17.9.2024 12:24

Αισιοδοξία για καρποφορία και καλής ποιότητας ελαιόλαδο μετά τη βροχή

Οι αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του δακοπληθυσμού

Στην ευεργετική επίδραση των βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών στην ελαιοπαραγωγή αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στον «Π» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, Μάριος Γκολέμης.

Σύμφωνα με τον κ. Γκολέμη, η πρόσφατη βροχόπτωση υπήρξε εξαιρετικά ωφέλιμη για τις καλλιέργειες, ιδιαίτερα για τις ελιές που πλησιάζουν στην περίοδο συγκομιδής. Εξήγησε ότι η υγρασία που προσφέρουν οι βροχοπτώσεις επιτρέπει στις καλλιέργειες να απορροφήσουν το νερό που τους έλειπε από την ξηρή περίοδο. Η άμεση απορρόφηση νερού συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης των ελαιοδέντρων, ενισχύοντας την παραγωγή, καθώς αυτή η υγρασία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις ελιές σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Στη συνέχεια, ο κ. Γκολέμης αναφέρθηκε στον ψεκασμό κατά του δάκου λέγοντας ότι την Πέμπτη θα ξεκινήσει ο τελευταίος ψεκασμός, που θα καλύψει όλη την έκταση.

Αναφορικά με τις κλιματικές συνθήκες της χρονιάς, επισήμανε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία είχαν δύο αντιφατικές επιδράσεις. Από τη μία, δεν δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα σε ό,τι αφορά την έλλειψη νερού, ενώ από την άλλη, η ζέστη βοήθησε να περιοριστεί η δραστηριότητα του δάκου, ο οποίος αναστέλλει τη δράση του σε τέτοιες συνθήκες.

Η μείωση των δακοπληθυσμών παρατηρήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο, γεγονός που συνέβαλε θετικά στην παραγωγή. Ο κ. Γκολέμης σημείωσε ότι, παρότι η φετινή χρονιά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εξαιρετική, αναμένεται να είναι καλύτερη από την περσινή, όταν η παραγωγή ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Τόνισε επίσης ότι η ποιότητα της παραγωγής φέτος θα είναι σαφώς ανώτερη, εν μέρει χάρη στην μειωμένη δράση του δάκου.

Συνολικά, η πρόβλεψη για την ελαιοπαραγωγή είναι αισιόδοξη, με την ελπίδα ότι οι ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες θα συνεχιστούν, διασφαλίζοντας μια καλύτερη χρονιά τόσο σε όγκο όσο και σε ποιότητα παραγωγής σε σχέση με το παρελθόν.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ