Όταν το βράδυ της 25ης Αυγούστου 2016, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου λάμβανε τηλεφώνημα για πυρκαγιά στη θέση Σίλιμας της Σιδηρούντας, κανείς δεν φαντάζονταν ότι θα αποτελούσε την πλέον τραγική πυρκαγιά της τελευταίας 20ετίας, που οδήγησε στον θάνατο μία γυναίκα και τραυμάτισε σοβαρά ακόμα 3 συμπολίτες μας.
4 χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά τα ερωτήματα των ίδιων των θυμάτων, των οικογενειών τους, αλλά και γενικότερα της χιώτικης κοινωνίας ακόμη αποζητούν απαντήσεις, αφού το αίτημα για διερεύνηση και απόδοση ευθυνών παραμένει αναπάντητο, με τη δικογραφία να βρίσκεται βαλτωμένη στα γραφεία της Εισαγγελίας Χίου.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δικαστικός πραγματογνώμονας ορίστηκε περίπου 3 ολόκληρα χρόνια μετά την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία για τη διαδικασία της πραγματογνωμοσύνης.
Ακόμα κι έτσι όμως, το πόρισμα του Δικαστικού Πραγματογνώμονα Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού Δημήτριου Λιότσου, -του ίδιου δηλαδή ανθρώπου που ανέλαβε και το πόρισμα στο Μάτι της Αττικής και που δεν φοβήθηκε τις πιέσεις που όπως φαίνεται του ασκήθηκαν- σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «π», αποτελεί καταπέλτη για τα λάθη και τις παραλείψεις που άφησαν απροστάτευτους κάτοικους και οδήγησαν σε πανικό με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με τον θάνατο και ακόμα και σήμερα να παλεύουν για αποκατάσταση εξαιτίας των σοβαρών εγκαυμάτων που υπέστησαν.
Το πόρισμα
Η έκθεση προκαταρκτικής πραγματονωμοσύνης που παραδόθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών στις 30 Ιανουαρίου 2020 και που μέχρι σήμερα συνεχίζει προκλητικά να παραμένει στα συρτάρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χίου, αποτελεί ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών όπου αυτές εντοπίζονται από τη Δικαιοσύνη, αφού με τη λεπτομέρεια των 399 σελίδων της, απαντά σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν, για τους καλά γνωρίζοντες την υπόθεση και μαζί με τις δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων εμφανίζουν ανάγλυφα τα όσα τραγικά συνέβησαν στην Σιδηρούντα εκείνο το βράδυ.
Στην πολυσέλιδη έκθεσή του ο Δημήτρης Λιότσος, τοποθετεί χρονικά την έναρξη της πυρκαγιάς στις 23:48 της 25ης Αυγούστου 2016, στην περιοχή της Κατάβασης, με την Πυροσβεστική να ενημερώνεται από περιπολικό σκάφος της Π.Υ. που σταθμεύει στην περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα καλώδια μέσης τάσης
Το πόρισμα σημειώνει ότι η αρχική εστία της πυρκαγιάς ήταν σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στην οποία περνούσεγραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Μέσης Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.
Στο πόρισμα, εκτός των άλλων σημειώνεται το γεγονός ότι δεν διορίστηκε ειδικός πραγματογνώμονας με ειδικότητα ηλεκτρολόγου μηχανολόγου, προκειμένου να διαπιστωθεί η εμπλοκή ή μη του ΔΕΔΔΗΕ στο περιστατικό, η οποία κατά το πόρισμα ήταν πολύ πιθανή.
Κανένας συντονισμός από τις αρχές
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον συντονισμό των αρχών. Και αυτό διότι στο πόρισμα, σύμφωνα με πηγές του «π», σημειώνεται ότι ενώ η πυρκαγιά ήταν ανεξέλεγκτη, κατευθύνονταν προς τον οικισμό και παρότι υπήρχε διακοπή νερού και ρεύματος, μέχρι και τις 2 το πρωί της 26ης Αυγούστου 2016, δεν είχε υπάρξει συντονισμός μεταξύ των αρχών ενώ κατά πληροφορίες, δίνεται βάρος στο γεγονός ότι οι πολίτες δεν ενημερώθηκαν από τους συναρμόδιους φορείς για το αν θα έπρεπε να αποχωρήσουν οργανωμένα από το χωριό ή αν θα έπρεπε να παραμείνουν στις οικίες τους, κάτι που κατέθεσε και στην πρόσφατη συνέντευξή της στον «π» το θύμα της Πυρκαγιάς Άρτεμης Καψύλη.
Επιπλέον, το πόρισμα φαίνεται ότι επιρρίπτει ευθύνες και στο κομμάτι της οργανωμένης εκκένωσης, με τις πληροφορίες του «π» να αναφέρουν ότι υπάρχει η διαπίστωση ότι χάθηκαν 4:30 ώρες μέσα στις οποίες θα μπορούσε να μετακινηθεί ασφαλώς σε άλλο σημείο ο πληθυσμός, που εκείνη την ώρα δεν ξεπερνούσε τα 50-60 άτομα.
Η μοναδική πηγή ενημέρωσης των κατοίκων του οικισμού κατά το πόρισμα φαίνεται ότι αναφέρεται μόνο στην γενική δυνατότητα που υπάρχει προς κλήση του τηλεφωνικού κέντρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη προσπάθεια πληροφόρησης ή προστασίας των ατόμων που βρίσκονταν στον οικισμό για την καταστροφική απειλή που πλησίαζε τον οικισμό και που έφτασε σε αυτόν μετά από 5 ώρες.
Χωρίς ασθενοφόρο
Ένα από τα βασικά σημεία, είναι και αυτό της έλλειψης ασθενοφόρου αφού, το πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν είχε προβλεφθεί η παρουσία του στην περιοχή, ακόμα και στην περίπτωση που απλά κάποιος τραυματίζονταν στο πεδίο.
Σημειώνεται μάλιστα ότι, η μεταφορά τυχόν τραυματιών από απλά οχήματα θα μπορούσε να επιβαρύνει επιπλέον την υγεία των ατόμων που χρειάζονταν την παροχή πρώτων βοηθειών.
Ουδέποτε συνεδρίασε το Σ.Τ.Ο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «π», αποτελεί το γεγονός ότι ο δικαστικός πραγματογνώμονας αφιερώνει ένα σημαντικό μέρος του πορίσματος και στο γεγονός ότι παρότι προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, ουδέποτε συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, κάτι που αποδίδεται στην λανθασμένη αξιολόγηση του κινδύνου.
Ελλιπείς πυροσβεστικές δυνάμεις
Επιπλέον, φαίνεται κατά τις πληροφορίες του «π» ότι γίνεται αναφορά και στον μειωμένο αριθμό των πυροσβεστικών δυνάμεων εντός του χωριού, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες υπήρχαν μόνο 3 εθελοντικά οχήματα εκείνη τη στιγμή μέσα στη Σιδηρούντα.
Το πόρισμα, καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι, αν οι κάτοικοι παρέμεναν μέσα στα σπίτια τους θα ήταν ασφαλείς, αφού σημειώνεται ότι υπήρχαν οικίες με ξύλινες σκεπές και άλλα τμήματα που δεν επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό περί ανθεκτικότητας του οικισμού.
Τέλος, οι πληροφορίες του «π» κάνουν λόγο για καταγραφή εκ μέρους του πραγματογνώμονα σε ασυντόνιστες ενέργειες προσώπων, που εκ του νόμου δεν είναι στα καθήκοντά τους με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διαχείριση μίας κατάστασης πανικού.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.