Η παρουσία του στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου σημαδεύτηκε από συνεδριάσεις που άφησαν εποχή. Αμφισβητούμενες ψηφοφορίες, εντάσεις άνευ προηγουμένου, παρέλαση υπουργών στα δημοτικά έδρανα, αποχωρήσεις συμβούλων και αντεγκλήσεις, όμοιες των οποίων δεν είχαν καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν.
Επιδιώκοντας συναινέσεις και λειτουργώντας τις περισσότερες φορές πυροσβεστικά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Γεωργιάδης, ανοίγει τα χαρτιά του στον «π», μιλώντας για όλα όσα δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Σχολιάζει την παρουσία Βουρνού από το 2014 μέχρι σήμερα, τη σύσταση της «Πρωτοβουλίας» και τη μετέπειτα πορεία της, κάνει την αποτίμηση της 5ετίας και απαντά στο ερώτημα αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.
Τα παιδικά χρόνια και η είσοδος στην Ιατρική
- Γεννήθηκα το 1970 στη Χίο, πήγα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο στο Βουνάκι, στη συνέχεια στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο στην πόλη και στη συνέχεια εισήχθη στην Ιατρική.
- Η επιλογή της Ιατρικής ήταν ξεκάθαρα μία δική μου απόφαση καθότι δεν υπήρχε κάποια ιδιαίτερη παράδοση στην οικογένεια. Ήταν κάτι που άρχισε να μου αρέσει σαν ιδέα από τη Β’ Λυκείου κι έπειτα.
- Αποφοίτησα από την Ιατρική μετά από 6 χρόνια, πήγα Στρατό εδώ στη Χίο και έκανα το αγροτικό μου στο Χαλκειός. Μετά από δύο χρόνια ήρθα στο Νοσοκομείο της Χίου και μετά από άλλα 4 χρόνια στην Αθήνα στον Ερυθρό Σταυρό για την ειδικότητά μου.
Ο ρόλος του ιατρού
- Είναι δύσκολος αλλά ενδιαφέρον. Σε ανταμείβει γιατί σου δίνει μία αίσθηση ικανοποίησης, προσφοράς και αναγνώρισης από τον κόσμο. Αν σου αρέσει σου προσφέρει πολλά.
- Το βασικό κοινό με την Αυτοδιοίκηση είναι η προσφορά. Σαν γιατρός έχεις να βοηθήσεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Η Αυτοδιοίκηση είναι η προσφορά σε μεγαλύτερη κλίμακα, γι’ αυτό και οι περισσότεροι ιατροί με αυτή τη λογική μπαίνουν στον εκλογικό στίβο. Έχεις δηλαδή κάποιους ανθρώπους απέναντί σου, που πρέπει να τους βοηθήσεις και να βρεις λύση στο πρόβλημά τους.
Η απόφαση καθόδου με την «Πρωτοβουλία»
- Η δική μου απόφαση ανάμειξης με τα κοινά ήρθε ξαφνικά. Δεν ήταν προμελετημένη, ούτε είχα ασχοληθεί ξανά με την Αυτοδιοίκηση. Ήταν μία συγκυρία χρονική αλλά και προσώπων που μου έδωσε την αίσθηση ότι μπορώ να συμμετάσχω και να προσφέρω.
- Η θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν μία θέση που κι εγώ ήθελα προσωπικά. Την επέλεξα όταν μου προτάθηκε γιατί ήταν μία θέση συμβατή με τα επαγγελματικά μου καθήκοντα, αφού ο Μανώλης είχε ζητήσει από τους αντιδημάρχους αποκλειστική απασχόληση με τον Δήμο.
«Ζορίστηκα αρκετές φορές σε κρίσιμες συνεδριάσεις»
- Το να είσαι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι γενικά ένας δύσκολος ρόλος. Μπορεί να μην έχει απαιτήσεις χρονικές, όπως επιβάλλεται στους αντιδημάρχους, αλλά πρέπει να διαχειριστείς πρόσωπα και κυρίως καταστάσεις που πολλές φορές είναι δύσκολες και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.
- Ζορίστηκα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων. Ήταν κυρίως οι συνεδριάσεις που ήταν έντονες και με πολλές διαφωνίες και ένταση από το κοινό. Δεν έχω αυτή την ψυχρότητα και την εμπειρία ενός πολιτικού να αποστασιοποιείται από όλα αυτά. Είναι πολλά πράγματα που τα παίρνω προσωπικά.
- Ο ρόλος του Προέδρου σε στιγμές έντασης, είναι να βοηθήσει εκείνη τη στιγμή να κυλίσουν τα πράγματα και να επέλθει ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος. Χρειάζεται ψυχραιμία, κατανόηση και κάποιες φορές ακόμα και υπέρβαση του κανονισμού λειτουργίας του οργάνου.
- Η μάζα δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Ο κόσμος, όταν είναι αγανακτισμένος, είναι δύσκολο να συμπεριφερθεί με βάσει τους κανόνες λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ό,τι και να πεις εκείνη την ώρα δεν το καταλαβαίνει.
«Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να είναι όργανο σύνθεσης απόψεων»
- Οι πολίτες έχουν συγκεχυμένη εικόνα για το τι μπορεί να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Και η αλήθεια είναι ότι είναι ένα περίπλοκο όργανο, που από τη μία είναι υπηρεσιακού χαρακτήρα αλλά ταυτόχρονα και πολιτικού. Αυτοί οι δύο χαρακτήρες του Δημοτικού Συμβουλίου συγκρούονται μεταξύ τους συνήθως. Και αυτό δεν κατανοεί ο κόσμος πολλές φορές. Ότι δεν μπορείς να πάρεις όποια απόφαση θέλεις και να την εφαρμόσεις.
- Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να είναι ένα όργανο σύνθεσης απόψεων από τα πιο απλά ως τα πιο σύνθετα ζητήματα. Υπάρχουν βέβαια οι δύσκολες αποφάσεις και είναι αυτές στις οποίες υπεισέρχεται η πολιτική άποψη και η ιδεολογία. Εκεί η σύνθεση δεν είναι εφικτή και ευτυχώς αφορά στη μειονότητα των θεμάτων γιατί στα περισσότερα θέματα υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία, όχι μόνο τώρα αλλά και παλαιότερα.
- Προ- συνεννοήσεις με τις υπόλοιπες παρατάξεις υπάρχουν αλλά κυρίως σε δευτερεύοντα υπηρεσιακά θέματα που τρέχουν προθεσμίες και έχουν έναν καθαρά τυπικό χαρακτήρα.
Η πορεία της δημοτικής αρχής ήταν δύσκολη
- Από το 2014 μέχρι και σήμερα ήταν μία δύσκολη πορεία, που έγινε δύσκολη για διάφορους λόγους. Αναλάβαμε στο μέγιστο της κρίσης και της οικονομικής και της πολιτικής, κάτι που άλλαξε πολλούς κανόνες λειτουργίας στην Αυτοδιοίκηση. Από την οικονομική επιχορήγηση από το κράτος μέχρι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.
- Έπειτα είχαμε απειρία σε πολλά θέματα γιατί στην πλειονότητά μας ήμασταν άνθρωποι που δεν είχαμε εμπλακεί ξανά με τα κοινά. Οι έμπειροι ήταν λίγοι κι έτσι απαιτήθηκε περισσότερος χρόνος για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτή η δημοτική αρχή.
- Φυσικά υπήρχε και το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού, που απορρόφησε ένα πολύ μεγάλο μέρος και της καθημερινότητας και της ενέργειας της δημοτικής αρχής και δημιούργησε σειρά σημαντικών προβλημάτων.
- Φθάνοντας στο τέλος της 5ετίας θεωρώ ότι έχουν σχεδιαστεί πολλά σε επίπεδο προγραμματισμού και αξιοποίησης πόρων και δυνατοτήτων. Βέβαια είναι μία δουλειά που θα φανεί όχι τώρα αλλά στα επόμενα χρόνια. Ένα από τα μαθήματα που παίρνεις είναι ότι για να ξεκινήσεις να κάνεις κάτι από το μηδέν απαιτεί πάρα πολύ χρόνο, ίσως και χρόνια.
Η «Πρωτοβουλία» ως ομάδα
- Η «Πρωτοβουλία» ξεκίνησε ως ομάδα. Απλά έγινε δημοτική αρχή γρήγορα, πριν προλάβουμε να δεθούμε μεταξύ μας. Πέφτοντας κατευθείαν στα δύσκολα, πολλοί από εμάς απορροφηθήκαμε σε συγκεκριμένους τομείς και στα αντικείμενά μας, δημιουργώντας την αίσθηση ότι δεν υπήρχε το δέσιμο που θα έπρεπε να υπάρχει. Βέβαια όσο πάει αυτό βελτιώνεται.
Ο Μαν. Βουρνούς ως δήμαρχος
- Ο Μανώλης ήταν ένας άνθρωπος που είχε τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες που αποζητούσε ο μέσος Χιώτης για τη θέση του δημάρχου. Είναι σε ηλικία ιδανική, διαθέτει ένα γνωστικό αντικείμενο που εγώ το θεωρώ ως ένα από τα πιο χρήσιμα που θα μπορούσε κάποιος να έχει για τη θέση του δημάρχου και μία επαφή με την κοινωνία που έδειχνε ότι θα μπορούσε να προχωρούσε.
- Έδειξε αφοσίωση και σπατάλησε χρόνο ενασχόλησης σε βαθμό που εντυπωσίασε. Απέδειξε ότι είχε την όρεξη και τη διάθεση να ασχοληθεί.
- Ο δήμαρχος, όταν αποφασίσει κάτι, είναι σίγουρος γι’ αυτό, με αποτέλεσμα να δίνει την αίσθηση ότι δεν αφήνει περιθώρια να αλλάξει γνώμη ή να συζητήσει οτιδήποτε. Κάποιες φορές, βέβαια, χρειάζεται και παίρνεις πράγματα πάνω σου.
- Μετά από 5 χρόνια έχει καταφέρει αρκετά. Δεν έχει ολοκληρώσει αυτά που έπρεπε και δεν έχει φθάσει εκεί που έπρεπε κανονικά να φθάσει. Σε μία δεύτερη θητεία θα έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει και να γίνει καλύτερος.
- Το μεγαλύτερο λάθος του Μανώλη είναι ότι μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα μπορούσε να ήταν πιο συναινετικός και να είχε υποχωρήσει για να πετύχει μεγαλύτερες συναινέσεις και συνεργασίες.
«Δεν έχω αποφασίσει αν θα κατέβω στις εκλογές»
- Η εμπειρία της ενασχόλησης με την Αυτοδιοίκηση, παρότι ήταν κουραστική, ήταν χρήσιμη και σημαντική. Έτσι έχω στο μυαλό μου ότι θα ήθελα να συνεχίσω να ασχολούμαι, είτε τώρα, είτε αργότερα, στο μέλλον. Όμως η απόφαση της εκ νέου ενασχόλησης είναι μία εξίσωση με πολλούς παράγοντες. Είναι μία δύσκολη απόφαση, για την οποία δεν έχω ακόμα καταλήξει.
Δύσκολα τα πράγματα για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο
- Το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο έχω την αίσθηση ότι θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα Δημοτικά Συμβούλια που είχαμε μέχρι σήμερα. Η απλή αναλογική είναι κάτι που αλλάζει τελείως τις ισορροπίες στα δημοτικά έδρανα και αυτό θα φανεί.
- Σίγουρα όποιοι είναι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να βρουν μία διαφορετική φόρμουλα λειτουργίας. Οι παρατάξεις θα είναι περισσότερες, οι σύμβουλοι θα είναι μοιρασμένοι κι έτσι θα πρέπει να υπάρξει αναγκαστικά σύνθεση απόψεων και συναινέσεις σε κλίμακα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε μέχρι σήμερα.
- Το βασικό ερώτημα είναι αν αυτές οι συνθέσεις θα γίνουν σε προγραμματικό επίπεδο. Γιατί με την παρούσα κατάσταση, το θεωρώ αδύνατο να υπάρξουν προεκλογικές συγκλίσεις.
Η Χίος στο μέλλον
- Η Χίος έχει τη διάθεση και να προχωρήσει και να αναπτυχθεί στο μέλλον. Όλοι έχουν τη διάθεση να προσφέρουν και να γίνουν καλύτεροι, ανεξάρτητα με τον τρόπο που σκέπτεται κανείς. Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουμε και να γίνει αντιληπτό είναι ότι σε σημαντικά ζητήματα, όπως ο τουρισμός ή το νερό, δεν υπάρχει μία λύση μόνο. Υπάρχει ένα κράμα λύσεων, το οποίο θα πρέπει να βρούμε από κοινού για το καλό του νησιού μας.
Ειδήσεις σήμερα
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.
Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.