27.5.2024 13:42

530 διαθέσιμες θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Χίου

- Ενιαία κριτήρια, ενιαία διοίκηση και ενιαία τροφεία ύψους 90 ευρώ για όλους.

Στις σημαντικές αλλαγές που επέρχονται για πρώτη φορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Χίου, μετά την κατάργηση του Νομικού Προσώπου και της ΔΗΚΕΧ, αναφέρθηκε μέσα από δηλώσεις του στον «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρόνοιας Αργύρης Γιαμάς.

Για πρώτη φορά, όπως είπε, ο Δήμος έχει αναλάβει την πλήρη ευθύνη και διοίκηση όλων των παιδικών σταθμών, ενσωματώνοντας δέκα σταθμούς που λειτουργούσαν κάτω από διαφορετικές διοικητικές αρχές.

Οι Παιδικοί σταθμοί

Οι δέκα σταθμοί που πλέον υπάγονται στη διοίκηση του Δήμου Χίου είναι οι εξής:

1. Γλυκό Μανταρίνι

2. Μικροί Ήρωες

3. Νερομπογιές και Νότες

4. Παιδικός σταθμός Καρδαμύλων

5. Παιδικός σταθμός Ομηρούπολης

6. Παιδικός σταθμός Καλουτά

7. Παιδικά Όνειρα (Βαρβάσι)

8. Παιδικός Σταθμός οδού Φλοίσκου

9. Παιδικός σταθμός Καμποχώρων

10. Παιδικός σταθμός Καλλιμασιάς

Η ενσωμάτωση αυτών των σταθμών υπό την ομπρέλα του Δήμου σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη διαχείριση και την παροχή υπηρεσιών προσχολικής αγωγής.

Νέα διαδικασία εγγραφών

Σύμφωνα με τον κ. Γιαμά, όλες οι επανεγγραφές των παιδιών που ήταν ήδη εγγεγραμμένα στους παιδικούς σταθμούς θα γίνονται αυτόματα, με μια απλή αίτηση των γονέων. Αυτό το μέτρο υιοθετείται για να εξασφαλιστεί, όπως εξήγησε, η σταθερότητα και η ομαλή μετάβαση των παιδιών από τη μια σχολική χρονιά στην επόμενη.

Επιπλέον, οι γονείς θα έχουν δύο επιλογές για την εγγραφή των παιδιών τους: μέσω του προγράμματος ΕΕΤΑ (voucher) και μέσω της διαδικασίας των τροφείων. Η ηλεκτρονική διαδικασία εγγραφής αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τους γονείς, καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται να περιμένουν έξω από τα γραφεία του Δήμου.

Νέο ενιαίο σύστημα τροφείων

Για πρώτη φορά, το αντίτιμο των τροφείων θα είναι ενιαίο για όλους τους σταθμούς και θα ανέρχεται στα 90 ευρώ το μήνα. Εξαιρέσεις θα υπάρχουν για οικογένειες με γονέα ή αδελφό με αναπηρία, όπου τα τροφεία θα είναι δωρεάν, καθώς και για τρίτεκνες, πολύτεκνες ή οικονομικά ασθενείς οικογένειες, οι οποίες θα έχουν έκπτωση 50%. Οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά σε δημοτικούς σταθμούς θα έχουν έκπτωση 20%.

Ο κ. Γιαμάς ανέφερε ότι οι εργασίες σε πέντε από τους δέκα σταθμούς βρίσκονται σε εξέλιξη, γεγονός που θα αλλάξει τη δυναμικότητα των σταθμών. Συνολικά, αναμένεται να υπάρχουν περίπου 530 θέσεις διαθέσιμες. Οι σταθμοί Φλοίσκου, Βαρβασίου, Καλλιμασιάς και Ομηρούπολης θα είναι έτοιμοι μέχρι το επόμενο σχολικό έτος, ενώ ο σταθμός της Καλουτά θα ολοκληρωθεί αργότερα.

Αύξηση των βρεφικών θέσεων

Αναφορικά με τα βρεφικά τμήματα, ο κ. Γιαμάς εξήγησε ότι υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση των θέσεων βρεφών στους σταθμούς που ανακαινίζονται. Αυτή η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή φροντίδα για τα βρέφη από οκτώ μηνών έως δυόμισι ετών και τα νήπια από δυόμισι ετών έως τεσσάρων ετών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ