15.7.2024 7:59

Ομιλία Μιχαηλίδη στη Βιβλιοθήκη της Ι.Μ. Χίου "Ο Άγιος Αγαπητός"

Με θέμα «Οι ανακαινιστικές ιδέες της εσπερίας και η υποδοχή τους από τους εκκλησιαστικούς παράγοντες της Χίου τον 19ο αιώνα», μίλησε, ο γνωστός για την πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα και παρουσία του Γιατρός,  Ανδρέας Μιχαηλίδης, Διδάκτωρ της Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος), στα πλαίσια του προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, «Φιλολογικόν Ειλητάριον», που διεξάγεται στη Βιβλιοθήκη ΑΓΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ στο Βροντάδο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 7μμ το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024, με ακροατήριο που ανεπτυξε διάλογο με τον Ανδρέα Μιχαηλίδη και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκο. 

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, μίλησε δηλαδή, για τον αντίκτυπο των ιδεών της Δύσης (Ευρώπης και Αμερικής με επίκεντρο τη Γαλλία), και της πνευματικής κίνησης των κοινωνικών μηνυμάτων του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού των γνώσεων και των Επιστημών(που μας ξανάρθαν ως αντιδάνειο από την Ελληνική Αρχαιότητα) και για τις αντιδράσεις (καχυποψίες και καλωσορίσματα) που αυτές δημιούργησαν στους Ιερείς, αλλά και στους Εκπαιδευτικούς της Ελλάδας και της Χίου... και ειδικά στους Εκκλησιαστικούς και Εκπαιδευτικούς κύκλους της Χίου, μιας και στο νησί μας, πολλοί Ιερείς ήταν ταυτόχρονα και Εκπαιδευτικοί στην Περιώνυμη Σχολή της Χίου, ένα πρωτοποριακό σχολείο για τα δεδομένα της εποχής του (με τυπογραφείο, βιβλιοθήκη και χημείο για πειράματα), με ακτινοβολία σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο (και με μαθητές ακόμα κι από Ευρώπη και Αμερική), ένα σχολείο, που τελικά παρά τους κλυδωνισμούς ανάμεσα στους συντηρητισμούς και τις νέες επαναστατικές ιδέες, τελικά πρωτοστάτησε στην πνευματική αφύπνιση του Γένους, που ήταν η κινητήριος δύναμη της Επανάστασης του 1821, που οδήγησε στην Παλιγγενεσία.

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε, στους φόβους πολλών Ιερατικών κύκλων, μήπως οι νέες επιστημονικές γνώσεις, οδηγήσουν σε αθεΐα, αλλά περισσότερο μήπως η επιρροή των δυτικών ιδεών και γνώσεων με τους κομιστές τους, επιφέρουν προσηλυτισμό των Ορθοδόξων Ελλήνων σε Πρωτεσταντικούς ή Καθολικούς κύκλους (που όντως μεθόδευαν τέτοιες κινήσεις, αν και οι Καθολικοί, άφησαν κυρίως κοινωνική και εκπαιδευτική προσφορά, π.χ. το Γαλλικό Κολλέγιο στο Φραγκομαχαλά).

Μίλησε για αρκετούς Ιερομόναχους που άφησαν έντονο το στίγμα της δράσης τους, για πνευματικές κινήσεις και τάσεις της εποχής, για το Νεόφυτο Βάμβα και τον Κοραή κι όλους τους Μεγάλους Δασκάλους του Γένους... ακόμα και για εκδόσεις Κληρικών, που άλλοι στηλίτευαν τα «ζιζάνια» των νέων ιδεών και γνώσεων, και άλλοι...παρουσίαζαν στα συγγράμματά τους τις πιο σύγχρονες γνώσεις Ιατρικής, Ανατομίας Υγιεινής, με σκοπό την ωφέλεια του κόσμου από τις γνώσεις αυτές... και με την πεποίθηση ότι, η αναγνώριση του θαύματος της φύσης και της δημιουργίας, θα οδηγήσει στην ενίσχυση της πίστης στο Θεό, που δημιούργησε αυτό το θαύμα.

Αναφέρθηκαν πολλά ενδιαφέροντα και σημαντικά, που καλό είναι να τα ακούσει κανείς απευθείας από το στόμα του Ανδρέα Μιχαηλίδη, και να παρακολουθήσει τους διαλόγους που αναπτύχθηκαν με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκο και με το κοινό.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ