25.11.2024 12:52

Βέφα Αλεξιάδου: Έφυγε από τη ζωή η «ιέρεια» της ελληνικής κουζίνας

Σε ηλικία 91 ετών, έφυγε από τη ζωή η Βέφα Αλεξιάδου, η αγαπημένη μαγείρισσα που γαλούχησε γενιές Ελλήνων με τις συνταγές και τις συμβουλές της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αλεξιάδου αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας τον τελευταίο καιρό και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή.

Τα τελευταία χρόνια, η Βέφα Αλεξιάδου είχε εγκατασταθεί μόνιμα στη Χαλκιδική. Σε παλιότερη συνέντευξή της, είχε αποκαλύψει πως το σπίτι που κατοικούσε ήταν ό,τι απέμεινε από την περιουσία της, την οποία ξόδεψε αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η ζωή και το έργο της Βέφας Αλεξιάδου

Η Βέφα Αλεξιάδου γεννήθηκε στο Βόλο στις 19 Μαρτίου 1933. Ο παππούς της, Χαρίλαος Βούλγαρης ή Μακεδόνας, γεννήθηκε στο Μούρεσι του Πηλίου το 1880 και πήρε το προσωνύμιο «Μακεδόνας» γιατί πολέμησε στους Μακεδονικούς Αγώνες (1904 – 1908) εναντίον των Βουλγάρων.

Ο πατέρας της, Οδυσσέας Βούλγαρης, γεννήθηκε στον Κισσό Πηλίου το 1900 και ήταν επιπλοποιός και οργανοποιός. Η μητέρα της, Αγγελική Ιωαννίδου, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1910 και ήρθε στην Ελλάδα με τον διωγμό του 1922. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τη Γενοβέφα (Βέφα) και τη Ζηνοβία (Βούλα). Ο πατέρας της πέθανε ξαφνικά από καρδιακό επεισόδιο δύο μέρες πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η Βέφα Αλεξιάδου τελείωσε το Δημοτικό στο Βόλο και τη Φλώρινα, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο Γυμνάσιο του Βόλου και της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, σπούδασε βιολί στο «Ωδείο Κόντη». Σπούδασε χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως χημικός και εμπορικός αντιπρόσωπος.

Στο Πανεπιστήμιο γνώρισε τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο Αλεξιάδη, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1959 και απέκτησαν δύο κόρες, την Αγγελική και την Αλεξία, και δύο εγγονές. Δυστυχώς, η Βέφα Αλεξιάδου βίωσε την απώλεια του συζύγου της το 2006, των δύο κοριτσιών της το 2014 και το 2015, και της αδελφής της το 2015.

Το 1964, η Αλεξιάδου μετακόμισε με την οικογένειά της στην Αμερική για ένα χρόνο, λόγω υποτροφίας του συζύγου της. Είκοσι χρόνια αργότερα, η οικογένεια επέστρεψε στην Αμερική για ένα χρόνο, όπου η Βέφα Αλεξιάδου παρακολούθησε μαθήματα διαιτολογίας, υγιεινής τροφίμων και μαγειρικής.

Η «ιέρεια» της ελληνικής κουζίνας

Η Βέφα Αλεξιάδου ξεκίνησε την καριέρα της στη μαγειρική το 1980, εκδίδοντας το πρώτο της βιβλίο «Πρόσκληση σε Γεύμα». Ακολούθησαν και άλλα βιβλία μαγειρικής, με αποκορύφωμα τα «Ελληνική Μαγειρική» και «Ελληνική Ζαχαροπλαστική». Το 2004, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κυκλοφόρησε τα «Best της Ελληνικής Κουζίνας», τα οποία μεταφράστηκαν σε 7 γλώσσες.

Το 1990, η Βέφα Αλεξιάδου έκανε το ντεμπούτο της στην τηλεόραση, συμμετέχοντας στην εκπομπή «Πρωινός Καφές» του ΑΝΤ1. Ακολούθησαν και άλλες τηλεοπτικές εκπομπές σε διάφορα κανάλια, όπως το MEGA, o Alpha, το ALTER και το Blue Sky.

Το 1993, η Βέφα Αλεξιάδου ίδρυσε την αλυσίδα καταστημάτων «Vefa’s House», η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Η Βέφα Αλεξιάδου υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής γαστρονομίας, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην αναβίωση και την προβολή της ελληνικής κουζίνας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ