(Το κείμενο αυτό δημοσίευσε ο ίδιος ο Γ. Κοροβέσης το 2012 στην ιστοσελίδα bitterbooze.com)
… Όταν κάποιος ακούσει για την Χίο ένα από τα πράγματα που θα την συνδυάσει αμέσως είναι με την παραγωγή μαστίχας. Ναι, η μαστίχα παράγεται μόνο στο συγκεκριμένο νησί, ναι, η μαστίχα έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Μάθε όμως πως στο νησί της Χίου ΔΕΝ πίνουν λικέρ μαστίχα. Αυτό το έχουν για τους τουρίστες. Η καθημερινότητα της Χίου έχει ένα άλλο απόσταγμα, την σούμα! Ίσως κάποιος να έχει ακούσει ξανά την λέξη σούμα. Είναι το προϊόν της πρώτης απόσταξης στην διαδικασία παραγωγής τσικουδιάς. Έτσι λοιπόν λένε και οι Χιώτες αυτό το «σπιτικά» παραγόμενο και χωρίς άδεια εμφιάλωσης προϊόν ίσως γιατί κι αυτοί αποστάζουν μόνο μία φορά. Κι επειδή διακοπές χωρίς δουλειά δεν είναι διακοπές, είπα να επισκεφτώ ένα ντόπιο «καζάνι» σούμας και να μιλήσω με έναν από τους ανθρώπους που φτιάχνουν αυτό το απόσταγμα «δυναμίτης».
Η απόσταξη στον «άμβυκα»
Μόνη απόσταξη λοιπόν σε χάλκινο καζάνι-άμβυκα, υγροποίηση αφού περάσει από σερπαντίνα βυθισμένη σε δοχείο με κρύο νερό κι όλα αυτά για 8 ώρες τη μέρα, για περίπου 2 μήνες το χρόνο, σύμφωνα με την άδεια. Ναι, δίνουν και άδεια αφού πρόκειται για ιδιωτική χρήση και ΜΟΝΟ η παραγωγή. Το ιδιαίτερο στην περίπτωση μας είναι πως η σούμα φτιάχνεται χρησιμοποιώντας αποξηραμένα σύκα, αντί για στέμφυλα που έχουμε στο τσίπουρο, τα οποία ζυμώνονται σε πλαστικά βαρέλια και κατόπιν αποστάζονται.Σε όλα τα αποστάγματα το προϊόν χωρίζεται σε «κεφαλές», «καρδιά» και «ουρές». Οι «κεφαλές» είναι τα πρώτα στοιχεία που απελευθερώνονται από το μείγμα μέσα στο καζάνι, τα πιο πτητικά και ελαφριά και κατά συνέπεια αυτά που υγροποιούνται και περισυλλέγονται πρώτα. Η «καρδιά» του αποστάγματος είναι το βασικό συστατικό του τελικού προϊόντος μας και οι «ουρές» είναι τα πιο βαριά στοιχεία που εξατμίζονται τελευταία και υγροποιούνται τελευταία. Η μαγκιά του παραγωγού βρίσκεται στην κατάλληλη επιλογή της «καρδιάς» ώστε το προϊόν να είναι σύμφωνο με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του αλλά και απαλλαγμένο από επιβλαβείς ουσίες όπως η μεθυλική αλκοόλη που περιέχεται κυρίως στις «κεφαλές» που κρατάνε στη σούμα για να κάνουν πιο υψηλόβαθμο το απόσταγμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα προϊόν με αλκοολικούς βαθμούς 60-75% το οποίο το πίνουν αντί για ούζο αφού είναι πολύ συνηθισμένο το να προσθέτουν στο καζάνι και γλυκάνισο για να πάρει την χαρακτηριστική μυρωδιά αλλά και για να γαλακτώνει προσθέτοντας του νερό. Κατά τα άλλα, στο νησί μπορείς να απολαύσεις την εξαιρετική φιλοξενία των ντόπιων, τα φρέσκα ψάρια τους, τα μυρωδάτα μανταρίνια τους και τις εξαιρετικές μαρμελάδες τους. Ένα νησί που πρώτη φορά επισκέφτηκα και που συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους για κάθε είδους διακοπές.
Ο Γιάννης Κοροβέσης περνάει τη μέρα του κάνοντας πράγματα που λατρεύει. Τα πρωινά διδάσκει επίδοξους μπαρτέντερ στη σχολή Le Monde, τα απογεύματα σερβίρει κοκτέιλ παρέα με φανταστικές και όχι μόνο ιστορίες στους θαμώνες των αγαπημένων του μπαρ και καθημερινώς ασχολείται με το οκτάχρονο παιδί του, το καλοαναθρεμμένο Μπίτερμπουζ. Συλλέκτης κάκτων και ορχιδέων, πιστοποιημένος sherry & cognac educator, ο μεγαλύτερος φαν του Λουκιανού Κηλαηδόνη και των Μόντι Πάιθον και φανατικός πολέμιος των γυναικείων τσαντών επάνω στο μπαρ.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.