Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της υποβάθμισης των περιουσιών τους εξακολουθούν να βρίσκονται δεκάδες κάτοικοι στον Βροντάδο εξαιτίας της ακατανόητης απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος να επαναφέρει σε εφαρμογή, ειδικά για τον Βροντάδο, ΦΕΚ του 1988 (!) με το οποίο επανέρχονται οι χρήσεις γης πριν 30 περίπου χρόνια.
Όπως κατήγγειλε στον «π» ο δημοτικός σύμβουλος, Ν. Νύκτας, το Γενικό Πολεοδομικό του 1988 αναστάλθηκε το 1997 και τέθηκε ξανά σε εφαρμογή το 2013. Από τότε μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σειρά σημαντικών προβλημάτων, αφού με αυτόν τον τρόπο δεσμεύονται δεκάδες περιουσίες ενώ άλλες ιδιοκτησίες καθίστανται απαγορευτικές για χτίσιμο ή πώληση.
«Μιλάμε για ένα πολεοδομικό που συντάχθηκε πριν 30 χρόνια και επανήλθε τώρα, αφού προηγουμένως είχαν χτιστεί εκατοντάδες κατοικίες στον Βροντάδο, έχουν αλλάξει οι χρήσεις γης και πολλοί ιδιώτες έσπευσαν να αγοράσουν οικόπεδα», ανέφερε ο Ν. Νύκτας.
Σχολείο στην Ερειθιανή, χώρος αναψυχής στο Γούβι
Τη διάσταση του προβλήματος που δημιουργεί η εφαρμογή ενός αναχρονιστικού πολεοδομικού σχεδιασμού, δίνουν δύο βασικά παραδείγματα. Το πρώτο αφορά στην περιοχή της Ερειθιανής, εκεί όπου το πολεοδομικό του 1988 προβλέπει τη δέσμευση μίας μεγάλης έκτασης για σχολείο, ενώ ήδη υπάρχει σε λειτουργία το νέο σχολείο της Ερειθιανής!
Το δεύτερο και πιο χαρακτηριστικό αφορά την περίπτωση του Πετροκάραβου, όπου το παλιό πολεοδομικό προβλέπει τη δημιουργία χώρου πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής, που όχι μόνο υπάρχει αλλά η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ζητά την κατεδάφισή των εγκαταστάσεων ως αυθαίρετων.
«Θεωρώ ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν οι βουλευτές μας ώστε να ανασταλεί η λειτουργία του μέχρι να βγει νέο πολεοδομικό σχέδιο. Ήδη έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά προβλήματα», αναφέρει ο Ν. Νύκτας.
Προβληματική η κατάσταση
Τον παραλογισμό του Δημοσίου αποτυπώνει, εκτός των άλλων, και υπηρεσιακό σημείωμα του Τμήματος Χωροταξίας και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου, που ήδη από το 2016 επισημαίνει ότι η διάταξη του νόμου του 2013 που τελικά τέθηκε σε εφαρμογή σχεδόν στις αρχές του 2017 καθίσταται αναποτελεσματική επειδή επιβάλει χρήσης γης που μελετήθηκαν και καθορίστηκαν πριν από 30 χρόνια. Χαρακτηρίζει μάλιστα την επαναφορά των χρήσεων γης με στοιχεία του 1988 ως παράδοξη. Στο υπηρεσιακό σημείωμα γίνεται λόγος για διατάξεις που είναι αδύνατον να εφαρμοστούν στην πράξη, αφού υπήρξε ραγδαία ανοικοδόμηση της περιοχής τα τελευταία χρόνια με την ανέγερση εκατοντάδων οικοδομών.
Μόνη λύση η αναστολή των διατάξεων
Παρότι η εφαρμογή μίας τέτοιας απόφασης εκκρεμούσε περί τα 3 χρόνια, μόλις το τελευταίο διάστημα άρχισαν να γίνονται αντιληπτές οι συνέπειές της. Έτσι ο Ν. Νύκτας απευθύνει έκκληση στους Χιώτες βουλευτές να καταργηθούν οι προβληματικές διατάξεις του νόμου του 2013 και να επανέλθουν σε ισχύ οι αντίστοιχες του 1998 με τις οποίες η δεσμευτικότητα των χρήσεων γης είχε ανασταλεί.
Παράλληλα ζητά να δοθεί προθεσμία ώστε οι κάτοικοι να καταθέσουν αιτήσεις τροποποίησης ή αναθεώρησης που θα ανταποκρίνονται στη σημερινή χωροταξική και πολεοδομική κατάσταση του Βροντάδου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.