Δαπανήθηκε κοντά στο 1 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού για να αγοραστεί το 2.000 ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 19ου αιώνα στην καρδιά της Βολισσού και να διαμορφωθεί σε αρχαιολογική συλλογή και ξενώνας για τους υπαλλήλους της Αρχαιολογίας που θα εργάζονται για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων της περιοχής. Για το δεύτερο σκοπό ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε, ενώ για να εκπληρώσει τον πρώτο οργανώθηκε μια έκθεση που αφηγείται την ιστορία του περίφημου Αριούσιου οίνου. Η έκθεση βοηθά τον επισκέπτη να κατανοήσει την παραγωγή, τη χρήση και τη συμβολή του κρασιού στην οικονομία. Μόνο που ούτε αυτή λειτουργούσε, ελλείψει προσωπικού. Το «Κονάκι», έτσι λέγονταν το αρχοντικό, συντηρήθηκε, οργανώθηκε σε έκθεση αλλά ουδέποτε απέδωσε.
Η προσωπική επιμονή ενός υπαλλήλου του Υπουργείου Πολιτισμού με καταγωγή από τη Βολισσό το έκανε χρηστικό τα τελευταία χρόνια. Πήρε μετάταξη στο χωριό του και έκτοτε η αρχαιολογική συλλογή είναι επισκέψιμη για το κοινό. Θα δεχτώ όχι και με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Λειτουργεί σε ωράριο Δημοσίου και δίχως καμία απολύτως προσπάθεια να γίνει γνωστή η παρουσία του στο κοινό. Όταν όμως αρμενίζεις στραβά, δεν σου φταίει απαραίτητα ο γιαλός.
Εδώ και μέρες ο υπάλληλος, που στην ουσία πέτυχε από μόνος του να λειτουργήσει ένας σημαντικός δημόσιος πόρος, πήρε μήνυμα ότι υπάρχει έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων στην 3η ΕΒΑ και επομένως θα πρέπει να κατηφορίσει για τη Χώρα. Η δική του μετακόμιση αυτόματα συνεπάγεται ότι την Αρχαιολογική Συλλογή της Βολισσού θα φάει και πάλι για κάποια χρόνια το σκοτάδι.
Δεν ξέρω τι εμποδίζει τις υπηρεσίες να εισηγηθούν στις υπερκείμενες αρχές τους μια πιο ευέλικτη λειτουργία τους. Ποιος ο λόγος οι μουσειακοί χώροι να ανοίγουν κάθε μέρα απ’ τα χαράματα και να μην υπάρχει πρόνοια να λειτουργούν Σαββατοκύριακα; Ποια ανώτερη δύναμη θα πρέπει να επέμβει ώστε να προσαρμοστούν τα ωράρια λειτουργίας των μουσείων μας με τις ανάγκες του τουρισμού μας; Ποια θεϊκή παρέμβαση απαιτείται ώστε να αποκτήσουν και χρηστική υπόσταση; Για παράδειγμα, στην Αμανή δραστηριοποιούνται δυο οινοποιητικές μονάδες. Η δική τους συνύπαρξη, μαζί με εκείνη της Αρχαιολογικής Συλλογής για τον Αριούσιο οίνο, θα μπορούσε κάλλιστα να προσφέρει ένα οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή μια εμπεριστατωμένη πρόταση γνωριμίας με το χιώτικο κρασί σε όλους τους επισκέπτες.
Αφού υπάρχουν επομένως λύσεις βελτίωσης αυτού που σήμερα διαθέτουμε, γιατί πρέπει να κάνουμε το παν για να το κατεδαφίσουμε οριστικά;
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.