7.10.2024 12:54

Αντίθετη στα σχέδια για εξόρυξη αντιμονίου στον Κέραμο η "Θέρμαι Αγιασμάτων"

Η "Θέρμαι Αγιασμάτων" εκφράζει την ανησυχία και την αντίθεσή της στις διερευνητικές εξορύξεις αντιμονίου στην περιοχή του Κεράμου, καθώς η εξόρυξη θα επηρεάσει την πηγή, η οποία είναι αναγνωρισμένη ως ιαματική και προστατευόμενη.

Για πάνω από 10 χρόνια, η εταιρεία, σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου, προωθεί την κοιλάδα ως κέντρο υγείας και ευεξίας. Η εξόρυξη αντιμονίου, που θεωρείται τοξική, θα επιφέρει περιβαλλοντική καταστροφή, ενώ καταγγέλλεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενεργεί χωρίς διαφάνεια.

Με το παρακάτω ψήφισμα, δηλώνουν την αντίθεσή τους και υπενθυμίζουν ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι απειλή για τον άνθρωπο:

Καθώς οι πληροφορίες συγκεντρώνονται για το τι ακριβώς σημαίνει για την περιοχή η εξόρυξη του αντιμονίου και η δημοσίευση των χαρτών που καλύπτουν τα 9 τετ. χιλιόμετρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι διερευνητικές εξορύξεις θα περιλαμβάνουν και την έκταση της πηγής.

Η πηγή των Αγιασμάτων είναι αναγνωρισμένη από το κράτος σύμφωνα με το ΦΕΚ 215/Α/18-5-53

Το νερό της πηγής των Αγιασμάτων είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Τουρισμού ως ιαματικό με το ΦΕΚ 2973/Β/ 30.08.2017. Για να εκδοθεί το ΦΕΚ 2973 έχει κατατεθεί τοπογραφικό σχέδιο το οποίο σύμφωνα με την νομοθεσία ορίζει την ζώνη προστασίας του ιαματικού νερού, ένα χιλιόμετρο γύρο από τα στόμια της πηγής.

 Για 10 χρόνια η "Θέρμαι Αγιασμάτων" σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου, προωθούν την κοιλάδα των Αγιασμάτων και τα ιαματικά λουτρά ως τόπο υγείας και ευεξίας, ένα μικρό θερμαλιστικό κέντρο. Τώρα με συνοπτικές και εν κρυπτώ διαδικασίες έρχεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ανατρέψει την ταυτότητα του τόπου. Η "Θέρμαι Αγιασμάτων" σε έκτακτη Γενική Συνέλευση και με πλειοψηφία, συνέταξε ψήφισμα για να δηλώσει ότι είναι αντίθετη με τα πλάνα της κυβέρνησης. Κύριοι του Δήμου, να σας θυμίσω ότι "Η κακοποίηση του περιβάλλοντος είναι απειλή κατά του ίδιου του ανθρώπου" 

Είναι πρόταση του Παναγιωτάτου Βαρθολομαίου όταν τον υποδεχθήκατε με τιμές κατά την επίσκεψή του στο νησί. Είμαι σίγουρη ότι τον χειροκροτούσατε στις 6 Σεπτεμβρίου 2024, ενώ τα πλάνα για την εξόρηξη ήταν ήδη δρομολογημένα. Το αντιμόνιο είναι τοξικό και μόνο τον όλεθρο θα φέρει. Η εξόρυξη, η σκόνη, η πλύση, τα απόβλητα, ο υδροφόρος ορίζοντας, οι άνθρωποι, η Γη, όλα θα αλληλοεπηρεαστούν.

Εμείς που έχουμε διαφορετικό όραμα για τον τόπο μας, λέμε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ. 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ