Ανοιχτή επιστολή προς τους τουριστικούς φορείς, τις τοπικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης της Χίου απευθύνει η εταιρεία ΛΑΤΩ Α.Ε., με αφορμή το έργο επέκτασης του διαδρόμου του Αεροδρομίου Χίου και ειδικότερα το υψομετρικό έργο που εκτελείται στο βόρειο κατώφλι του, καταγγέλλοντας αδιαφάνεια και επικίνδυνες επιλογές στη χρήση υλικών.
Η εταιρεία, απαντώντας σε επιφυλάξεις που φέρονται να έχουν διατυπωθεί από τουριστικούς φορείς σχετικά με την επάρκεια των αδρανών υλικών, δηλώνει κατηγορηματικά ότι μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του έργου, προσφέροντας πιστοποιημένα ασβεστολιθικά αδρανή που είναι απαραίτητα για τέτοιου είδους γεωτεχνικά έργα. Τονίζει ότι το έργο είναι τεχνικά ιδιαίτερο, καθώς προβλέπει σημαντική ανύψωση του κατωφλίου σε σεισμογενές και προσχωσιγενές έδαφος, κάτι που απαιτεί υλικά υψηλής αντοχής.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τροποποίησε εκ των υστέρων τους όρους του διαγωνισμού, επιτρέποντας στην ανάδοχο εταιρεία να επιλέγει υλικά κατά την κρίση της. Αυτό, σύμφωνα με τη ΛΑΤΩ Α.Ε., έχει οδηγήσει σε χρήση ανεπεξέργαστων εκσκαφών με υψηλή περιεκτικότητα σε γαιώδη, τα οποία κρίνονται ακατάλληλα.
Η επιστολή καταγγέλλει ότι οι πρακτικές που εφαρμόζονται θυμίζουν προηγούμενες περιπτώσεις, όπως αυτή στην περιοχή της Ι.Μ. Μυρσινιδίου, όπου παρατηρούνται φαινόμενα κατολίσθησης εξαιτίας της αλόγιστης απόληψης φυσικών σαθρών υλικών από τον πρώην Δήμο Ομηρούπολης, με τα σημάδια να είναι ακόμη ορατά στην οδό Βροντάδου – Καρδαμύλων.
Ανάλογες ανησυχίες εκφράζονται και για την περιοχή πέριξ της Ι.Μ. Αγίου Κωνσταντίνου, όπου η εταιρεία ισχυρίζεται ότι εάν προχωρήσει η απόληψη σαθρών υλικών, θα αποκαλυφθούν κρίσιμες στρατιωτικές οχυρώσεις, κάτι που είχε αποτραπεί στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τη ΛΑΤΩ Α.Ε., έχει προταθεί λύση για αποκατάσταση παλιού λατομείου, μεταφέροντας τα γαιώδη από το εργοτάξιο του Αεροδρομίου στον χώρο του πρώην λατομείου Κρουσουλούδη. Η πρόταση απορρίφθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος λόγω παλαιότερης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (987/2009), η οποία ακύρωσε την απόληψη 138.000 κυβικών μέτρων υλικού στην περιοχή.
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η εν λόγω απόφαση απεκρύβη από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες ενέκριναν εκ νέου την ίδια παρέμβαση. Για το λόγο αυτό, έχει προσφύγει ξανά στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της νέας αδειοδότησης, διαδικασία για την οποία δηλώνει βέβαιη δικαίωση, επικαλούμενη και σχετική δημόσια δήλωση τοπικού βουλευτή της κυβέρνησης.
Η επιστολή κλείνει με αιχμές για επιλεκτική εφαρμογή της νομιμότητας από κρατικές υπηρεσίες, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να τηρήσουν το νόμο με την ίδια ευλάβεια που απαιτείται και από τους ιδιώτες. Όπως αναφέρεται:
«Είχαμε και έχουμε – όπως και εσείς – το δικαίωμα και την υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματα των μετόχων, των εργαζομένων και των συναλλασσομένων με την εταιρία».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.