Τι είναι το 'helpmevote';
Το 'helpmevote' (δείτε εδώ) είναι μία ηλεκτρονική εφαρμογή που επιτρέπει στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν τις απόψεις τους για θέματα πολιτικής και επικαιρότητας με τις θέσεις των υποψηφίων και των κομμάτων, δηλαδή ένας Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου (Voting Advice Application ή VAA). Σύμβουλοι Ψήφου χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες για προεδρικές, βουλευτικές, περιφερειακές ή δημοτικές εκλογές.
Η τελευταία χρονικά εφαρμογή στην Ελλάδα ήταν στις Περιφερειακές Εκλογές του 2010.
Πώς λειτουργεί;
Ο μηχανισμός είναι απλός: πριν από τις εκλογές, οι θέσεις των υποψηφίων ή των κομμάτων κωδικοποιούνται από μια ομάδα ακαδημαϊκών ερευνητών. Αυτό επίσης μπορεί να γίνει και από τα κόμματα ή αντιπροσώπους τους ή από τους ίδιους τους υποψήφιους σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα. Έπειτα οι ψηφοφόροι καλούνται να συμπληρώσουν το ίδιο ερωτηματολόγιο και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Το ηλεκτρονικό σύστημα συγκρίνει τις απαντήσεις των κομμάτων/υποψηφίων με εκείνες που παρέχονται από τους ψηφοφόρους (χρήστες της ηλεκτρονικής εφαρμογής). Το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάζει κατάταξη των κομμάτων ή υποψηφίων με βάση το βαθμό συμφωνίας τους με τον κάθε ψηφοφόρο. Ο βαθμός συμφωνίας κόμματος-πολίτη υπολογίζεται με χρήση κατάλληλου στατιστικού συντελεστή.
Πόσο ανεξάρτητη είναι η παρούσα ερευνητική πρωτοβουλία;
Η πρωτοβουλία 'helpmevote' είναι ένα ακαδημαϊκό έργο, που δεν συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα ή κίνημα ή μέσο ενημέρωσης. Το ερωτηματολόγιο έχει σχεδιαστεί από ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βάση τη διεθνή σχετική βιβλιογραφία και εμπειρία. Τα πολιτικά κόμματα δεν είχαν καμία επίδραση στο σχεδιασμό του έργου ενώ όλες οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν με την ευθύνη της ερευνητικής ομάδας.
Πώς κωδικοποιούνται οι θέσεις των κομμάτων;
Από ερευνητική ομάδα ειδικών βάσει του πολιτικού προγράμματος, της κομματικής ταυτότητας και των δημοσίων δηλώσεων των στελεχών τους και αντίστοιχες απαντήσεις των κομμάτων (αν είναι διαθέσιμες) στο ερωτηματολόγιο.
Πώς ερμηνεύω τα αποτελέσματα;
Ο συντελεστής συμφωνίας κυμαίνεται από -100 (πλήρης διαφωνία) έως 100 (πλήρης συμφωνία). Επίσης παρουσιάζεται σε διάγραμμα δύο αξόνων η σχετική θέση του πολίτη όσον αφορά τη τοποθέτηση των κομμάτων σε αυτούς τους άξονες. Για την παρούσα εφαρμογή ο οριζόντιος άξονας αποτυπώνει τη θέση των κομμάτων στον συμβατικό άξονα «Αριστερά-Δεξιά». Ο άξονας αυτός βασίζεται κυρίως σε θέματα οικονομίας και κοινωνίας. Ο δεύτερος κατακόρυφος άξονας αποτυπώνει για τις παρούσες εκλογές την αντιπαράθεση των κομμάτων όσον αφορά την διαχείριση του χρέους με παραμέτρους την στάση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δεσμεύσεις της χώρας. Οι δύο ακραίες τιμές του άξονα αντιστοιχούν η άνω στην αποδοχή του συνόλου των συνθηκών και την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και η κάτω στην πλήρη αποδέσμευση από την ΕΕ και τις δεσμεύσεις. Ενδιαμέσως αποτυπώνονται όλες οι διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις.
Πως επιλέξαμε τις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου;
Οι ερωτήσεις που επιλέχθηκαν καλύπτουν ευρύτερες θεματικές ενότητες πολιτικής που με βάση τη βιβλιογραφία έχουν θεωρηθεί σημαντικές. Ασφαλώς υπάρχουν θέματα και ερωτήσεις που είναι προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα και γενικά στο συγκεκριμένο πλαίσιο της εκάστοτε εκλογικής διαδικασίας.
Ποια κόμματα συμπεριλαμβάνονται στο helpmevote;
Αρχικά επιλέχθηκαν τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή σε ένα από τα 13 περιφερειακά συμβούλια. Στα κόμματα αυτά προστέθηκαν τα κόμματα που μέχρι την ημέρα επίσημης έναρξης της εφαρμογής (18/4/2012) καταγράφηκαν στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις με ποσοστά άνω του 1%.
Τι συμβαίνει με τα δεδομένα που συλλέγονται;
Οι απαντήσεις αποθηκεύονται ανώνυμα. Τα δεδομένα δεν πρόκειται να πωληθούν και δε θα παραχωρηθούν σε τρίτους. Εάν τα δεδομένα χρησιμοποιηθούν και αξιοποιηθούν για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς, τότε η ανωνυμία των χρηστών του συστήματος θα είναι εγγυημένη.
Γιατί το 'helpmevote' καταλαμβάνει μόνο ένα μικρό μέρος του πλάτους της οθόνης μου;
Το μεγαλύτερο μέρος της εφαρμογής έχει φτιαχτεί με εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εφαρμογών κινητών τηλεφώνων. Έτσι το 'helpmevote' μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε κινητά τηλέφωνα με πρόσβαση στο διαδίκτυο όσο και σε όλες σχεδόν τις συσκευές που χρησιμοποιούνται για πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Ποιοι είμαστε
Θόδωρος Χατζηπαντελής: Καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας. (chadji@polsci.auth.gr)
Ιωάννης Ανδρεάδης: Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ερευνητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας. (john@polsci.auth.gr)
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.