15.5.2024 6:55

"Αντίβαρο" - Αστυνομική αυθαιρεσία και απαράδεκτη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια επίσκεψης Μητσοτάκη στη Χίο

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χίο στις 10 Μαΐου, σημειώθηκε ένα ανησυχητικό περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας. Ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός με πολιτικά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου απώθησε μια μικρή ομάδα διαδηλωτών που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και προχώρησε σε προσαγωγή ενός εξ αυτών για "εξακρίβωση στοιχείων".

Το περιστατικό προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς ο αστυνομικός απευθύνθηκε στον προσαχθέντα με την απαράδεκτη φράση: "Δεν με θυμάσαι που όταν σε δέρνανε ερχόσουν και μου κλαιγόσουνα;". Η φράση αυτή, πέρα από την προσβλητική της χροιά, εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αντίληψη των αστυνομικών για το ρόλο τους και την προστασία των πολιτών.

Ο Κοινωνικός Χώρος Αντίβαρο, σε ανακοίνωσή του, καταδικάζει το περιστατικό και ζητά από την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου να διερευνήσει την υπόθεση και να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

  • Είναι η συγκεκριμένη συμπεριφορά αντιπροσωπευτική της νοοτροπίας που επικρατεί στο αστυνομικό σώμα;
  • Θεωρούν οι αστυνομικοί ότι οι πολίτες που καταγγέλλουν βία, ρατσιστική συμπεριφορά ή έμφυλη βία απλώς "κλαίγονται";
  • Ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος της ΕΛ.ΑΣ.; Η προστασία των πολιτών ή η προστασία των "επισήμων" με αυθαίρετες προσαγωγές και προσβλητικές συμπεριφορές;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προσαχθείς διαδηλωτής, μαζί με άλλα άτομα, είχε δεχθεί επίθεση από ακροδεξιά στοιχεία το 2016 στη Σούδα, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν προσαγωγές υπόπτων από την αστυνομία.

Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την ανάγκη για σεβασμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, καθώς και για την εξάλειψη φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ