14.10.2024 11:11

Απεργούν οι δάσκαλοι στις 23 Οκτωβρίου

Στις 23 Οκτωβρίου, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προχωρούν σε απεργία, κλείνοντας τα σχολεία τους και συμμετέχοντας σε διαδήλωση με τους μαθητές και τους γονείς τους. Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στην πλατεία κάτω από τον Οίκο Διδασκάλου Χίου. Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν βελτιώσεις στους μισθούς, επιστροφή των 13ου και 14ου μισθού, καλύτερες συνθήκες εργασίας, και άρση των συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων.

Επίσης, ζητούν μονιμοποίηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την εξίσωση δικαιωμάτων τους με τους μόνιμους, προσλήψεις παράλληλων στηρίξεων για τα παιδιά που το χρειάζονται, και επίδομα ενοικίου για τους εκπαιδευτικούς της Χίου. Οι δάσκαλοι αντιδρούν στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, τονίζοντας την ανάγκη για χρηματοδότηση της παιδείας και της υγείας, αντί για την εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των εκπαιδευτικών παρατίθεται παρακάτω:

Τώρα μιλάμε οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί!

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι, 

στις 23 Οκτωβρίου απεργούμε, κλείνουμε τα σχολεία μας και διαδηλώνουμε μαζί με τους μαθητές μας και τους γονείς τους!

Όλες και όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 23 Οκτώβρη 2024, απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 κάτω από τον Οίκο Διδασκάλου Χίου.

  • 20% αυξήσεις στους μισθούς-Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού - Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
  • Εξίσωση ωραρίου των νηπιαγωγών με των υπόλοιπων εκπαιδευτικών
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών -Να καλυφθούν όλα τα κενά. 9μηνη άδεια ανατροφής -εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων-αναπληρωτών 
  • Να παρθούν πίσω όλες οι συγχωνεύσεις- Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα. Να πάψει η διεύθυνση να μετακινεί και να ταλαιπωρεί συναδέλφους για να καλύψει τα κενά υποστελέχωσης.
  • Προσλήψεις παράλληλων στηρίξεων πλήρους ωραρίου για κάθε παιδί 
  • Επίδομα ενοικίου σύμφωνα με την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Β.Αιγαίου για τους εκπαιδευτικούς που έχουν ανάγκη
  • Όχι στην κατηγοριοποίηση των σχολείων -Να σταματήσουν οι διώξεις και τα πειθαρχικά
  • Λεφτά για την Παιδεία και την Υγεία - Έξω η Ελλάδα από του πολέμου τα σφαγεία

Καλούμε την ΕΛΜΕ Χίου να στηρίξει τον αγώνα με απόφασή της για στάση εργασίας εκείνη τη μέρα. 

-Δεν αντέχουμε άλλο να ζούμε με τους μισθούς πείνας των 776€ εισαγωγικό για τους νεοδιόριστους, που είναι πιο χαμηλός και από τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα, με τα 950€ για τους αναπληρωτές, για όσους μήνες δουλέψουν, τα 1100€ μέσο μισθό. Οι εκπαιδευτικοί έχουμε χάσει πάνω από 6 (!) μισθούς στις συνολικές ετήσιες απολαβές μας τα τελευταία 12 χρόνια. Αν συνυπολογίσουμε την κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας (13ου και 14ου μισθού), η συνολική ετήσια μείωση είναι πάνω από 42%. Αν προσθέσουμε και το πάγωμα του ΜΚ 2016 – 2017, η μείωση προσεγγίζει το 45%. Η αγοραστική δύναμη του μισθού μας είναι σε επίπεδα του τέλους της δεκαετίας του 1990.

-Δεν ανεχόμαστε όταν γύρω μας χορεύουνε τα δις, εμείς να μην έχουμε να ζούμε. Στα 770εκ€ είναι τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων το 1ο εξάμηνο του 2024, 10% έχουν αυξηθεί τα κέρδη των σούπερ μάρκετ, που κάνουν τζίρο πάνω από 11δις€. Το «ματωμένο» πλεόνασμα, που προέρχεται κατά 95% από τα λαϊκά στρώματα, ξεπερνά τα 5,5 δις € για το πρώτο 7μηνο του 2024 (με αύξηση κατά 4δίς€ σε σχέση με το 2023). Την ίδια ώρα απίστευτα ποσά δίνονται για συμμετοχή της χώρας στα διάφορα πολεμικά μέτωπα και τις συγκρούσεις για τα συμφέροντα των ισχυρών. Ωστόσο, για τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» και μας προκαλούν με τις αυξήσεις ντροπή που εξήγγειλαν για 0,4€ τη μέρα από τον Απρίλη του 2025.

Ζητάμε τώρα επίδομα ενοικίου 300€ για τους εκπαιδευτικούς της Χίου για για το οποίο εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένη τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος.

-Δεν μπορούμε να σιωπούμε και να κρύβουμε από τα παιδιά μας ότι η ανθρωπότητα συγκλονίζεται από αιματηρούς πολέμους στην καρδιά της ανατολικής Ευρώπης, στην αιματοβαμμένη Παλαιστίνη, σε όλη τη Μέση Ανατολή. Εκατομμύρια λαών βομβαρδίζονται, γίνονται πρόσφυγες, σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία γίνονται στάχτη από τη σύγχρονη, «έξυπνη» τεχνολογία… Εκεί που κονταροχτυπιούνται οι αγορές και οι κυβερνήσεις τους για το μοίρασμα των δρόμων της ενέργειας, του ορυκτού πλούτου και του ελέγχου των εμπορικών δρόμων, εκεί οι άνθρωποι του μόχθου βιώνουν μια βαρβαρότητα χωρίς τέλος. Και δεν θα αφήσουμε την Κυβέρνηση, τα παπαγαλάκια της και αυτούς που «δολοφονούν» χιλιάδες παιδιά να μας κάνουν «μαθήματα» για τη «δημοκρατία» και τον «πολιτισμό» και να φιμώνουν τους εκπαιδευτικούς που αναζητούν μαζί με τους μαθητές τους την αλήθεια, που μιλούν για τους λαούς που αγωνίζονται και δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους.

-Δεν αποδεχόμαστε την «κανονικότητα» και τον «εξορθολογισμό» τους. Δε συμβιβαζόμαστε με το να αντιμετωπίζονται ως κόστος από την κυβέρνηση οι ανάγκες των μαθητών μας και οι όροι λειτουργίας των σχολείων μας,κάτι που συνέβαινε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και σήμερα ομολογείται κυνικά (συμπτύξεις-κλείσιμο τμημάτων και σαρδελοποίηση 25 μαθητών ανά τάξη, υποχρηματοδότηση, χορηγοί, ακατάλληλα-επικίνδυνα κτίρια). Τα ίδια γίνονται σχεδόν σε όλους τους τομείς την κοινωνικής ζωής, με αποτέλεσμα π.χ. την τραγική κατάσταση και τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, ή την απαξίωση της πολιτικής προστασίας, με συνέπεια το καλοκαίρι να καιγόμαστε και τον χειμώνα να πνιγόμαστε.

Έτσι φτάσαμε στα μέσα Οκτωβρίου για να οδηγηθούμε στο αίσχος της Β΄φάσης προσλήψεων αναπληρωτών, τόσο στην γενική όσο και στην ειδική αγωγή( ελάχιστες προσλήψεις παράλληλων στηρίξεων σε σχέση με τα πολλαπλάσιες ανάγκες που υπάρχουν)  που σε πολλές περιπτώσεις είναι μηδενικές για χιλιάδες κενά! 

Συνάδελφοι καλύπτουν ώρες και 5(!) σχολεία. Δε θα ανεχτούμε  την τακτική  της ΔΙΠΕ Χίου η οποιά κάνει «μπαλώματα» κι «αναθέσεις» σε συναδέλφους για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν και σε άλλα σχολεία πλην των σχολείων τοποθέτησης τους. 

Κανένα σχολείο δεν αντέχει την υποβάθμιση χάρη των πειραματικών ώστε η ΔΙΠΕ Χίου να επιχειρεί να στερεί εκπαιδευτικό προσωπικό για να καλύψει κενά, όταν μάλιστα οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί δεν το έχουν δηλώσει.

Κυριολεκτικά τα σχολεία μας οδηγούνται σε διάλυση από την Κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ.

Λέμε όχι στην κατηγοριοποίηση σχολείων τα σχολεία πολλών ταχυτήτων! 

Όχι στην πολιτική του «εξορθολογισμού» και της «εξοικονόμισης» του Υ.ΠΑΙ.ΘΑ και της κυβέρνησης.

-Δημιουργούμε μια μεγάλη ασπίδα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, με τα σωματεία μας και την Ομοσπονδία μπροστά, απέναντι στις διώξεις, τα πειθαρχικά και την τρομοκρατία που ασκεί το ΥΠΑΙΘΑ προς τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται για να κρατήσουν όρθια τα σχολεία. Γιατί η καταστολή πάει χέρι-χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική και γιατί ο κλάδος με τον αγώνα του έχει ξεσκεπάσει τα σχέδια του ΥΠΑΙΘΑ. Γιατί οι διώξεις έρχονται και από άλλους κλάδους όπου οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι. Δεν κάνουμε πίσω, συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα που δίνουμε ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘΑ να ιδιωτικοποιήσουν την εκπαίδευση, να κατηγοριοποιήσουν τα σχολεία, να μεταφέρουν το «κόστος» στους γονείς, να μετατρέψουν τους εκπαιδευτικούς σε σκυφτούς κυνηγούς χορηγών! Έναν αγώνα μεγάλο που εδώ και 3 χρόνια παραμένει ανοιχτός, γιατί αυτό το αποφασίσαμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από τις μαζικές ΓΣ του Μάρτη που μας πέρασε και το συνέδριο της Ομοσπονδίας μας. Γιατί είναι αγώνας για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και της παιδαγωγικής μας υπόστασης.

Γιατί απέναντί μας έχουμε μια βάρβαρη πολιτική, που έχει στρατηγική, σχέδιο, να παίρνει τα πάντα από τους πολλούς, για να τα δίνει στους λίγους. Αλλά κι εμείς έχουμε το δικό μας σχέδιο σύγκρουσης και ανατροπής αυτής της βαρβαρότητας. Με το μόνο μέσο που διαθέτουμε και φέρνει πραγματικά αποτελέσματα, τον μαζικό, συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μέσα από τα σωματεία μας, στοχεύοντας μαζί με όλους τους εργαζόμενους τον πραγματικό αντίπαλο.

Όλες και όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 23 Οκτώβρη 2024, απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 κάτω από τον Οίκο Διδασκάλου Χίου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ