Πόσοι από εμάς βλέποντας την εικόνα εγκατάλειψης των νησίδων ειδικά του Βροντάδου, δεν έχουν μπει στον πειρασμό της σύγκρισης με τον γειτονικό Τσεσμέ, διερωτώμενοι για την ανικανότητα της Περιφέρειας να τις καλλωπίσει δίνοντας ένα αισθητικό αποτέλεσμα αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών αλλά και των επισκεπτών του νησιού.
Οι νησίδες αυτές, αν και εντάσσονται στην καθημερινότητα των κατοίκων, προκαλούν αντιφατικές αντιδράσεις: άλλοι τις ευλογούν για τις ζωές που έχουν σώσει, ενώ άλλοι τις κατηγορούν για την καθυστέρηση που προκαλούν στους οδηγούς. Σε κάθε περίπτωση με δεδομένη την ύπαρξή τους, όλοι συνηγορούν σε ένα μόνο συμπέρασμα. Ότι η εικόνα που παρουσιάζουν δεν αρέσει σε κανέναν.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία και ο παραλογισμός της Περιφέρειας
Η διαδρομή από τη Χώρα προς τον Βροντάδο αποκαλύπτει μια εικόνα εγκατάλειψης με λίγες ιδιωτικές "οάσεις". Η ερημική εικόνα διακόπτεται μπροστά από το εστιατόριο "Στάση στ’ Αναστάση", όπου μια ομάδα πικροδάφνες φροντίζονται από τους ιδιοκτήτες, τη Μαρία Βλάττα Μαθιούδη και τον σύζυγό της, οι οποίοι έχουν επενδύσει προσωπικά στη φροντίδα των φυτών τους, αντιμετωπίζοντας όμως αντιδράσεις από τις αρχές που τους ζήτησαν να τα αφαιρέσουν ως "παράνομα".
Συνεχίζοντας την πορεία, συναντά κανείς ξερόχορτα, με μόνη εξαίρεση μπροστά από το Γυμνάσιο Βροντάδου και την επιχείρηση "Βερίκοκο", όπου μικρές και μεγαλύτερες βουκαμβίλιες προσθέτουν χρώμα. Ο ιδιοκτήτης, Ζαννής Ζαννίκος, εξηγεί ότι έχει επιλέξει συγκεκριμένα φυτά που αντέχουν στο αλάτι και το λίγο χώμα, φροντίζοντάς τα από το 2017. Παρά τις αντιδράσεις της περιφέρειας, συνεχίζει να φυτεύει και να φροντίζει τα φυτά του.
Αντίστοιχα, μπροστά από την επιχείρηση "Pizza Express", η ιδιωτική πρωτοβουλία επεκτείνεται για μερικά μέτρα παραπέρα, με αποτέλεσμα μια όμορφη εικόνα. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, εξηγεί ότι οι κρατικές αρχές είχαν ξεριζώσει τα φυτά που φύτεψε η μητέρα του, αλλά οι κάτοικοι συνεχίζουν να τα αναδημιουργούν.
Η διαδρομή ολοκληρώνεται στο ύψος του Παντελάκη, όπου συναντάμε άναρχα φυτά, όπως μια άγρια ελιά, που προσθέτουν χρώμα αλλά και κινδύνους καθώς εισέρχονται στον δρόμο. Εκεί, η κρατική παρέμβαση φαίνεται να απουσιάζει, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις.
Στο τελικό τμήμα, στο ύψος του Βελονά, μια οικογένεια δημιουργεί τη δική της όαση, αλλάζοντας τα φυτά ανάλογα με την εποχή. Τώρα υπήρχε μαστιχάκι, ενώ κατά το παρελθόν υπήρχαν ηλιοτρόπια που προσέλκυαν πολλούς επισκέπτες για φωτογράφιση.
Ο «Πολίτης» ελπίζει ότι αυτό το άρθρο δεν θα αποτελέσει αφορμή για να διωχθούν οι πολίτες που ανέλαβαν τη φροντίδα των νησίδων, αλλά θα παρακινήσει την Περιφέρεια επιτέλους να ακολουθήσει το παράδειγμα των κατοίκων και να επενδύσει στην ανάπλαση των δημόσιων χώρων. Οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες αποδεικνύουν ότι με λίγη φροντίδα, ακόμα και οι πιο εγκαταλελειμμένοι χώροι μπορούν να μετατραπούν σε μικρές οάσεις.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.