O Selim Brisel ζει τα τελευταία τρία χρόνια στη Βολισσό και από αύριο η έκθεση ζωγραφικής του με τίτλο «Αναπνέουμε όλοι τον ίδιο αέρα» θα φιλοξενείται μέχρι και τις 25 Αυγούστου στον χώρο της Συλλογής Θωμά Τσολάκη στην Πλατεία Χριστού της Βολισσού.
O Selim Brisel είναι επαγγελματίας εικαστικός καλλιτέχνης, ο οποίος εκφράζεται με πολλαπλά μέσα, όπως σχέδιο, ζωγραφική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, βίντεο, performance. Από το 1990 εκθέτει τη δουλειά του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Από το 1991, ασχολείται με την επιμέλεια ποικίλλων καλλιτεχνικών προγραμμάτων σε οργανισμούς. Από το 1999 έως το 2010, και από το 2015 έως σήμερα, είναι υπεύθυνος για την οργάνωση και την επιμέλεια της KASAGALLERY του Πανεπιστημίου Sabanci, ενώ από το 1999 είναι ένας από τους διευθύνοντες συμβούλους του BJCEM. Από το ’93-’99 διδάσκει Εικαστικές Τέχνες σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο του Bilkent, και από το ’99 έως σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Sabanci.
Ο ίδιος αναφέρει ότι πριν από 14 χρόνια επισκέφτηκε τη Βολισσό για πρώτη φορά και κατάλαβε ότι είναι το μέρος που θέλει να ζήσει: «Τα συναισθήματά μου με οδήγησαν στη Βολισσό για πρώτη φορά πριν 14 χρόνια και από τότε αποφάσισα να ζήσω εδώ. Ζω στη Βολισσό τα τελευταία τρία χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων γνώρισα πολλούς ανθρώπους στο χωριό και μέσω της επαφής μας και της κοινής μας ζωής αισθάνθηκα ότι μοιραζόμαστε γνώσεις, ιδέες, συναισθήματα και τα καλά αυτού του τόπου. Με κάποιο τρόπο όλοι αναπνέουμε τον ίδιο αέρα. Το χωριό έγινε σαν ένας πλανήτης, ένας κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε και αναπνέουμε όλοι μαζί. Από αυτό το συναίσθημα εμπνεύστηκα και τον τίτλοι της έκθεσης που μου πρότεινε, ευγενικά και με εμπιστοσύνη, να υλοποιήσω η Στέλλα Τσακίρη. Δημιούργησα τα περισσότερα από τα έργα μου στο σπίτι μου στη Βολισσό στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα ’18-’19. Τα χρώματα που χρησιμοποίησα για να φτιάξω αυτούς τους πλανήτες τα δανείστηκα από την αρχαία ελληνική κεραμική (μαύρο, κίτρινο του κρόκου, ανοικτό και σκούρο καφέ, πορτοκαλί, κίτρινο και χρυσαφί). Τον τρόπο της απεικόνισης των μορφών τον δανείστηκα από τις μικρογραφίες της Ισλαμικής τέχνης (προοπτική της κλίμακας) και οι καθαυτό μορφές είναι από το σύνηθες και αντιπροσωπευτικό εικαστικό λεξιλόγιό μου. Σκοπός μου είναι να συγκεντρώσω όλα αυτά τα πολλαπλά στοιχεία έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία ολότητα, μια ένωση, μια κοινή γλώσσα, σαν τον αέρα που όλοι μαζί αναπνέουμε: τα φυτά, τα ζώα και οι άνθρωποι όπως πρωτοαναφέρθηκε στη Σχολή της Ιωνίας», καταλήγει ο Selim Brisel.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.