Όταν πριν από σχεδόν μία εβδομάδα, με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους, ήρθε η έγκριση του Κεντρικού Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου Αιγαίου για τις παρεμβάσεις που προωθεί η Δημοτική Αρχή στο κέντρο της πόλης, όλοι πίστεψαν ότι πρόκειται για μία θετική για τον Δήμο Απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή της αμφισβητούμενης μελέτης.
Είναι όμως έτσι; Μία ματιά στην απόφαση του Κεντρικού Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου καθώς και στο αναλυτικό σκεπτικό της, αποδεικνύει ότι ναι μεν ο Δήμος παίρνει το πράσινο φως, ωστόσο υποχρεώνεται να τηρήσει στο ακέραιο όσα ζητούν οι θιγόμενοι κάτοικοι εδώ και καιρό.
Η συνεδρίαση και η ρητή δέσμευση του Δήμου
Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς αναφέρθηκε στην πρόταση για μετατροπής της οδού Δημοκρατίας σε δρόμο διπλής κυκλοφορίας, τη μετατροπή των περιμετρικών οδών του κήπου σε οδούς ήπιας κυκλοφοριακής ρύθμισης καθώς και στην πρόθεση του Δήμου να προσχωρήσει σε δημιουργία δημοτικών χώρων στάθμευσης, συλλεκτήριων δρόμων καθώς και σε παρεμβάσεις στο λιμάνι.
Στον αντίποδα ο Στ. Κουτσοδόντης επεσήμανε ότι με τον σχεδιασμό του Δήμου η οδός Δημοκρατίας θα αλλάξει φυσιογνωμία καθώς θα δεχθεί τεράστια κυκλοφοριακά φορτία ενώ θα δυσκολέψει η στάθμευση των αυτοκινήτων.
Έπειτα από διεξοδική συζήτηση το Συμβούλιο με ψήφους 7 προς 1 τάχθηκε υπέρ της αποδοχής της ένστασης του Δήμου Χίου αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η απόφαση του Συμβουλίου προβλέπει ότι προϋπόθεση αποτελεί η λήψη εγκρίσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις καθώς και η αποδοχή του αιτήματος των κατοίκων που αφορά στην τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου κάτι που η απόφαση το χαρακτηρίζει απαραίτητο.
«Δεν διαφωνούμε με την ανάπλαση…»
Ο «π» απευθύνθηκε και στον εκπρόσωπο των θιγόμενων κατοίκων Στ. Κουτσοδόντη ο οποίος μαζί με την δικηγόρο Μυτιλήνης Αγγελική Σαντή εκπροσώπησαν τους ενδιαφερόμενους δημότες και καταστηματάρχες της Χίου κατά τη συνεδρίαση του Οργάνου στο γειτονικό νησί.
«Αναπτύξαμε όλους τους λόγους της αντίθεσής μας μόνο ως προς το θέμα των πεζοδρομήσεων και κατά συνέπεια της επιβάρυνσης του κυκλοφοριακού φόρτου, με όσες αρνητικές επιπτώσεις θα επιφέρει στη ζωή της πόλης και των κατοίκων της, και όχι της ανάπλασης του δημοτικού κήπου, ο οποίος χωρίς αμφιβολία έχει ανάγκη επεμβάσεων ευπρεπισμού και αισθητικής», ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Κουτσοδόντης και συνέχισε λέγοντας:
«Όσοι επιχαίρουν ότι πέτυχαν μία καλή απόφαση, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι πρόκειται για μία πολύ κακή απόφαση η οποία έρχεται να μας δικαιώσει. Είναι ένας προεκλογικός πανηγυρισμός για να παρουσιαστεί στο χιώτικο κοινό ότι εξασφάλισε ο Δήμος της Χίου και κατ’ επέκταση ο Δήμαρχος μία άδεια και ότι κάτι τελικά πέτυχε».
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΔΩ
Η διαφοροποίηση του ενός μέλους
Ιδιαίτερης αξίας είναι η αιτιολόγηση του μειοψηφούντος μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτοντικής Αναστάσιου Τσώνη, ο οποίος στην εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση της αρνητικής του ψήφου, επισημαίνει ότι την ευθύνη του χωροταξικού σχεδιασμού για την διαμόρφωση αστικών περιοχών, των ελεύθερων χώρων καθώς και των περιοχών άσκησης παραγωγικής δραστηριότητας την έχει το Κράτος και όχι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Σε περιπτώσεις ευρύτερους σχεδιασμού, με τις οποίες μέσω της σχετικής μελέτης, μεταβάλλονται ρυμοτομικές γραμμές, προβλέπονται πεζοδρομήσεις οδών, ενοποιούνται οδοί με πλατεία κλπ, δηλαδή γίνεται χωροταξική επέμβαση, πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία έκδοσης πράξης της κεντρικής διοίκησης και συγκεκριμένα είτε Προεδρικού Διατάγματος, είτε απόφαση ΥΠΕΚΑ, ανάλογα με το είδος της εκάστοτε παρέμβασης προκειμένου να είναι δυνατή η εφαρμογή της προτεινόμενης μελέτης επί του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης», αναφέρει.
Ειδικότερα για την περίπτωση της Χίου ο κ. Τσώνης είναι κατηγορηματικός: «Το αντικείμενο της υποβληθείσας μελέτης αφορά περιοχή με τροποποιήσεις εντός ισχύοντος σχεδίου πόλης, όπως στην πλατεία Χίων Διδασκάλων, όπου δημιουργείται περιοχή μόνο για την κυκλοφορία πεζών και στην οδό Πολυτεχνείου, η οποία μετατρέπεται σε οδό ήπιας κυκλοφορίας κι ακόμη, αντικαθίσταται κοινόχρηστος χώρος (δρόμος) με επίσης κοινόχρηστο χώρο (χώρος πρασίνου) χωρίς να έχει εγκριθεί η κατά τα ανωτέρω τροποποίηση των ρυμοτομικών γραμμών που θίγονται με την επιχειρούμενη επανασχεδίαση. Με δεδομένο ότι η προκείμενη μελέτη, δεν έχει τον χαρακτήρα προμελέτης ούτε παρουσιάζεται ως προμελέτη αλλά μέσω της προτεινόμενης ανάπλασης της πλατείας, λαμβάνει χώρα χωροταξική επέμβαση με μεταβολή μεταξύ άλλων και ρυμοτομικών γραμμών, απαιτείται προηγούμενη έκδοση διατάγματος τροποποίησης του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου, επί του οποίου θα μπορούσε αυτή να εφαρμοστεί».
Προσφεύγουν στη Γενική Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης
Επόμενο βήμα για τους κατοίκους του κέντρου, είναι η προσφυγή στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης. «Προσφεύγουμε εκεί για διάφορους λόγους. Κάνουμε καταγγελία κατά του Δημάρχου Μ. Βουρνού, κατά του αντιδημάρχου Στρ. Γδύση και κατά του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Λ. Παπαλάνη. Από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και πολύ μετρημένα. Δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω. Στον νόμο υπόκεινται και οι πολίτες αλλά και οι αιρετοί», καταλήγει ο κ. Κουτσοδόντης.
ΚΕΣΑΑ (1) 97f5a9bfab
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.