Με αναπάντητα τα ερωτήματα που αφορούσαν τον ρόλο των επιτροπών ΚΕΠΑ που στήθηκαν από το ΙΚΑ για να ελέγξουν τα επιδόματα τυφλότητας, ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης η διήμερη ακροαματική διαδικασία που ασχολήθηκε με την περίπτωση 47 κατηγορουμένων που ελάμβαναν τα σχετικά επιδόματα καθώς και με την υπόθεση της Λεμονιάς Ζερβούδη- Βαρκάρη που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος.
Οι ποινές
Ειδικότερα για την πρώην Οφθαλμίατρο το Δικαστήριο αποφάσισε την καταδίκη της όπως ίσχυε στην πρωτόδικη απόφαση δηλαδή με 4,5 χρόνια φυλάκιση με 3ετή αναστολή και 1 χρόνο στέρησης των πολιτικών της δικαιωμάτων.
Για τις 46 από τις 48 περιπτώσεις όσων ελάμβαναν επιδόματα τυφλότητας, το Δικαστήριο τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή ενώ παράλληλα αθώωσε μία ηλικιωμένη γυναίκα με την αιτιολογία ότι σε μεταγενέστερο έλεγχο το 2014 διαπιστώθηκε ότι είχε 100% βαθμό τυφλότητας.
Η εισήγηση της Εισαγγελέως
Λίγο νωρίτερα από την ανακοίνωση της απόφασης η Εισαγγελέας Εφετών Άννα Νικητοπούλου, κατά την αγόρευσή της, απέρριψε τις ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για αβάσιμο κατηγορητήριο και παραγραφή των αδικημάτων, προτείνονταν την ενοχή 47 εκ των 48 κατηγορουμένων για την υπόθεση.
«Βεβαίωνε ψευδώς η ιατρός, παρασιώπησαν οι κατηγορούμενοι»
Αναφερόμενη στον ρόλο της πρώην Οφθαλμιάτρου Λ. Βαρκάρη, η Εισαγγελέας ανάφερε ότι με την ιδιότητά της χορηγούσε ειδικά έντυπα για την εγγραφή των ασθενών στο γενικό μητρώο τυφλών, στα οποία βεβαίωνε ψευδώς ότι οι κατηγορούμενοι είναι τυφλοί με σκοπό να τους χορηγηθούν επιδόματα τυφλότητας από την πρόνοια, τα οποία λάμβαναν μέχρι και τις 30/4/2014 με αποτέλεσμα να υποστεί βλάβη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και μεταγενέστερα ο Δήμος Χίου.
Το ίδιο κατηγορηματική υπήρξε στην αγόρευσή της και κατά των 47 κατηγορουμένων τονίζοντας ότι παρασιώπησαν το γεγονός ότι δεν ήταν τυφλοί, πείθοντας την πρόνοια να τους καταβάλει συγκεκριμένα ποσά κατά έτος, δημιουργώντας αντίστοιχο περιουσιακό όφελος σε βάρος όμως του Δημοσίου.
Διαφορετική υπήρξε η εισήγησή της για μία εκ των κατηγορουμένων που ακόμα και σε μεταγενέστερο έλεγχο κρίθηκε με ποσοστό τυφλότητας 100%.
«Θύματα των επιτροπών του ΙΚΑ»
Στην ακαταλληλότητα των επιτροπών που συστάθηκαν κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου αλλά και στον τρόπο που η ίδια εξέταζε τους ασθενείς, εστίασε στην απολογία της η Λεμονιά Βαρκάρη, αρνούμενη τις κατηγορίες περί ύπαρξης δόλου.
Η ίδια αμφισβήτησε την ποιότητα των εξετάσεων λέγοντας ότι δεν γίνονταν ορθή εξέταση ενώ υπογράμμισε ότι η διάγνωση των επιτροπών περί της ασθένειας ήταν ίδια με τη δική της.
Αναφερόμενη στους ελέγχους από τις επιτροπές ΚΕΠΑ, σημείωσε ότι η κάθοδός τους στη Χίο ήταν εσκεμμένη. «Οι ασθενείς έπεσαν θύματα μίας κατάστασης, όπως κι εγώ», είπε και συμπλήρωσε ότι: «Σεβάστηκα το δημόσιο χρήμα, υπηρέτησα την πολιτεία με όλες μου τις δυνάμεις. Δεν απέκτησα ούτε ένα περιουσιακό στοιχείο. Είμαι απόλυτα βέβαιη για την ορθότητα των διαγνώσεών μου και σαφώς αμφισβητώ τις επιτροπές».
Τέλος έκανε λόγο για στοχοποίηση εξαιτίας της ενασχόλησης του συζύγου της με την πολιτική. Καθόλη τη διάρκεια της απολογίας της η πρώην οφθαλμίατρος επανέλαβε πολλές φορές ότι αποτύπωσε αυτό που έβλεπε την ώρα της εξέτασης ενώ υπογράμμισε ότι κανονικά θα έπρεπε να γίνεται επανέλεγχος των όσων υπογράφει η ίδια, κάτι που δεν έγινε ποτέ.
«Ήταν επιτροπή μίας χρήσεως…»
Στο σύνολό τους πάντως όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης εστίασαν στο γεγονός ότι οι επιτροπές που συστάθηκαν από το ΙΚΑ είχαν μοναδικό σκοπό να επιβεβαιώσουν τις δηλώσεις του τότε διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου, που από την τηλεόραση είχε προαναγγείλει «τρομερές αποκαλύψεις στη Χίο».
Οι δικηγόροι τόνισαν ότι ρόλος των επιτροπών ήταν να κόψουν τα επιδόματα τυφλότητας ώστε να εξυπηρετήσουν πολιτικά συμφέροντα. Αυτό όπως είπαν, διαπιστώθηκε από το γεγονός ότι ο τρόπος που γινόταν η εξέταση δεν ήταν ο προβλεπόμενος ενώ οι εξετάσεις γίνονταν με νόμο του 1979 και όχι με τη νέα νομοθεσία.
«Δεν υπήρξε παράβαση καθήκοντος…»
Κλείνοντας το στάδιο των αγορεύσεων ο συνήγορος υπεράσπισης της πρώην Ιατρού του Νοσοκομείου, Δ. Γεωργούλης αναφέρθηκε στην ίδια χαρακτηρίζοντάς την ως ηθικό στοιχείο και αγνή προσωπικότητα. «Έστησε μόνη της την οφθαλμολογική κλινική. Εκεί χειρουργούσε δωρεάν όποιον είχε ανάγκη. Όλη της η περιουσία είναι ένα πατρικό σπίτι κι ένα χωράφι», είπε ο κ. Γεωργούλης και συνέχισε: «Δεν υπάρχει παράβαση καθήκοντος γιατί δεν ήταν στα καθήκοντά της η χορήγηση πιστοποιητικών ή επιδομάτων. Όλως αδίκως βρίσκεται σε αυτή τη θέση».
Η συνέχεια της υπόθεσης θα κριθεί σε επίπεδο Αρείου Πάγου, όπου η Λ. Βαρκάρη θα προσφύγει κατά της όλης διαδικασίας με το σκεπτικό ότι υπάρχουν βάσιμα στοιχεία ακυρότητας της δίκης η οποία διεξήχθη με βάση παλαιότερο νόμο του 1979.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.