Ο Βροντάδος και τα Καρδάμυλα βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας «Bora» που έπληξε τη Χίο το προηγούμενο διήμερο, με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία να παρεμβαίνει σε αρκετά περιστατικά εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων αλλά και πτώσεων τοιχίων αντιστήριξης.
Εντονότερες επιπτώσεις στον Βροντάδο και τα Καρδάμυλα
Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Χίου, Πύραρχος Σταύρος Καπελαρίδης, ανέφερε ότι οι βροχοπτώσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στην περιοχή του Βροντάδου, όπου καταγράφηκαν 28 κλήσεις για παρεμβάσεις της Πυροσβεστικής. Από αυτές, οι 13 αφορούσαν αντλήσεις υδάτων από υπόγεια και ισόγεια κατοικιών, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις πτώσεων δέντρων και διάσωσης πολιτών. «Μία οικογένεια εγκλωβίστηκε στο σπίτι της λόγω της αύξησης της στάθμης του νερού στην αυλή και χρειάστηκε να επέμβουμε για τη διάσωσή της», σημείωσε ο κ. Καπελαρίδης.
Ειδική αναφορά έκανε στις τεράστιες διαφορές στα επίπεδα βροχόπτωσης μεταξύ διαφορετικών περιοχών. «Ενώ στην πόλη της Χίου καταγράφηκαν μόλις 15 χιλιοστά βροχής, στο Βροντάδο οι μετρήσεις έφτασαν τα 75 χιλιοστά», υπογράμμισε, τονίζοντας πως τα τοπικά καιρικά φαινόμενα αποκτούν πλέον μεγαλύτερη ένταση λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η ανταπόκριση της Πολιτικής Προστασίας
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Ζώας, επισήμανε ότι οι τοπικές Αρχές είχαν θέσει σε ετοιμότητα όλα τα διαθέσιμα μέσα. «Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, οργανώσαμε συντονιστικό στο κτίριο της Περιφέρειας στο Καλουτά, όπου κατανεμήθηκαν οι δυνάμεις για την κάλυψη ολόκληρου του νησιού», δήλωσε. Παράλληλα, συνεργεία της Καθαριότητας προσπαθούσαν να απομακρύνουν φύλλα και φερτά υλικά από φρεάτια, αν και η συσσώρευσή τους συνέχιζε να προκαλεί προβλήματα.
Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία προχώρησε στη διανομή σακιών με άμμο σε επιχειρήσεις και κατοικίες που κινδύνευαν από πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνταν περιπολίες για την επιτήρηση της κατάστασης. Ο κ. Ζώας χαρακτήρισε την κινητοποίηση επιτυχημένη, παρά τα προβλήματα που καταγράφηκαν.
Πιθανές αιτίες και μέτρα πρόληψης
Ο κ. Καπελαρίδης ανέφερε ότι πολλά από τα προβλήματα οφείλονταν σε ατυχή συμβάντα, όπως η πτώση δέντρων και η μεταφορά φερτών υλικών που εμπόδισαν την κανονική ροή του νερού. «Όλα τα προληπτικά μέτρα είχαν ληφθεί, αλλά οι ιδιαίτερες συνθήκες δημιούργησαν πρωτόγνωρες καταστάσεις», τόνισε. Η κατάσταση στους χειμάρρους, ειδικά στην περιοχή των Καρδαμύλων, παρακολουθήθηκε στενά, με τις αρχές να παρακολουθούν τη στάθμη των υδάτων και να επεμβαίνουν όπου ήταν απαραίτητο.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.