29.10.2012 18:55

Αρμονική η συνύπαρξη ποτοποιών με τους σταγματοποιούς

• Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΚΙΡΗΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΔΗΛΩΤΗΣ ΣΟΥΜΑΣ

Κρατά στα χέρια του μια σφραγίδα που σφραγίζει μια παράδοση αιώνων. Αισθάνεται βαριά την υποχρέωση, για αυτό, μόλις διάβασε τις αιχμές των ποτοποιών από πρόσφατο ρεπορτάζ του «π» ότι στη Χίο διακινούνται μεγάλες ποσότητες αδήλωτης σούμας, ζήτησε να εκφραστεί και η άλλη άποψη. Πρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελουργών – Συκοκαλλιεργητών Νομού Χίου ο Γιώργος Φακίρης, του Συλλόγου των ιδιοκτητών ρακοκάζανων πιο απλά, σκαλίζει την ιστορία της απόσταξης σούμας στο νησί μας πολύπλευρα.
 
Κρατά στα χέρια του ένα «Πρωτόκολλο Σφραγίσεως Μηχανημάτων Κατάλληλων Προς Απόσταξιν Οινοπνεύματος» από το 1945 και θυμίζει ότι στα τελωνειακά κιτάπια υπάρχουν καταχωρημένες 425 άδειες καζανιών. Σήμερα ο Σύλλογος διαθέτει 45 ενεργά μέλη, όλοι τους εραστές της σούμας και της παράδοσης.
 
 «Για να μεταβιβαστεί η άδεια ενός καζανιού, γιατί νέες πια δεν εκδίδονται, πολλές φορές δόθηκαν πολλά χρήματα. Σήμερα, που η πρόσβαση στην αγορά οινοπνευματοδών ποτών είναι εφικτή για γεύσεις από όλο τον κόσμο, την παράδοση συντηρούν αυτοί που γοητεύονται από τη μυρωδιά της σούμας και κυρίως από τη μυσταγωγία στη διαδικασία παραγωγής. Μου είναι αδύνατον να δεχτώ ότι κάποιο από τα μέλη μας εμπορεύεται παράνομα σούμα. Άλλωστε, αν κανείς ρίξει μια ματιά στα ουζερί και τα μεζεδοπωλεία του νησιού, σε ελάχιστα θα βρει σούμα», ισχυρίζεται.
 
Επαρκούν τα σύκα
Άδεια απόσταξης δίνεται μόνο για τη δηλωμένη παραγωγή σύκου του κάθε σταγματοποιού. Αρκούν τα σύκα που παράγει το νησί ή έρχονται παράνομες ποσότητες από άλλα μέρη της Ελλάδας ή της Τουρκίας, ρωτάμε. «Φυσικά επαρκούν. Οι ετήσιες ποσότητες σούμας είναι τόσο περιορισμένες, που θα έλεγα ότι είναι δυνατόν να πολλαπλασιαστούν, αν μαζευτούν οι καρποί των συκιών που υπάρχουν στην ύπαιθρο», επιμένει.
 
Δεν θα επιτραπεί
Άδειες για την απόσταξη σούμας εκδίδονται εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Η διαδικασία έχει τις ρίζες της στα χρόνια μετά την καταστροφή του νησιού, αλλά, όσο κι αν κάποιοι το επιθυμούν, κατά το Γ. Φακίρη δεν πρόκειται ποτέ να επεκταθούν και σε άδειες τυποποίησης. «Η αδειοδότηση έχει την έννοια της χωρικής απόσταξης. Το κράτος την αντιλαμβάνεται ως συνέχιση και διατήρηση μιας μακραίωνης παράδοσης, για αυτό και δεν τίθεται θέμα να επιτραπεί η τυποποίηση της σούμας. Θα συνεχίζει να διατίθεται μόνο σε χύμα μορφή», υποστηρίζει.
 
Αμφισβήτηση των αρχών
Ο κ. Φακίρης δηλώνει ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις αιχμές των ποτοποιών. «Όταν επίσημα μιλούν για παράνομες ποσότητες, δε βάλλουν κατά των σταγματοποιών αλλά αμφισβητούν τις ίδιες τις ελεγκτικές αρχές. Ποτοποιοί και σταγματοποιοί συνυπάρχουν αρμονικά εδώ και αιώνες και προσωπικά γνωρίζω ότι αρκετοί από τους ποτοποιούς έχουν και δικά τους καζάνια για την ατομική τους παραγωγή. Ας μη δηλητηριάζονται αυτές οι σχέσεις με αόριστες και ασαφείς καταγγελίες. Αν έχουν συγκεκριμένα στοιχεία να κατατεθούν κι εμείς είμαστε οι πρώτοι που θα τα καταδικάσουμε», καταλήγει.
 
Οι τελωνειακοί έλεγχοι
Οι δυο αρμόδιοι υπάλληλοι του Τελωνείου Χίου αυτό το διάστημα έχουν πάρει … φωτιά. Υπολογίζουν ότι γύρω στους 20 σταγματοποιούς εκδίδουν συνολικά γύρω στις 200 διήμερες άδειες. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που καταβάλλεται είναι 0,59 ευρώ ανά λίτρο.
«Ακόμα και εκτός ωραρίου επεκτείνουμε τους ελέγχους μας αυτό το διάστημα», δηλώνει ο κ. Τσαυλόπουλος. Την περσινή περίοδο έγιναν κατασχέσεις περίπου 10 καζανιών, είτε γιατί δεν είχαν εκδοθεί άδειες, είτε για παράβαση του 12ώρου. Τα καζάνια επιστρέφονται μόνο όταν καταβληθεί το τσουχτερό για τις περιπτώσεις πρόστιμο. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ