Την οργανωμένη διεκδίκηση της ένταξης της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, έθεσαν στο προσκήνιο οι σημερινές συναντήσεις αντιπροσωπείας πολιτών και εκπροσώπων φορέων με τον Δήμαρχο Χίου, Γιάννη Μαλαφή, και τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Βρουλή.
Η πρωτοβουλία συνοδεύτηκε από την επίδοση κειμένου στήριξης, υπογεγραμμένου από 50 φορείς, επιχειρήσεις και επαγγελματικές ενώσεις του νησιού, που ζητούν τη θεσμική στήριξη για την ανάδειξη της Χίου ως Γεωπάρκο, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις προδιαγραφές της UNESCO.
Η πρόταση και τα πλεονεκτήματα για τη Χίο
Όπως επισημάνθηκε από την αντιπροσωπεία, η Χίος διαθέτει πλούσια γεωλογική, φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η οποία μπορεί να ενταχθεί οργανικά στο διεθνές δίκτυο των Γεωπάρκων.
Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Γιάννης Καρράς, γεωλόγος και διευθυντής της ΕΤΑΧ, η Αργυρώ Κουτσουράδη, πολυβραβευμένη παραγωγός βιολογικών βοτάνων, ο Γιώργης Μαστοράκης, επί πολλά χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Οικολογίας, ο Γιώργος Πάσσας, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου Ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης, ο Χριστόφορος Μερούσης, ο πολυνίκης δρομέας μεγάλων αποστάσεων και πρόεδρος του Συλλόγου Chios Running και ο πεζοπόρος - γεωγράφος Γιώργος Κάκαρης.
Δήλωση στήριξης από φορείς και επαγγελματικές ενώσεις
Η κοινή ανακοίνωση που κατατέθηκε, αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Τα νησιά μας, με την πλούσια γεωφυσική ποικιλότητά τους, τα ιστορικά τους μνημεία και τον πολιτισμό τους, δύνανται να αποκομίσουν οφέλη από μία ενδεχόμενη κήρυξή τους ως Γεωπάρκο από την UNESCO… Το "Γεωπάρκο UNESCO Χίου, Οινουσσών και Ψαρών" δεν θα είναι απλώς ένας διακριτικός τίτλος, αλλά μία σημαντική παγκόσμια διάκριση και εχέγγυο για την ήπια ανάπτυξη των νησιών».
Στη λίστα των υπογραφόντων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, πολιτιστικοί σύλλογοι σχεδόν από κάθε γωνιά της Χίου, περιβαλλοντικές και αθλητικές ομάδες, καθώς και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
Αναγκαία η θεσμική ενεργοποίηση
Η πρωτοβουλία, πέραν της ισχυρής βάσης κοινωνικής στήριξης, ζητά πλέον την ενεργοποίηση των τοπικών αρχών ώστε να αναληφθούν οι απαραίτητες ενέργειες και να συγκροτηθεί ο φάκελος υποψηφιότητας.
Η πρόταση, που ξεκίνησε από τοπικές επιστημονικές και κοινωνικές δυνάμεις, ενδέχεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό της τουριστικής ταυτότητας της Χίου, ενισχύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία του τόπου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.