία κλπ).
Το εντελώς αρνητικό ενδοϋπηρεσιακό κλίμα, με πρακτικές-κληρονομιά από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή Καλογήρου, έχει οδηγήσει σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, σε μετατάξεις, σε παραιτήσεις επιβαρύνοντας την ήδη προβληματική κατάσταση που υπάρχει λόγω μείωσης και γήρανσης του προσωπικού. Την εικόνα συμπληρώνουν παραιτήσεις ή απαλλαγή από τα καθήκοντα ειδικών συνεργατών, αλλά και τα ενδοπαραταξιακά καρφιά.
Κατά τα άλλα, ο απολογισμός της Περιφερειακής Αρχής βασίστηκε κυρίως στον απολογισμό των πολύπαθων υπηρεσιών για το διοικητικό τους έργο με ελάχιστες «πολιτικές πινελιές» να αφορούν στη βασική αρμοδιότητα της Περιφέρειας, τον αναπτυξιακό σχεδιασμό. Αναφορές για εντάξεις σκόρπιων μελετών και έργων, κυρίως οδοποιίας, και μέχρι εκεί. Άλλωστε είναι προφανές ότι ΚΑΙ αυτή η περιφερειακή Αρχή- παρότι τώρα τελευταία η παράταξη Καλογήρου ανακάλυψε όψιμα την έλλειψη σχεδιασμού- θεωρεί ότι οι οδικοί άξονες αποτελούν τα μόνα αναπτυξιακά έργα.
Η γύμνια σε ότι αφορά το αναπτυξιακό όραμα αλλά και το σχέδιο για ουσιαστική αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων που χρονίζουν στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, στην αλιεία, στον τουρισμό, στην υγεία, στη πολιτική προστασία κλπ ήταν φανερή τόσο στη διαδικασία του απολογισμού, όσο και στη διαδικασία διαβούλευσης για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό σε ότι αφορά στο ΕΣΠΑ που είχε προηγηθεί.
Υποσχέσεις βέβαια για απευθείας χρηματοδοτήσεις προς κάθε κατεύθυνση υπάρχουν πολλές. Αυτό είναι το εύκολο και δεν χρειάζεται ούτε σχέδιο, ούτε πολύ δουλειά, ενώ χαϊδεύουν αυτιά. Και κυρίως δεν λύνουν τα χρόνια προβλήματα.
Έτσι φτάσαμε στους 19 μήνες της θητείας της Περιφερειακής Αρχής και δεν έχουμε δει κάποιο σχέδιο της. Το επιχειρησιακό σχέδιο που έπρεπε να έχει εκπονηθεί στο πρώτο εξάμηνο αγνοείται, η πρόταση για το νέο ΕΣΠΑ αγνοείται, η πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης αγνοείται, το ίδιο και η πρόταση για το Εθνικό Πρόγραμμα. Περιμένουμε μάταια να μάθουμε το σχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη, το σχεδιασμό προληπτικών παρεμβάσεων Πολιτικής Προστασίας με ταυτόχρονη αξιοποίηση του περιβαλλοντικού πλούτου των νησιών, τις προτάσεις για την κοινωνική πολιτική τώρα που το ΕΣΠΑ έχει τεράστιους πόρους από το Κοινωνικό Ταμείο, τι σκέφτονται για τον τουρισμό των νησιών πέρα από την προκλητική διασπάθιση χρημάτων σε «κολλητούς» για δράσεις που έχουν εκ των προτέρων εξασφαλισμένη την αποτυχία. Το ίδιο και η αντιμετώπιση της πανδημίας που γίνεται με προσλήψεις δημοσιογράφων τοπικών ΜΜΕ και άλλων φίλων για να παίξουν το ρόλο των ιχνηλατών ψήφων!!!
Μηδενική είναι και η αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων της Περιφέρειας:
-αγνοείται ακόμη η τύχη της ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ που θα έπρεπε να είχε αναλάβει ενεργό ρόλο στη σήμανση και προώθηση των τοπικών προϊόντων έτσι ώστε να μην βιώνουν κάθε χρόνο οι παραγωγοί μας τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές των προϊόντων που παράγουν.
-αγνοούνται, οι δύο αναπτυξιακές εταιρείες της Περιφέρειας (η ΕΛΟΡΙΣ και το ΚΑΑΕΚΤ Σάμου), όταν δεν εμποδίζονται στο έργο τους, που θα έπρεπε να έχουν ενεργό ρόλο τόσο στην ουσιαστική επιμόρφωση στα πλαίσια της δια βίου μάθησης που αποτελεί αίτημα όλων των κλάδων σε όλα τα νησιά, όσο και στην υποστήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις στον τουρισμό, στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα, στην κοινωνική οικονομία, στην ενέργεια.
-το Περιφερειακό Ταμείο- του οποίου τη λειτουργία και τη χρησιμότητα φαίνεται να αγνοεί ο Περιφερειάρχης με βάση τη δήλωση του κατά τη διάρκεια του απολογισμού- παραμένει απλός διαχειριστής πληρωμών των έργων, την ώρα που θα μπορούσε να είναι μοχλός ανάπτυξης.
Για να συμβούν όλα αυτά χρειάζεται να υπάρχει όραμα και σχέδιο.
Όμως η Περιφερειακή αρχή δεν αφουγκράζεται καν τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις ώστε να προωθήσει προτάσεις τους που αφορούν:
Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με τη δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου των προτάσεων επενδύσεων ειδικά για το Β. Αιγαίο και όχι με κοινά κριτήρια για όλη τη χώρα.
Τη δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου Ανάπτυξης με χρήματα της Περιφέρειας και της Αναπτυξιακής Τράπεζας όπως προχώρησε η Π.Δ. Μακεδονίας για να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα (ειδικά μετά τις τρεις οικονομικές κρίσεις) και η καινοτομία.
Την εκπόνηση σχεδίου για τη διαχείριση, ανάδειξη και αξιοποίηση τόσο του πολιτιστικού πλούτου (πχ. οικιστικό απόθεμα χωριών, μνημεία, μονοπάτια, βιομηχανικά κτίρια κλπ) όσο και των περιβαλλοντικών πόρων (χερσαίες και θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, ιαματικά νερά κλπ) για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και αναζωογόνηση της υπαίθρου των νησιών που καταρρέει παραγωγικά και δημογραφικά.
Τη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος των κτιρίων των νησιών μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων που θα δώσει θέσεις εργασίας στη δύσκολη περίοδο που ζούμε.
Την υποστήριξη δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων που θα συμβάλουν στην ενεργειακή μετάβαση των νησιών όχι με «φυτεμένες» ξένες ΒΑΠΕ αλλά με ήπιας ανάπτυξης ΑΠΕ και άμεσο οικονομικό όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Την εκπόνηση ενός ειδικού σχεδίου πολιτικής προστασίας με δράσεις που θα δίνουν έμφαση στην πρόληψη ώστε να μειώνονται οι επιπτώσεις από πυρκαγιές, έντονες βροχοπτώσεις και σεισμούς.
Τη στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της μεγαλύτερης αναπτυξιακής επένδυσης των νησιών τη τελευταία 40ετία.
Την άσκηση πίεσης προς την κεντρική Κυβέρνηση για αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου συνδυασμένων μεταφορών και επενδύσεων logistics που θα εξασφαλίζουν και τη μεταφορά εμπορευμάτων από νησί σε νησί.
Την πίεση προς την Κυβέρνηση για υλοποίηση της «ρήτρας νησιωτικότητας» με ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τις προβληματικές νησιωτικές περιοχές, για γενικευμένη εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, για βελτίωση του μεταφορικού ισοδύναμου κυρίως στον τομέα των καυσίμων κλπ.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει προκαλέσει πάρα πολλές φορές την Περιφερειακή Αρχή να υπερβεί την αντικειμενική αδυναμία της, καταθέτοντας δημόσια σειρά προτάσεων που αφορούν στον τουρισμό, την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη πανδημία, τον σχεδιασμό του πρωτογενή τομέα, την πολιτική προστασία, τη διαχείριση του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, του κοινωνικού αποκλεισμού. Μάταια.
Ίσως βέβαια δεν θα πρέπει να αποτελούν έκπληξη όλα τούτα. Μας είχε ενημερώσει ο κ Περιφερειάρχης από την μέρα της ορκωμοσίας για τους στόχους της Περιφερειακής Αρχής: ήταν το μεταναστευτικό και για τα υπόλοιπα βλέποντας και κάνοντας. Έτσι βλέποντας μεν, αλλά μην κάνοντας είναι φυσιολογική η παραμονή του Βόρειου Αιγαίου στην τελευταία θέση των ελληνικών και ευρωπαϊκών περιφερειών.
Το Β. Αιγαίο αργοσβήνει περιμένοντας την Π.Α. Μουτζούρη αλλά και των προκατόχων να ξεπεράσουν αγκυλώσεις και πολιτικές του προηγούμενου αιώνα. Όμως οι νέοι άνθρωποι που παίρνουν τα μάτια τους και φεύγουν από τα νησιά και οι επενδύσεις που δεν έρχονται αφήνοντας αναξιοποίητα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών, η ίδια η ζωή μας δεν μπορούν να περιμένουν στο Β. Αιγαίο. Καταλάβετε το και αλλάξτε ρότα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.