Όταν το 1922, ο Δήμος Χίου, παραχωρούσε χαμόσπιτα στην περιοχή του Κάστρου, προκειμένου να στεγαστούν τα θύματα των διώξεων του Κεμάλ Ατατούρκ, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 100 χρόνια μετά το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου θα καλούταν να συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο θα κατοχύρωνε ιδιοκτησιακά τα συγκεκριμένα σπίτια, προκειμένου να μη χαθεί δημοτική περιουσία.
Πως προέκυψε το θέμα
Το θέμα των προσφυγικών σπιτιών – στην πλειονότητά τους όλα σε κακή κατάσταση- απασχόλησε ξανά τον Δήμο, έπειτα από έλεγχο των ορκωτών λογιστών, οι οποίοι μέσα στο πόρισμά τους για τα οικονομικά του Δήμου Χίου, εντόπισαν την διακοπή είσπραξης των τυπικών μισθωμάτων από τους ενοίκους αυτών των σπιτιών, με αποτέλεσμα όπως επισημαίνουν να κινδυνεύει ο Δήμος με απώλεια δημοτικής περιουσίας.
Αναφερόμενος στο θέμα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Μπελέγρης, ανέφερε στον «π» ότι ουσιαστικά πρόκειται για 25 συμπολίτες μας που με οποιονδήποτε τρόπο συνδέονται με τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες για τις οποίες καταβάλουν το τυπικό μίσθωμα των 12 ευρώ ανά έτος.
«Χωρίς να γνωρίζουμε για ποιο λόγο, τα συγκεκριμένα μισθώματα σταμάτησαν να καταβάλλονται στον Δήμο Χίου από το 2012. Δεν είναι ότι ο Δήμος θα σωθεί παίρνοντας 100 ευρώ από τον κάθε συμπολίτη μας ως αναδρομικά για τη δεκαετία που μας πέρασε, ωστόσο πρόκειται για δημοτική περιουσία που ορκωτοί λογιστές, μας εγκαλούν και μας επισημαίνουν την υποχρέωσή μας, να μη χαθεί», ανέφερε ο κ. Μπελέγρης.
Με δεδομένο όμως, ότι κανείς δεν γνωρίζει, για ποια ακίνητα πρόκειται και σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτά ή αν χρησιμοποιούνται πλέον, ο Δήμος αποφάσισε τη σύσταση ειδικής επιτροπής από πολιτικούς μηχανικούς προκειμένου να εντοπιστούν τα συγκεκριμένα ακίνητα και στη συνέχεια να αποφανθεί η τύχη τους χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο οριστικής παραχώρησής τους, καθότι στον Δήμο Χίου δεν προσφέρουν τίποτα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.