Προβληματισμό – σίγουρα πάντως όχι από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Χίου που μέχρι σήμερα τηρούν σιγή ιχθύος- προκαλεί η πρακτική της νέας δημοτικής αρχής, να απαξιώσει σταδιακά τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Χίου, αναβαθμίζοντας από την άλλη τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Τριήρης Αναπτυξιακή», μέσα από συνεχείς προγραμματικές συμβάσεις, υπό την πρόφαση της αδυναμίας εκτέλεσης μελετών από την Τεχνική Υπηρεσία.
Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης πρακτικής, είναι οι τελευταίες συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Χίου, στις οποίες, η Τεχνική Υπηρεσία εκπροσωπούμενη από στελέχη της, δηλώνει συνεχώς αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων της, εισηγούμενη από την άλλη, την παραχώρηση έργου της στον ΑΟΤΑ.
Έτσι ανάμεσα στις τελευταίες αποφάσεις, ξεχωρίζουν, η παροχή υπηρεσιών καθαρισμού στους βρεφονηπιακούς σταθμούς Χίου, η μελέτη του ενιαίου παραλιακού μετώπου Δασκαλόπετρα- Κοντάρι, η μελέτη επέκτασης του ΕΠΑ.Λ. Χίου, η ολοκλήρωση των μελετών εκσυγχρονισμού αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου κ.α..
Ζητούμενο ο έλεγχος της διαφάνειας
Παρά το ότι μπορεί να προσφέρει οφέλη σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως την εξειδίκευση και την αποτελεσματικότερη διαχείριση πόρων, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι που πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, με πρώτο και κύριο τον έλεγχο διαφάνειας, κάτι που αποτέλεσε σημαία της νυν δημοτικής αρχής προεκλογικά.
Ένας από τους βασικούς κινδύνους είναι η απώλεια του άμεσου ελέγχου των δραστηριοτήτων του ΑΟΤΑ, από το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού ως αυτόνομος οργανισμός μπορεί να λειτουργεί με διαφορετικούς κανόνες και διαδικασίες, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά επαρκούς εποπτείας και λογοδοσίας.
Επιπλέον, ένας άλλος σοβαρός κίνδυνος είναι η σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Ο ΑΟΤΑ έχοντας μεγαλύτερη ευελιξία, μπορεί να αναθέσει έργα και υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις κόστους για τους δημότες της Χίου και να μειώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού οι ιδιωτικές εταιρείες συχνά στοχεύουν στο κέρδος παρά στη δημόσια ωφέλεια.
Πρόσθετα, όπως άλλωστε έχει επισημανθεί και στην προ έτους συζήτηση για τη σύσταση του ΑΟΤΑ, η διαχείριση του ΑΟΤΑ χωρίς έλεγχο και εποπτεία από το Δημοτικό Συμβούλιο, μπορεί να οδηγήσει σε ανισομερή κατανομή πόρων μέσω απευθείας αναθέσεων ενώ η συνεχής εκχώρηση αρμοδιοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε δημοκρατικό έλλειμμα, καθώς οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν λιγότερο λόγο στις αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.
Υπό το αυτή την έννοια, είναι στο χέρι της νέας Δημοτικής Αρχής, να δημιουργήσει εκείνα τα εργαλεία διαφάνειας λειτουργίας του ΑΟΤΑ, ώστε ανά πάσα στιγμή οι δημοτικοί σύμβουλοι να γνωρίζουν ποιες μελέτες δίνονται σε ποιους μελετητές και με ποια χρήματα, ώστε από την αρχή της νέας δημοτικής περιόδου να μην υπάρξουν σκιές.
*ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "Π"
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.