Ο αναπροσανατολισμός των μεταναστευτικών ροών και η προσθήκη νέων νησιών, ακόμα κι όσων δεν διαθέτουν κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, στον κατάλογο των σημείων πρώτης υποδοχής, μεταβάλει, πιθανά βραχυπρόθεσμα, τα δεδομένα της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο.
Αύριο το νησί μας συμπληρώνει ένα μήνα χωρίς την παραμικρή άφιξη, με τα ερωτήματα για την τακτική που εφαρμόζουν τα δουλεμπορικά κυκλώματα των έναντι Τουρκικών παραλίων να παραμένουν δυσεξήγητα για όσους το επιχειρούν στη βάση της λογικής.
Οι ροές προς τα νησιά του Αιγαίου δεν σταμάτησαν, καθώς μέσα σε ένα διήμερο (Δευτέρα – Τρίτη) συνολικά έφθασαν με λέμβους από την Τουρκία 311 άτομα. Βασικός προορισμός τους επανήλθε η Λέσβος, στις ακτές της οποίας αποβιβάστηκαν 172. Στη Σάμο βγήκαν 26 και άλλοι73 έφθασαν σε άλλα νησιά όπου δεν υπάρχουν κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης.
Τα δεδομένα
Η φραγή στις αφίξεις σχεδόν επί ένα μήνα, σε συνδυασμό με την τακτική της περιορισμένης σιωπηρής αποσυμφόρησης που ακολουθεί το κυβερνητικό επιτελείο, δημιούργησαν κενές θέσεις στη ΒΙΑΛ και την παράλληλη δυνατότητα ενδονησιωτικής κινητικότητας από τον αυθαίρετο καταυλισμό της Σούδας προς τον καταυλισμό του Χαλκειούς. Η μετακίνηση δεν είναι εύκολη καθώς, όπως κατέδειξε επιτόπια παρουσία του «π» στη ΒΙΑΛ, δεν υπάρχουν οικίσκοι εντελώς άδειοι αλλά κενά κρεβάτια, οπότε απαιτείται η εσωτερική μετακίνηση και διευθέτηση των ήδη διαμενόντων.
Ιδανικές συνθήκες
Τα παραπάνω δεδομένα, καθώς και η αίσθηση ότι στις σκηνές της Σούδας ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχει περιοριστεί σε κάτω από 700 δημιουργούν ιδανικές συνθήκες πίεσης για να κλείσει σύντομα ο καταυλισμός. Η κλιμάκωση της πίεσης προς την κυβέρνηση να εντείνει τις μετακινήσεις σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας ενδέχεται σύντομα να επιτρέψει να κλείσει οριστικά η ντροπή της Σούδας.
Το θέλουν πραγματικά;
Για να συμβεί αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι το θέλουν και οι δυο εμπλεκόμενοι φορείς. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αρχικά και η δημοτική αρχή Χίου στη συνέχεια. Το μεν πρώτο να εκμεταλλευτεί τις μηδενικέ ροές της Χίου, η δε δεύτερη να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει ζωή και χωρίς τη Σούδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο δημοτικό επιτελείο ασκούνται εσωτερικές πιέσεις προκειμένου να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αδειάσει η Σούδα το συντομότερο δυνατό, με ορισμένους να θέτουν τελεσίγραφο 15 ημερών στη δημοτική αρχή για να κινητοποιηθεί και να δράσει.
Το θέλει όμως πραγματικά; Πολλοί υποστηρίζουν ότι η δημοτική αρχή έχει βολευτεί με τη διαχείριση μέρους των μεταναστευτικών πόρων που καταλήγουν στο νησί μας και σε κάθε περίπτωση δεν θέλει να ξαναζήσει στιγμές ... δημοτικού κήπου. Προτιμά δηλαδή να διατηρεί τη Σούδα ως δομή – κάβα, αν και πάλι οι ροές επανακάμψουν. Οι πιέσεις πάντως τόσο προς εκείνη όσο και τις υπηρεσιακές αρχές εντείνονται και μέσα στις επόμενες μέρες οφείλει να λάβει τις τελικές της αποφάσεις.
Επαναφέρονται σενάρια για ΧΑΔΑ
Η περίεργη σιγή που ακολούθησε την ανταλλαγή επιστολών για το 18 εντείνει το σενάριο η περίπτωση να εγκατασταθεί εκεί το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. να αποδυναμώνεται. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκ μέρους στελεχών της δημοτικής αρχής επαναφέρεται εκ νέου η πρόταση για το ΧΑΔΑ. Η πρόταση δεν υποβάλλεται επίσημα, αφενός για να μην φανεί ότι ο Δήμος σπάει το αρραγές μέτωπο των «4», αφετέρου γιατί στο Δήμο δεν επιθυμούν να πάρουν και πάλι το πολιτικό κόστος.
«Όλοι βλέπουμε ότι η αρχική μας πρόταση για το ΧΑΔΑ ήταν η καταλληλότερη. Ήταν, ίσως, λάθος ότι δεν επιμείναμε τότε στην υλοποίηση της. Δεν θα είμαστε όμως πια εμείς που θα την επαναφέρουμε στο τραπέζι. Αρκετό πολιτικό κόστος επιμεριστήκαμε. Δεν θα φέρουμε όμως αντίρρηση μόλις κατατεθεί επίσημα από κάποιον», μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της δημοτικής αρχής μέλος της.
Αναγκαία συνθήκη, φυσικά, για να ξεκινήσει με σοβαρότητα ένας διάλογος για τον αριθμό των δομών που θα διατηρηθούν στο νησί μας και τη μορφή τους, είναι να επανέλθει η επικοινωνία μεταξύ τοπικών αρχών και κυβέρνησης, η οποία περιορίζεται μέχρι τώρα σε επίπεδο επαφών με το Ν. Τόσκα. Κι εδώ τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη έχουν την ευθύνη να μεθοδεύσουν τις καταστάσεις ομαλοποίησης.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.