24.11.2016 9:05

Από μια κλωστή κρέμεται η σίτιση των προσφύγων

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΑΠΟ 1/1/2017 Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

Αυτορυθμίζεται, μέχρι στιγμής, η σίτιση των πάνω από 2.500 προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας. Η πιθανότητα να παρουσιαστεί όμως σοβαρό κενό και σ’ αυτό τον τομέα ολοένα και μεγαλώνει.

 

Ποιος ταΐζει ποιον

Σήμερα η καθημερινή σίτιση των μεταναστών – προσφύγων γίνεται από ένα δαιδαλώδες σύστημα. Οι διαμένοντες στη ΒΙΑΛ σιτίζονται από τον Ελληνικό Στρατό, έπειτα από διαγωνισμό με υπερβολικές απαιτήσεις πιστοποιητικών ποιότητας, τόσες, που ευθέως να καταγγέλλεται ως φωτογραφικός. Η ποιότητα του φαγητού κρίνεται από τους ίδιους τους πρόσφυγες, πάρα πολλοί από τους οποίους καταλήγουν να παραλαμβάνουν το ημερήσιο γεύμα ή δείπνο από τη Σούδα.

Η Ύπατή Αρμοστεία έχει αναλάβει τη σίτιση όσων προσφύγων διαμένουν σε ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα και πάλι με διαγωνισμό, τον οποίον έχουν κερδίσει τοπικές επιχειρήσεις. Εκεί οι απαιτήσεις πιστοποιητικών ασφάλειας ήταν λιγότερες, όπως και τα παράπονα των δικαιούχων. Πως γίνεται… Πρόσφατα η Ύπατη Αρμοστεία γνωστοποίησε διαγωνισμό σίτισης για ένα χρόνο, με ιδιαίτερα υψηλό τελικό ποσό, κοντά στο 1 εκ. ευρώ.

Τέλος οι πρόσφυγες – μετανάστες της Σούδας σιτίζονται από το δίκτυο των εθελοντικής βάσης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Το πρωινό έχουν αναλάβει οι Νορβηγοί της Drops. Το γεύμα παρέχεται από τους Βάσκους της Zaporeak Proiektua, με μαγειρεία στην περιοχή του Γρου, μάλλον τα καλύτερα σε επίπεδο υποδομής. Τέλος το βραδινό προετοιμάζεται και παρέχεται από την People’s Street Kitchen, με εγκαταστάσεις απέναντι από τη μαρίνα του Καστέλου.

Οι συγκεκριμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις τον περασμένο Ιούλιο αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα εξεύρεσης πόρων για πρώτες ύλες, οι οποίες, σημειώτεον, προμηθεύονται στο σύνολό τους από την τοπική αγορά. Ένα ανεκμετάλλευτο ποσό από την NRC από τον Αύγουστο και μετά καλύπτει ικανοποιητικά τις ανάγκες μέχρι σήμερα.

 

Τα προβλήματα

Στον ορίζοντα, όμως, διαφαίνονται δυο μεγάλες απειλές. Τα στελέχη, σχεδόν στο σύνολο τους εθελοντές από όλα τα σημεία του πλανήτη, εμφανίζουν σημάδια κόπωσης και δύσκολα υπάρχει αναπλήρωσή τους. Εκφράζονται δε φόβοι ότι η στελεχιακή τους δύναμη θα αντέξει μέχρι το τέλος του 2016.

Ταυτόχρονα ο Στρατός έχει ευθέως θέσει θέμα αποχώρησης του από τη σίτιση, επίσης με το τέλος του έτους. Ουσιαστικά, δηλαδή, η σίτιση είναι σήμερα εξασφαλισμένη μέχρι το τέλος της χρονιάς κι από εκεί και έπειτα μόνο για όσους σιτίζει μέχρι στιγμής η Ύπατη Αρμοστεία. Τι θα συμβεί από εκεί και έπειτα κανένας σήμερα δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσει.

 

Τοπική αγορά και κουπόνια

Στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των στελεχών των Μ.Κ.Ο. πέφτουν διάφορες ιδέες. Μια από αυτές εξετάζει και τη λύση των κουπονιών, όπως έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη Λέρο. Δηλαδή διανομή κουπονιών στους δικαιούχους, ώστε να ψωνίζουν οι ίδιοι τα απαραίτητα υλικά για να μαγειρέψουν τα τρόφιμα τους ή ακόμα και κουπόνια σίτισης από εστιατόρια του νησιού που θα έχουν συμβληθεί για το σκοπό αυτό με τον επίσημο φορέα που θα αναλάβει να καλύψει το κενό.

Η τεχνογνωσία και η σημαντική προσφορά των Μ.Κ.Ο. που έχουν φέρει εις πέρας τις δύσκολες φάσεις σίτισης των προσφύγων, όταν οι καθημερινές ροές ήταν μεγαλύτερες, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και πρέπει να αξιοποιηθεί, ακόμα κι αν ο εθελοντισμός υποκατασταθεί από επαγγελματικά στελέχη. Σε κεντρικό επίπεδο, κυβέρνηση και Ύπατη Αρμοστεία πρέπει σύντομα να καταλήξουν στο πως θα καλυφθεί το κενό. Και η τοπική κοινωνία να απαιτήσει να μην αποκλειστεί πάλι από αυτόν τον σημαντικό οικονομικό κύκλο. Να προτείνει διάφανο και πρακτικό τρόπο συμμετοχής της.

Κάθε ολιγωρία στο θέμα θα δώσει νέες εκρηκτικές διαστάσεις στο προσφυγικό. Ποιος μπορεί να φανταστεί μια ομάδα 2.500 απελπισμένων και ταυτόχρονα πεινασμένων...

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ