29.7.2024 16:34

Αποκατάσταση Μαθησιακών Δυσκολιών

Γράφει η Γλυκερία Ρισκάκη, Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής, Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Η αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών λειτουργεί μέσω εξατομικευμένης προσέγγισης και υποστήριξης σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, βοηθώντας τους να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να διαχειριστούν τις δυσκολίες τους στη μάθηση. Αφορά παιδιά με δυσλεξία, με ΔΕΠ-Υ, με δυσκολίες στο λόγο, με αυτισμό, με νοητική υστέρηση και με ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές. Συνήθως, αυτά τα παιδιά εμφανίζουν δυσκολίες στην ανάγνωση, τη γραφή, την ορθογραφία, την αντίληψη των μαθηματικών, τη μνήμη, την επεξεργασία των πληροφοριών και την συγκέντρωση. Η αποκατάσταση δουλεύει πάνω στους γνωστικούς τομείς -ανάγνωση, γραφή, κατανόηση, προφορική & γραπτή έκφραση, μαθηματικά-στους οποίους οικοδομείται το εκπαιδευτικό σύστημα και η διαδικασία της μάθησης, από την Α’ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου. Αν για παράδειγμα, το παιδί δυσκολεύεται στην κατανόηση, αυτό θα αποτυπώνεται σε όλα τα μαθήματα του σχολείου γιατί όλα περιλαμβάνουν γλωσσικές πληροφορίες. Δουλεύοντας τη δυσκολία στην κατανόηση μέσα από εξειδικευμένο αποκαταστασιακό υλικό και μεθοδολογία, ο μαθητής θα βελτιώσει τη δυσκολία του στην κατανόηση και αυτό θα φανεί σε όλα τα μαθήματα του σχολείου αλλά και γενικότερα στο μέλλον του. Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι ειδικό για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και αποκαθιστά στοχευμένα τα μαθησιακά ελλείμματα που έχουν εντοπιστεί.

Η αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών περιλαμβάνει αρχικά την αξιολόγηση του μαθητή από ειδικούς (ψυχολόγος, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και παιδοψυχίατρος), προκειμένου να διαπιστωθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μαθητής μέσω σταθμισμένων και άτυπων τεστ, παρατηρήσεων και συνεντεύξεων. Στην συνέχεια καθορίζονται οι στόχοι με βάση τις ανάγκες του μαθητή και δημιουργείται ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και στις ικανότητες του. Η στοχοθεσία του προγράμματος επαναξιολογείται όταν ο εκπαιδευτικός-θεραπευτής το κρίνει με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό της.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών έχουν μια εξελικτική μορφή, δεν παραμένουν στάσιμες. Το ίδιο ισχύει και με τις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος. Γι’ αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητη η αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο τρόπος που δουλεύουμε –μαθαίνοντας το παιδί με τεχνικές και μοντέλα- παρεμβαίνει αναπτυξιακά στον τρόπο σκέψης του μαθητή, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μάθουν να διαχειρίζονται τις μαθησιακές τους δυσκολίες, ώστε να μπορούν ως ενήλικες να σπουδάσουν, να γίνουν ανεξάρτητοι και λειτουργικοί πολίτες. Απαραίτητη όμως σε όλο αυτό το έργο είναι η συνεργασία των ειδικών με τους γονείς και το σχολικό πλαίσιο για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στήριξης για το παιδί.

 

Πληροφορίες: Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2271020000 εσωτ.1

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ